Şeftali Ağacı Ne Zaman Budanır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:11

Şeftali Ağacı Ne Zaman Budanır?

Şeftali Ağacı Ne Zaman Budanır?
Son Güncelleme :

21 Haziran 2021 - 8:42

425 views

Şeftali ağacı ne zaman budanır, budama için en uygun zaman ne zamandır, hangi mevsimde budama işlemi yapılır gibi sorular üreticimizin cevabını aradığı sorular arasındadır. Şeftali ağacı budama işlemi yapılırken en uygun zamanın gözetilmesi gerekir. Yanlış zamanda ve yanlış yöntemle yapılan budama işlemi, ağacın zarar görmesine ve üretim sürecinde yeterli verimin alınmamasına neden olabilir. Bu nedenle budama işleminin en uygun zamanda yapılması gerekmektedir.
Şeftali ağacı ne zaman budanır?
Şeftali ağacının ne zaman bunması gerektiği soruna geçmeden önce, şeftali ağacı sürekli olarak budama isteyen bir meyve ağacı çeşididir. Şeftali fidanı dikilmeden önce bile şeftali fidanı budanarak dikime hazır hale getirilir. Budama işlemi şeftali bitkisi üzerinde yenileyici ve güçlendirici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle dikim öncesi şeftali ağacı kök ve tepe kısmından budanır.
Şeftali ağacı budama zamanı genel olarak kış aylarında yapılır. Kış ayları ağacın dinlenme zamanı olarak ifade edilir ve hava sıcaklığının çok soğuk olmadığı zamanlarda budama işlemi yapılır. Ancak budama işlemi zamanı, şeftali ağacının bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilecek bir durumdur. Özellikle kış aylarının ılık geçtiği bölgelerde budama işlemi kış beklemeden sonbaharda da yapılabilir. Ülkemizde şeftali budama işlemi, kışların ılık geçtiği Ege ve Akdeniz bölgelerinde şeftali ağaçları yapraklarını döktükten sonra yapılabilir. Budama işlemi ağalar uyanıncaya kadar devam edebilir. Bu bölgelerde şeftali ağacı kış sonunda uyanmaya başlar.
Budama işlemi soğuk hava olaylarının görüldüğü bölgelerde farklı zamanlarda yapılmaktadır. Kış aylarının sıcaklık değerlerinin düşük olduğu bölgelerde budama işlemi sıcaklık değerleri yükselince yapılmalıdır. Aksi halde soğuk havada yapılan budama işlemi, ağacın budanan yerlerinin zarar görmesine haliyle şeftali ağacının zarar görmesine neden olabilir. Ancak yine de budama işlemi, şeftali ağaçları uyanmadan yapılmalıdır.
Kış budamasının yanı sıra yaz başlangıcında da yine şeftali ağacında budama işlemi yapılabilir. Ancak kış aylarında olduğu kadar fazla değildir. Bu zamanlarda yapılan budama işlemi, genellikle genç dalları şekillendirmek için yapılmaktadır. Olgun ağaçlar için yapılan budama işlemi daha rahat güneş alması için uygulanır.