Şeftali Ağacı Yetiştirme Yöntemleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

14 Eylül 2024 - 09:38

Şeftali Ağacı Yetiştirme Yöntemleri Nelerdir?

Şeftali Ağacı Yetiştirme Yöntemleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

21 Haziran 2021 - 8:43

155 views

Ülkemizde şeftali yetiştiriciliği, ılıman bölgelerde yoğun olarak yapılsa da dünya piyasasında gerekli yere sahip olamamıştır. Ancak buna rağmen Türkiye’de görülen iklimsel özellikler ülkemizde şeftali yetiştiriciliğini mümkün kılmaktadır. Üreticimiz şeftali yetiştirme işlemini nasıl yapabileceği hakkında araştırmalarda bulunmaktadır.
Özellikle endüstriyel amaçlı değil de kendi meyvesini yetiştirmek isteyen ve bahçesinde şeftali olmasını isteyen vatandaşlarımız için iki şekilde şeftali fidanı yetiştirme yöntemi önerilebilir. Ancak şeftali yetiştirmek kolay bir süreci kapsamaz. Şeftali fidanı yumuşak gövdeli bir fidan türüdür. Bu nedenle fidan halden ağaç haline dönene kadar belli bakımları ve iklimsel özellikleri isteyen bir bitkidir. Ancak bu durum yine de üretim sürecine engel değildir. Çünkü şeftali iyi bakıldığında verim oranı ile üreticiyi memnun edecek bir meyvedir.
Şeftali ağacı yetiştirme yöntemleri 2 şekilde gerçekleştirilir. Fideleme ile şeftali ağacı yetiştirme ve tohumla şeftali ağacı yetiştirme olarak adlandırılabilir.
Tohum yöntemi ile fide ağacı yetiştiriciliği nasıl yapılır?
Tohum yöntemi ile şeftali ağacı elde edilebilir. Ancak bu yöntem uzun soluklu bir süreci kapsamaktadır. Bu nedenle tohum yöntemi ile şeftali ağacı elde etmek istiyorsanız öncelikle sabırlı olmak gerekir. Öncelikle yetiştirmek istediğiniz şeftalinin çekirdeğini çıkartın. Çıkardığınız çekirdeği, nemli toprak dolu bir poşetin içine yerleştirin ve buzdolabına yerleştirin. Bunun yapılmasının sebebi, tohuma soğuk muamele yöntemi uygulanır ve tohumun çimlenme süreci başlatılır.
Yaklaşık 3 – 4 ay içerisinde buzdolabına koyulan tohumun çimlenme süreci başlayacaktır. Çimlenme işleminde sonra tohumu çıkartabilir ve büyümesini sağlayabilirsiniz. Fide kök salmaya başladıktan sonra özellikle cemre toprağa düştükten ve son don olaylarından sonra elde ettiğiniz fideyi toprağa dikebilirsiniz. Bu yöntemi uyguladıktan sonra yaklaşık 3 – 4 yıl sonra ağacınız meyce vermeye başlayabilir.
Fideleme yöntemi ile şeftali ağacı yetiştirme işlemi, tohum yöntemine göre daha hızlı ve pratik bir uygulamadır. Yapmanız gereken işlem, ilkbahar mevsiminin başlarında , yetişkin bir şeftali ağacından 15 – 20 cmlik dalları kesmek ve tam güneş gören bir alana dikmek. Çukurları çok derin açmayın ve dikme işleminden sonra mutlaka sulayın. Her ay sulama işlemini tekrarlayabilir ve gübre ile bitkiyi güçlendirebilirsiniz.