Şeftali Bahçesi Nasıl Sulanır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:52

Şeftali Bahçesi Nasıl Sulanır?

Şeftali Bahçesi Nasıl Sulanır?
Son Güncelleme :

21 Haziran 2021 - 9:31

289 views

Şeftali ağacı nasıl sulanır, sulama işlemi sıklığı nasıl olmalıdır, hangi sulama yöntemi tercih edilmelidir? Bu gibi sorular üreticimizin cevap aradığı ve üretim sürecini doğrudan etkileyen uygulamalardandır. Sulama işlemi, genel olarak üretim ve verimlilik açısından önemli bir uygulamadır. Özellikle yağış miktarının yetersi olduğu bölgelerde, sulama yöntemleri ile tarımsal üretim devam ettirilmeye çalışılır.
Sulama uygulaması kadar, üretimi etkileyen bir diğer önemli faktör, sulama yöntemidir. Günümüzde tarımsal üretimde kullanılan farklı sulama yöntemleri bulunmaktadır. Kullanılan sulama yönteminin özellikle çiçeklenme sürecine ve yaprağa etkisi göz önünde bulundurulduğunda, üretilen ürüne göre en uygun olan sulama yöntemi tercih edilmelidir.
Şeftali bahçesi nasıl sulanır?
Şeftali meyvesi, sert çekirdekli meyveler arasında su ihtiyacı en fazla olan meyve çeşididir. Genel olarak meyveler, tohum formatındayken su ihtiyacı duymaya başlarlar. Duyulan su ihtiyacı, iklime toprak tipine göre değişebilir. Şeftali ağacı suyu seven ve sulanma ihtiyacı duyan bir meyvedir. Sulama miktarı iklimde göre değişse de şeftali bahçeleri mayıs ayından itibaren sulanmaya başlanır.
Ancak sulama işlemi hasat öncesi 10 – 15 gün kadar yapılmamalıdır. Ek olarak hasat süreci boyunca da sulama işlemi yapılmamalıdır. Hasat işlemi bittikten sonra, ağustos ve eylül aylarında sulama işlemi tekrar devam eder.
Sulama işlemi, şeftali ağacının büyümesinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle sulamanın ihmal edildiği şeftali ağaçlarından beklenen verim alınamaz. Özellik kış aylarında soğuklara karşı direnç gösterebilmeleri için sulama işlemi önemlidir.
Çiçekler meyve formatına dönüştükten sonra yapılan sulama işleminin verim üzerinde yükseltici bir etkisi bulunmaktadır. Özellikle meyvelerin olgunlaşma sürecinden 3 – 4 hafta önce yapılan sulama uygulaması, hasattan alınacak verimin belirlenmesini sağlar. Topraktaki nem oranı, şeftali ağacının köklerini besler, gerekli olan besin ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
Peki şeftali bahçesinin sulama zamanının geldiğini nasıl anlayabiliriz?
Şeftali bahçesindeki toprağın üst kısmından aşağıya doğru 10 cmlik kısım kuru ise sulama zamanı gelmiş demektir. Şeftali bahçeniz için en uygun sulama vakitleri, sabah ve akşam saatleri olarak önerilebilir. Sulama yapılırken bol su ile yapılması tavsiye edilmektedir.