Şeftali Fidanı Ne Zaman ve Nasıl Dikilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:22

Şeftali Fidanı Ne Zaman ve Nasıl Dikilir?

Şeftali Fidanı Ne Zaman ve Nasıl Dikilir?
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 16:45

45 views

Şeftali, bakıma ihtiyaç duyan ancak bakımı sağlandığı durumunda verim oranı yüksek olan bir meyvedir. Ülkemizde ılıman iklimin görüldüğü bölgelerde şeftali yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şeftali yapısal özelliği olarak, yumuşak ve hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle yetiştirilirken sabır ve bakım isteyen bir bitkidir.
Şeftali fidanı ne zaman dikilir?
Şeftali fidanının verimli bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için en uygun zamanda fidanın dikilmesi gerekmektedir. Şeftali fidanı, soğuğa karşı duyarlı bir bitkidir. Bu nedenle dik işleminden önce son don olaylarının geçmesini beklemek, fidan gelişimi için faydalı olacaktır. Şeftali yaz meyvesi olarak bilinir. Şeftalinin hasat zamanı yaz aylarında yapılmaktadır.
Şeftali fidanı, özellikle yaprak döküm zamanı ile birlikte aralık ayının ilk haftası ile dikme işlemi başlayabilir. Aralık ayından Nisan ayının son haftasına kadar şeftali fidanı dikilebilir. Dikilecek bölgenin soğuk hava koşulları göz önünde bulundurularak dikim işleminin gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Şeftali fidanını dikerken dikkat edilmesi gereken bazı nüanslar vardır. Bu nüanslardan ilki şeftali fidanının dikileceği çukurun derinliği ve çapıdır. Şeftali fidanı dikilecek çukurun derinliği ve çapı 50 cm olmalıdır.
Dikim işleminde önce fidan köklerinin suyla biraz nemlendirilmesi fidanların kökleri için daha yararlı olabilir. Ayrıca fidanları diktikten sonra kök kısmı hava almayacak şekilde toprakla doldurulmalıdır. Şeftali fidanını toprağa dikmeden önce kök kısmını ve tepe kısmını budayarak dikime uygun hale getirebilirsiniz.
Açılan çukura şeftali fidanını dik bir şekilde yerleştirin ve fidanı aşı kısmı toprağın üstünde kalacak şekilde dikme işlemini gerçekleştirin. Dikme işlemi gerçekleştikten sonra can suyu olarak adlandırılan can suyunu vermeyi ihmal etmeyin. Dikim sonrası sulama işlemi kökün toprakla kolayca kaynaşmasına yardımcı olur. Verilecek su 5 ile 15 litre arasında değişebilir. Toprağın nemli olması bu süreçte önemlidir.
Sulama işlemi ise iki parça şeklinde gerçekleşebilir. İlk 5 litreyi çukurun yarısı toprakla kapatıldıktan sonra geri kalan 5 litrelik kısmı ise çukuru tamamen kapattıktan sonra uygulayarak dikim işlemini sonlandırabilirsiniz.
Çukurların arası 3 metre olacak şekilde açılmalı, sıraların arasındaki mesafe ise 4 ila 5 metre olacak şekilde hazırlanmalıdır.