Şeftali Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:16

Şeftali Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Şeftali Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

21 Haziran 2021 - 9:32

19 views

Yaz aylarımızı renklendiren bir meyve olarak şeftali, gülgiller familyasının bir üyesidir. Dış görüntü olarak tüylü bir yapıya sahiptir. Şeftali, yaz meyvesi olarak nitelenen bir bitkidir. İç kısmı etlidir ve büyükçe bir çekirdeği bulunur. Tat olarak lezzetlidir ve su oranı yüksek bir meyvedir. Şeftali, ülkemizde sevilen ve sıkça tüketilen meyvelerden biri olarak gösterilebilir. Özellikle tadı ile kokusu ile insana rahatlama hissi verir.
İlk yetiştirildiği yere bakıldığında, Çin’den dünyaya yayıldığı söylenmektedir. Ülkemizde de şeftali yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şeftali yetişme koşulları olarak, ılıman iklimi seven ve ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilmeye uygun bir meyvedir. Sağlıklı yetiştirilen bir şeftali ağacı yaklaşık 30 yıl verimli bir şekilde üretim hizmeti verir. 30 yıl sonra şeftali bahçesini yenilemeniz gerekmektedir.
Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde şeftali üretimi yapılmaktadır. İl bazlı bakıldığında ise Bursa, şeftali yetiştiriciliğinde ön plana çıkmaktadır. Ülkemizde ılıman iklimin hakim olduğu bölgeler yine şeftali yetiştiriciliği için uygun bölgelerdir. Ancak sıcaklık değerinin düşük olduğu bölgelerde şeftali yetiştiriciliği verimli bir şekilde gerçekleştirilemez. Çünkü şeftali ağacı, don olayın karşı duyarlı ve hassas bir meyvedir. Don olayı yaşanması durumunda şeftali ağacı zarar görebilir, don olayına karşı dayanıksız bir meyvedir.
Şeftali ağacı, ilkbaharda çiçek açmaya başlar ve yaz aylarında meyveler hasata hazır hale gelir. Şeftali meyvesi haziran ayında olgunlaşma işlemini gerçekleştirir ve hasat süresi Eylül ayına kadar devam etmektedir. Şeftali ağaçlarının boyu genellikle 2 ila 2,5 metre arasındadır. Ayrıca ülkemizde yaklaşık olarak 64 çeşit şeftali meyvesi üretilmektedir.
Ülkemizde şeftali meyvesi, sadece çiğ olarak tüketilen bir meyve değildir. Endüstriyel bir meyve olarak kullanılır. Tadı ve su miktarı gibi faktörlerden dolayı, şeftali meyvesi hasat işlemi tamamlandıktan sonra gerekli fabrikalara gönderilir ve işlenerek meyve suyu haline getirilir. İsterseniz taze tüketebilirsiniz ya da meyve suyunu içerek sıcak yaz aylarında serinleyebilirsiniz. Ayrıca şeftali çekirdeği yakıt maddesi olarak değerlendirilebilir. Çekirdek kabuğunun kül oranı az ve içerisinde bulunan kükürt oranının düşük olmasından dolayı tavsiye edilmektedir.
Çekirdeğin iç kısmında bulunan ham madde ise hayvan yemi olarak değerlendirilir.