Şeftali Yetiştiriciliğinde Gübre Kullanımı Nasıl Olur?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:46

Şeftali Yetiştiriciliğinde Gübre Kullanımı Nasıl Olur?

Şeftali Yetiştiriciliğinde Gübre Kullanımı Nasıl Olur?
Son Güncelleme :

21 Haziran 2021 - 9:33

40 views

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan ve yaz aylarında tüketimi bolca tercih edilen bir meyve olarak şeftali yetiştiriciliğinde nasıl gübre kullanılacağı, hangi gübrenin kullanılması gerektiği üreticilerimiz tarafından merak edilen bir konudur. Gelin birlikte bu soruları cevaplayalım.
Gübreleme uygulaması, tarım sektöründe yer alan ve verimi arttırmak için ekine uygulanan destek uygulamalardan biridir. Tarımsal alanda üretilen her ürün için gübreleme uygulaması yapılmaktadır. Ancak her ürünün ihtiyaç duyduğu gübre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle gübre uygulaması yapılmadan önce ürün için uygun olan gübrenin seçilmesi gerekmektedir.
Gübre kullanımının tarım için pek çok faydası bulunmaktadır. Ancak yanlış uygulanması sonucunda fayda sağlaması beklenen konular zarara uğrayabilir. Özellikle verim noktasında hüsrana uğrayabilirsiniz. Organik gübre kullanımında bu tür zararların meydana gelmesi pek söz konusu değildir. Genellikle kimyasal madde içeren ticari gübreleri kullanırken üreticimizin dikkatli olması tavsiye edilir.
Kimyasal içerikli gübreler, üretim sürecinde verimi ve kaliteyi arttırmak için uygulanmaktadır. Toprakta bulunan besin değeri miktarının azalması gübre desteğine duyulan ihtiyacı ortaya çıkartır. Besin değeri düşen toprak gerekli desteği bitkiye sağlayamaz. Bu durum bitkinin gelişim sürecinin yavaşlamasına yol açabilir. Gelişim süreci yavaşlayan bitki sağlıklı bir şekilde gelişemediğinden dolayı verim oranında azalmalar görülebilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için üreticimiz gübre desteği ile ürününü destekler ve verimi arttırmayı amaçlar.
Şeftali meyvesi, diğer ürünler gibi gübre desteğine ihtiyaç duyan bir bitkidir. Şeftali, verim açısından yüksek verimli bir meyvedir. Çiçek açma döneminin erken olması ve bu sürecin problemsiz bir şekilde atlatılması, yüksek mahsullü bir verim sürecinin yaşanmasının ilk adımıdır. Ancak hassas yapılı bir ağaç olduğu için bakımı ertelenmemelidir.
Verimli bir üretim süreci için şeftali ağacı gübreleme uygulamasına ihtiyaç duyar. Gübre desteği verilmemesi durumunda şeftali ağacı gerekli besin ihtiyacını karşılayamaz ve zayıflar. Gübreleme işlemi yapılmadan önce toprak analiz yapılması önerilir.
Şeftali yetiştiriciliği için organik olarak ahır ve yeşil gübre desteği önerilmektedir. Ticari olarak ise azot, fosfor ve potasyum içerikli gübreler tercih edilmeli ve uygulanmalıdır.