Şeftali Yetiştiriciliğinde İklimin Önemi Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:56

Şeftali Yetiştiriciliğinde İklimin Önemi Nedir?

Şeftali Yetiştiriciliğinde İklimin Önemi Nedir?
Son Güncelleme :

21 Haziran 2021 - 9:33

24 views

Şeftali, iklim olarak seçici bir meyvedir ve gerekli iklim koşullarının uygun olmadığı bölgelerde şeftali yetiştiriciliği verimli bir şekilde yapılamaz. Şeftali yapı olarak hassas ve seçici bir meyvedir. Bu nedenle gerekli yetiştirme koşullarının karşılanmaması durumunda verimli bir şeftali yetiştiriciliği gerçekleştirilemez.
İklim, tarımsal üretimi şekillendiren bir faktördür. Her tarım ürünü için önem derecesi yüksek bir etkendir. Yetiştirilecek ürün ile iklim arasında paralel bir bağlantı vardır. Özellikle iklim konusunda seçici olan sebze ve meyveler, istedikleri iklimsel koşulların hakim olduğu bölgelerde daha fazla verim oranına sahip olurlar.
Türkiye, farklı iklimsel özelliklerin bölge bölge görüldüğü bir ülkedir. Bu iklimsel çeşitlilik aynı zamanda üretilen besin çeşitliliğinin de fazla olmasında etkili bir faktördür. Bu nedenle ülkemizde üretilen ürün çeşitliliğinin fazla olması dolayısıyla, tarım sektörüne verilen önem her geçen artmakta ve devlet desteği ile desteklenmektedir. Ülkemizde şeftali yetiştiriciliği yapılmasına rağmen yine de dünya genelinde yeterli bir üretim oranına sahip olamamıştır. İklim olarak uygun olmasına rağmen ülkemizde yetiştirilen şeftali oranı yeterli seviyede değildir.
Şeftali nasıl bir iklimsel özellik ister?
Şeftali meyvesi, ılıman iklimlerin görüldüğü bölgelerde yetiştirilen bir meyve olarak değerlendirilebilir. Ülkemizde özellikle sıcak ve ılıman iklimlerin görüldüğü Akdeniz ve Ege bölgelerinde, Marmara bölgesinin ılıman kesimlerinde, şeftali yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şeftali ağacının çiçek açma dönemi birçok meyveden daha önce bir zamanda gerçeklemektedir. Erken çiçek açan bir meyve olduğu için, sıcak hava değerlerinin stabil şekilde devam etmesi gerekmektedir.
İlkbaharda görülen geç don olaylar, şeftali meyvesi üzerinde de olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle şeftali meyvesinin don olayına denk gelmeden çiçek halinden meyve formatına geçiş sağlaması gerekir. Erken çiçek açması, geç don olayına denk gelmesine neden olabilen bir durumdur. Bu nedenle yaz sıcaklık değerlerinin yüksek olmadığı bölgelerde yetiştirilen şeftali meyvesi verimli bir şekilde üretim sürecini tamamlayamaz. Sıcaklık değerinin meyvenin olgunlaşma süreci üzerinde önemli bir etkisi bulunur. Yeterli sıcaklığı bulamayan şeftali meyvesinin olgunlaşma sürecinde gecikmeler yaşanır. Bu durum meyvenin verimini düşürür.