Şeker Gübresinin Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

5 Aralık 2024 - 23:45

Şeker Gübresinin Faydaları Nelerdir?

Şeker Gübresinin Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

24 Haziran 2021 - 16:36

25 views

Tarımsal üretimde gübre desteğinin toprak ve bitki açısından önemli bir işlevi bulunmaktadır. Üreticilerimizin gübre kullanmasının temel amacı verim ve kalite kavramlarının sağlanmasıdır. Çünkü üretim süreci başlangıç sürecinden bitiş sürecine kadar uzunca bir dönemi kapsamaktadır ve emek isteyen bir süreçtir. Üretim döngüsü, sürekli kendini tekrar ettiren bir sürece işaret eder. Şunu demek istiyorum. Hasat dönemi tamamlandıktan sonra üreticinin toprakla olan ilişkisi bitmez. Hasattan sonra toprak yine belli işlemlerden geçer ve yeni ekim sürecine hazır hale getirilir ve sonra yine ekim öncesi toprak havalandırılır işlenir. Ekim süreci, ekinlerin büyüme gelişme dönemi ve hasat işleminden sonra bu işlemler kendini tekrarlar.
Bu döngüde verimi arttırmak için toprağa ya da bitkiye gübre takviyeleri yapılır. Şeker gübresi üretim sürecinde kullanılan ve verimi arttıran bir gübredir. Şeker gübresinin pek çok faydası bulunmaktadır. Ancak şu noktaya dikkat edilmelidir. Gerekli kurallara uyulmadığı zaman şeker gübresinin yararları zarara dönüşebilir. Ancak oranladığımız zaman faydası zararlarının çok üstündedir.
Şeker gübresi, uygulandığı toprağın pH derecesinin dengelenmesini sağlar. Özellikle sulama suyunun kireç oranı yüksek arazilerde bu dengeyi sağlamak için kullanılır. Şeker gübresi dikkatli kullanım isteyen bir gübre çeşididir. Doğru ve uygun kullanılmadığında zararı dokunur. Bu nedenle üretim sürecinde uygun ve yeterli miktarda kullanıldığında ürünün verimindeki artışı gözle görülür bir şekilde fark edebilirsiniz.
Şeker gübresinin kimyasal bileşenleri, azot ve kükürttür. Bu nedenle azot, kükürt ve fosfor maddelerine ihtiyaç duyan bitkilerin gereksinimlerini karşılamak için kullanılabilir. İhtiyacın karşılanması durumunda bitkinin büyüme gelişim sürecinde hızlanma meydana gelecektir.
Şeker gübresinin fayda sağladığı bir diğer nokta da ekinler üzerindedir. Ekin üretimi yapan çiftçilerimiz gübre olarak doğal ve hayvansal atıklardan oluşan gübreleri tercih ediyorsa, topraktaki ya da bitkideki azot oranının yükseltilmesi için şeker gübresi ilave ederek üretimi canlandırabilir.
Özellikle toprak yapısındaki farklılıklar, şeker gübresinin toprak üzerindeki etki oranını etkilemektedir. Örneğin kumlu bir toprak yapısına sahip arazilerde az miktarda şeker gübresi kullanımı, topraktaki besin değerinin artmasına yardımcı olacaktır.