Şeker Pancarı Fiyatları - 2022 Şeker Pancarı FiyatlarıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:42

Şeker Pancarı Fiyatları – 2022 Şeker Pancarı Fiyatları

Şeker Pancarı Fiyatları – 2022 Şeker Pancarı Fiyatları
Son Güncelleme :

07 Nisan 2022 - 10:11

144 views

Kullanım alanı oldukça geniş bir bitki olan şeker pancarının 2022 yılında fiyatının ne kadar olduğu üreticilerimiz tarafından merak edilen konulardan birisidir. 2022 yılı üretim dönemi şeker pancarının avans fiyatı Türkşeker tarafından açıklandı. Resmi sayfadan alınan bilgiye doğrultusunda, 19 Ocak 2022 tarihinde açıklanan şeker pancarı avans fiyatı, ton fiyatı 800 TL’den 1000 TL olarak belirlenmiştir. 

Ayrıca prim ve ek ödemeler de dahil olduğunda bu fiyatın ton başına 1100 TL olduğu açıklanmıştır. Türkşeker’in açıklamalarından hareketle bu artışın temel sebebinin üreticimizin mağdur olduğu üretim maliyeti olduğunu söyleyebiliriz. Üreticimizin şeker pancarı üretimi sırasında girdi maliyetlerinin artmasına karşın pancar avans fiyatlarının 1000 TL/ton olması, üreticilerimiz fazla maliyetten korumak için atılmış bir adımdır. 

Bunun yanı sıra şeker pancarı üreten vatandaşlarımızın merak ettiği konulardan biri de şeker pancarı kota tamamlama prim fiyatıdır. Kota tamamlama prim fiyatı üzerinde de bir düzenleme yapıldığını söyleyebiliriz. Kota tamamlama primi 25 TL/tondan 50 TL/tona çıkarılmıştır. Böylece totalde şeker pancarı üreticilerimizin avans olarak alacağı avans fiyatının 1100 TL/ton olduğunu ifade edebiliriz. 

Kesin Fiyat Ne Zaman Açıklanacak? 

Şeker pancarı üretimi ile ilgili olarak avans fiyatların açıklanması ile üreticilerimizin merakının giderilmesi amaçlansa da yine de merak edilen konulardan biri de kesin fiyatın ne zaman açıklanacağı ve ne kadar olacağı ile ilgilidir. Bu soru ile ilgili Türkşeker’in resmi sayfasından aldığımız bilgi ışığında şeker pancarı ile ilgili kesin fiyatın hasat öncesi açıklanacağını söyleyebiliriz. 

Pancar alımında kesin fiyatın belirlenmesinde ekonomik durum, şeker pancarına alternatif olarak üretilen ürünlerin fiyatları göz önünde bulundurularak alım fiyatı belirlenecek. Alım fiyatı ise hasat öncesi açıklanacak. 

Şeker Pancarı Kotası Nedir? 

Şeker pancarı üreten üreticilerimizin yakından bildiği bir konu olsa da konuyu bilmeyenler ve merak edenler için kısaca şeker pancarı kotasının ne olduğunu açıklayalım. Ülkemizde şeker pancarı üretimi yapılmakta ve üretimine önem verilmektir. Ancak şeker üretimi açısından şeker pancarından üretilen şeker, şeker kamışından üretilen şekere göre daha maliyetli olduğu için ihtiyacın giderilmesi noktasında şeker pancarı üretimi yapılması gerekiyor. Bu nedenle ham maddesi şeker pancarı olan şekerin üretim amacı ticari değildir. 

Ülkemizdeki ihtiyaç açığını gidermek amacı ile şeker pancarından şeker üretimi gerçekleşiyor. Şeker pancarı üretimi ticari amaç gütmediği için, kota konulara yeterli oranda şeker pancarı üretilmesi amaçlanıyor. Dolayısıyla her yıl şeker pancarı üretimine kota konularak yeterlilik düzeyinde bir üretim süreci geçirilmesi sağlanıyor. 

Şeker Pancarı Üretiminde Öne Çıkan Bölge Hangisidir? 

Dünya geneline baktığımızda ülkemiz şeker pancarı üretiminde Amerika, Rusya gibi ülkelerden sonra gelerek dünya sıralamasında 5.sıraya yerleşmektedir. Bu sırlama aslında ülkemizde şeker pancarı üretiminin ortalamanın üzerinde olduğumuzu gösterir. Bölge olarak değerlendirdiğimizde ise şeker pancarı üretiminde öne çıkan bölgemiz İç Anadolu Bölgesi’dir. İklim olarak şeker pancarı üretimine uygundur. Ancak İç Anadolu Bölgesi’nin yanı sıra ülkemizin her bölgesinde şeker pancarı üretimi yapılmaya uygundur.  

İç Anadolu Bölgesi’nin yanı sıra Ege Bölgesi’nde de önemli ölçüde şeker pancarı üreticiliği yapıldığını söyleyebiliriz. Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi, şeker pancarı üretiminde ülke genelinde önemli bir üretim alanına sahiptir. İl bazlı baktığımızda ise şeker pancarı üretiminde önde olan şehirlerimiz, Aydın, Uşak, Afyon, Denizli ve İzmir olduğunu söyleyebiliriz.  

Tarıma elverişli olan her alanda şeker pancarı üretimi yapılabilir. Yukarıda saydığımız bölge ve illerin dışında da şeker pancarı üretimi yapılan bölgelerimiz ve illerimiz vardır.