Şeker Pancarı Kullanım Alanları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

7 Aralık 2024 - 05:10

Şeker Pancarı Kullanım Alanları Nelerdir?

Şeker Pancarı Kullanım Alanları Nelerdir?
Son Güncelleme :

04 Aralık 2021 - 10:34

175 views

Ülkemizde üretimi yapılan tarım bitkisinden biri olan şeker pancarı, etli bir kök yapısına sahiptir. Üretimi, ülke ekonomisi açısından oldukça önemli bir bitkidir. Ülkemizde olduğu kadar, diğer ülkelerde de şeker pancarı üretimine ayrı bir önem verilir. Şeker pancarı üretiminde ön plana çıkan ülkeler, AB, ABD ve Rusya’dır. Ticarette kullanım alanı oldukça geniş bir bitki olduğu için üretilmesi de teşvik edilir. Ülkemiz şeker pancarı üretiminde dünya genelinde 5. sırada yer alıyor.

Şeker pancarı üretiminin önemli olmasının sebeplerinden ilki, şeker üretiminde kullanılıyor olmasıdır. Şeker maddesi, iki bitkiden elde edilir. Bunların ilki şeker kamışıdır, ikincisi ise şeker pancarıdır. Ülkemizde şeker pancarı üretimi temelde şeker maddesi elde etmek için kullanılıyor. Şeker pancarı, adından da anlaşılacağı gibi bünyesinde bol miktarda şeker barındırdığı için şeker üretimi için kullanılır. Temel kullanım alanı budur. Ancak şeker üretiminin yanı sıra başka alanlarda da üretimi yapılır.

Şeker Pancarından Melas Elde Edilir 

Şeker pancarı bitkisinin yaygın olarak kullanıldığı alanlardan biri de hayvancılık sektörüdür. Şeker pancarı, hasat edildikten sonra işlenmek üzere fabrikalara götürülür. Daha sonra şeker pancarının işleme tabi olmayan şurup kıvamında bir madde geride kalır. Bu maddeye melas adı verilir. Melası farklı sektörlerde kullanılır. Özellikle alkol, maya ve hayvan yemi olarak melas kullanımına yer verilir. Hayvan yemi olarak verimi arttırıcı bir etkisi olduğu düşünüldüğü için hayvan yemlerine eklenir.  

Melas, maddesi ayrıca sodyum ve potasyum maddeleri açısından oldukça zengindir. Bu maddeler açısından zengin oluşu, gübre sektöründe kullanılmasını da sağlar. Gübre kullanımı, tarımsal üretim sürecinde, üretilen bitkinin daha verimli olmasını sağlamak için takviye edilen bir bakım işlemidir. Melasın sodyum ve potasyum maddeleri açısından zengin olması, gübre için oldukça önemlidir.

Ayrıca gıda sektöründe de melas kullanımı oldukça yaygındır. Kahverengi bir şurup görünümüne sahip olan melasın fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Çünkü fazla üretimi obezite ve diyabet gibi hastalıkların oluşmasına sebebiyet verebilir. Ancak melas tüketiminin insan sağlığına sağladığı faydalar da bulunur. Melas tüketiminin karaciğer ve böbreğe iyi geldiğini söyleyebiliriz.

Ayrıca melas maddesi, alkol sanayisinde kullanılan maddelerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra ispirto sanayisinde de ana madde olarak kullanılır. 

Hayvan Yemi Olarak Kullanılır 

Yukarıda melas şurubunun hayvan yemine takviye edilmesinden dolayı hayvancılık sektöründe kullanıldığını belirttik. Melasın yanı sıra şeker pancarının kendisinden de hayvan yemi üretiliyor. Şeker pancarı hasat edilirken kesilen baş ve yaprak kısımları, hayvan yemi olarak değerlendiriliyor. Besin değeri yüksek bir bitki olduğu için, şeker pancarının baş ve yapraklarını yiyen hayvanlardan yüksek verim elde edilir.

Baş ve yaprak kısımları yeşil hali ile yem olarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra kurutabilir ya da silaj işlemi yaparak yine yem olarak kullanabilirsiniz. Böylece tarımsal üretim yaparak kazanç elde ederken yem masrafından da bir nebze rahatlamış olursunuz.

Şeker Pancarı Üretilen Toprağın Verim Oranı Oldukça Yüksektir

Şeker pancarı, temel olarak bir çapa bitkisidir. Yani üretim sürecinde çapalama işlemi yapılır. Bu açıdan bakıldığında üretimi yapılırken, toprağın havalanma ihtiyacı büyük ölçüde gerçekleştirilmiş olur. Ayrıca toprak altı hasat işlemi yapıldığı için, hasat edilirken toprak üzerinde yine bir hareketlilik meydana gelir.

Bu gibi özelliklerden dolayı, kendinden sonra üretimi yapılacak bitkiye verim oranı yüksek bir toprak bırakmış olur. Bazı bitkiler üretilirken, toprağın besin değerini tam olarak kullandıkları için her sene aynı arazide üretim yapılması verimliliği düşüreceği için tavsiye edilmez. Ancak şeker pancarı bu açıdan oldukça yapıcı bir bitkidir. Üretim yapılan arazi, diğer üretim süreci için toprağı iyileştirerek bırakır.