Şeker Sorgumu Nedir? Avantajları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:58

Şeker Sorgumu Nedir? Avantajları Nelerdir?

Şeker Sorgumu Nedir? Avantajları Nelerdir?
Son Güncelleme :

31 Ekim 2022 - 9:37

37 views

Şeker sorgumu, hayvan yemi elde etmekte kullanılan bitki türlerinden biridir. Silaj imkânı sağlamakta yüksek oranda avantaj sunması ile ön plana çıkmaktadır. Silaj, koyun, keçi, sığır gibi memeli hayvanların yem ihtiyaçlarını karşılamak için bitkilerin bekletilerek mayalanması sonucu elde edilen yem çeşididir. Şeker sorgumunun silaj için en uygun bitkilerden birisi olması hayvancılıkla uğraşan kişiler için avantaj sağlamaktadır.

Şeker Sorgumu Nasıl Yetiştirilir?

Şeker sorgumu, hayvan yemi için kullanılan bitkilere oranla odunsu yapısı düşüktür, bu da sinirimi daha rahat yapılmasına olanak sunar. Bir açıdan hayvanın bitkiden daha fazla besin değeri almasına ve bitkiden daha fazla yararlanmasına imkân verir. Benzer bitkilere göre boyu daha yüksek olabileceği gibi, içerdiği su oranı ve besin değeri daha fazladır. Bu da hayvanlar üzerinde daha fazla doyurucu olmaktadır. Şeker sorgumu nasıl yetiştirilir?

Şeker sorgumu ılıman bölgelerde yetişen bitki türlerinden biridir. 20 derecenin altında gelişim gösteremezler. Şeker sorgumu yetiştiriciliğinin en önemli avantajı, sahip olduğu su ve gübre oranını çok iyi tutar, elbette bu durum kurak toprakta varlık sürdürebileceği anlamına gelmez. Yeterli oranda su ve gübre takviyesini verimli bir şekilde tüketecektir. Ilıman bölgelerde nisan aylarında başlayan ekin dönemi temmuz ayına kadar sürmektedir. Toprak sıcaklığının 20 dereceyi bulduğu zaman diliminde şeker sorgumu yetiştiriciliğine başlanır. 100-120 cm boy oranlarına kadar ulaşabilen şeker sorgumunun yaklaşık 10-15 cm kalana kadar biçme işlemi gerçekleştirilir.

Şeker Sorgumunun Avantajları Nelerdir?

  • Suya dayanıklı bitkilerden biridir. Yeterli miktarda su elde ettiği anda verimli bir şekilde kullanır. Bu da sıklıkla sulama gereksinimini ortadan kaldırır.
  • Ilıman özelliklere sahip topraklarda rahatlıkla yetiştirilebilir.
  • Hayvan yeminde kullanıma en uygun bitkilerden biridir.
  • Bazı anlarda yaprak biti, yaprak kurdu gibi hastalıklarla karşılaşılsa da yüksek maliyetli ilaçlamaya gereksinim duyulmadan az zararla sorunun çözümü mümkün olur.
  • Protein ve şeker oranı yüksektir.

Şeker Sorgumunun Hayvancılık Üzerindeki Etkisi Nedir?

Hayvan yemi konusunda alternatifler oluşturmak için çalışmalar yapıldığı biliniyor. Özellikle yem elde etmek adına ekilen bitkilerde suya ihtiyaç duyma oranları önem arz etmektedir. Şeker sorgumu şu an için en ideal bitkiler arasında yerini almaktadır. Suya olan ihtiyacı diğerlerine oranla daha az olması hayvancılıkla uğraşanlar için büyük fayda sağlar. Kuraklıkla mücadelenin gündemde olduğu bugünlerde şeker sorgumu en önemli bitkiler arasında yer alır.