Serada Salatalık Yetiştirme Tekniği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:31

Serada Salatalık Yetiştirme Tekniği Nasıl Yapılır?

Serada Salatalık Yetiştirme Tekniği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 16:03

388 views

Salatalık yetiştirme teknikleri; açık alanda ve serada salatalık yetiştirme olarak iki şekilde ifade edilebilir. Serada yetiştirme yöntemine aynı zamanda örtü altı yetiştiricilik denilmektedir. Sera yetiştiriciliği yöntemi ile hem ilkbaharda hem de sonbaharda salatalık mahsulü elde edilebilir. Ülkemizde mevcut olan sera alanlarının %18’lik kısmında salatalık üretimi yapılmaktadır.

Serada üretilse bile belli bir sıcaklık ortalamasının olmaması durumunda salatalık bitkisi verimli bir şekilde üretim işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle sera içi sıcaklığı en az 0 derecenin altına inmemesi gerekmektedir. Sıcaklık değerlerinin ” -1, -2 “değerler alması salatalık bitkisinin donmasına yol açabilir.

Çimlenme işleminin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için sera içi sıcaklığın gündür 21 – 25 derece, gece 15 – 18 derece kadar olmalıdır. Sera içinin ışık alması gerekir.

Sera yetiştiriciliğinde salatalık elde etmek için iki uygulama yapılır. İlk uygulama salatalık tohumları sera toprağına ya da sıcak yastıklara, torbalara dikerek çimlenme işlemi gerçekleştirilir. Doğrudan ekim işlemi tercih ediliyorsa, önce sera toprağı işlenerek havalandırılır. Daha sonra açılan çukurlara bir miktar torf ve tohum koyularak çukur kapatılır.

Fide formatında dikim işlemi tercih ediliyorsa, salatalık tohumları harç ya da torf dolu torbalara tohum tek tek ekilir. Üst kısmı tekrar harç koyularak düzlenir. Çimlenme işlemi gerçekleştikten belli bir süre sonra toprak işlenir ve sera içine dikim gerçekleşir. Dikme işleminden önce sera toprağının işlenerek havalandırılması ve dikime hazır hale getirilmesi tavsiye edilir.

Peki fidenin dikim için hazır olduğu nasıl anlaşılır?

Sonbahar ve ilkbahar dönemleri için bu durum değişebilir. Sonbaharda ya da tek mevsimlik dikilecek salatalık fidesinin üç yaprağı olması yeterlidir. İlkbaharda dikilecek salatalık yaprağının 4 ya da 5 yapraklı olması gerekmektedir.

Askıya alma işlemi hem açık alan hem de sera yetiştiriciliği için önemli bir bakım uygulamasıdır ve mutlaka yapılması gerekir. Hazırlanan askı, 2 sıra ve yerden yüksekliği 2 metre olacak şekilde hazırlanmalıdır.

Verimli bir salatalık üretimi için mutlaka yaprak ve sürgün budama işlemini yapmayı ihmal etmeyin.