Sıvı Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:28

Sıvı Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?

Sıvı Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?
Son Güncelleme :

07 Haziran 2021 - 14:38

176 views

Gübre uygulaması, tarım uygulamalarındaki verimi arttırmak ve kaliteli bir ürün elde etmek için destek olarak kullanılan bir uygulamadır. Toprakta mevcut olan besin maddesi oranı bulunmaktadır. Toprağa ekilen ekin ya da dikilen bitki topraktaki besin değerini gelişim sürecinde emerek olgunlaşmasını tamamlamaya çalışır. Ancak toprakta var olan besin miktarı sınırlıdır ve bir süre sonra tükenmeye mahkumdur. Bu gibi durumlarda toprağa ya da bitkiye gübre takviyesi yapılarak tarımsal üretim devam ettirilmeye çalışılır.
Tarım sektöründe verimi arttırmak ve kaliteli ürün elde etmek amacıyla farklı gübre çeşitleri kullanılmaktadır. Solucan gübresi de bu gübre çeşitlerinden sadece bir tanesidir. Solucan gübresi, organik bir gübredir. Organik gübre olduğu için fazla kullanım durumunda, kullanılan bitkiye zararı dokunmaz. Ancak az kullanımı, ürün verimini düşürebilir. Bu nedenle tercih edilen ve tarımsal üretimde kullanılan bir gübre çeşididir. Solucan gübresi sıvı ve katı olarak iki çeşittir.
Solucan gübresinin hangi ürünler için uygulanabileceği, üreticimizin merak ettiği bir diğer sorudur. Solucan gübresi diğer gübreler gibi, tüm tarımsal faaliyetlerde kullanılabilecek bir maddedir. Bunun yanı sıra yeni dikim dönemi, açık ya da kapalı tarım faaliyetleri için tercih edilebilir. Bahçesi olan ya da balkonunda üretim yapanlar da yine solucan gübresini uygulayabilirler. Tarımsal üretimin yanı sıra bahçede ya da evde yetiştirdiğiniz çiçekleriniz için, çimlerinizin daha gür bir şekilde çıkması için solucan gübresi uygulayabilirsiniz.
Katı solucan gübresi ile sıvı solucan gübresinin kullanım teknikleri arasında farklılık bulunmaktadır. Sıvı solucan gübresini yukarıda saydığımız tüm üretim faaliyetleri için kullanabilirsiniz. Organik yapısı ile verimi arttırarak istediğiniz üretimi elde etmenize yardımcı olabilir.
Sıvı solucan gübresi, topraktan ve yapraktan uygulanmaktadır. Topraktan uygulama, sulama şeklinde gerçekleştirilmektedir. Sulama yolu ile sıvı solucan gübresi, üretilen ürünün kökleri ile buluşur ve daha sağlıklı ve dirençli bir şekilde gelişimini tamamlamasına yardımcı olur.
Yapraktan uygulama yönteminde gübre, püskürtme şeklinde bitkiye uygulanmaktadır. Ancak bitkinin yaprak kısmına uygulamanız tavsiye edilmektedir. 21 gün arayla bitkinizin yapraklarına sıvı solucan gübresini uygulayabilirsiniz.