Siyah ÜzümTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:05

Siyah Üzüm

Siyah Üzüm
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 10:50

93 views

Yetiştiriciler tarafından tercih edilen üzüm türleri arasında yer alan siyah üzüm türler ülkemizde verimli olarak doğru iklim şartlarında yetişebiliyor.


´´Siyah üzüm Hangi iklim Şartlarında Yetişir?“ sorusu yetiştiriciler için en çok araştırılan sorular arasında yer alıyor. Öncelikle siyah üzüm olarak anılan veya kara üzüm de denilebilen bu lezzetli meyvenin nasıl bir toprak özelliği istediğinden bahsedelim.

Siyah Üzüm Toprak İsteği Nedir?

Bu asma ağaçlarında kökler bitkinin oldukça derinine iner bu sebep ile kökleri rahat hareket edilmesinin sağlanması amacı ile toprak türünün yumuşak topraklar olması gerektiğini söylemek mümkün. Uygun bir toprak yapısı sağlandığında siyah üzümlerin oldukça kolay bir biçimde yetiştirilebileceğini söyleyebiliriz. Killi toprak çeşitlerinin siyah üzüm yetiştiriciliği için kaliteli bir ürün alınmasına yardımcı olacağını söylemek mümkün.
Siyah Üzüm en uygun hangi, bölgelerde yetiştirilir siyah üzüm nasıl bir iklim isteği içerisindedir?


Günlük ortalama ısı ihtiyacının 10 derecinin üzerine çıktığı bölgelerde siyah üzüm yetiştiriciliği yapılabilir. +10 derece sıcaklığın altında bulunan sıcaklık değerinde mevsimsel olarak değerlendirildiğinde bitkinin gelişimini oldukça uzun bir dönem içerisinde sağladığı görülebilir. Ağaç kökleri fazla yağışa ihtiyaç duymaz çünkü toprak derinliklerime kadar uzayan kökler sayesinde ağaç kendisi için gerekli minerali toprak derinliklerinden sağlayabilir. Kış aylarında ve ilkbahar aylarında yağışa ihtiyaç duyabileceği söylenebilecek bir bitki türü olan siyah üzüm bağcılığında iklim faktörleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Her üzüm çeşidinin verimli olarak yetişebilmesi için gerekli yıllık sıcaklık ortalamasının ise +16 hava sıcaklığı olduğunu biliniyor. Fazla yağışlı görülen mevsimler sonrasında bağlarda özellikle Karadeniz iklim tipine sahip olan bölgelerde mantar hastalığı gelişebiliyor bu sebep ile yağışlara karşı dikkatli olmakta veya fazla yağış alan öğlelerde ve rüzgârın fazla olduğu bölümlerde yetiştiricilik tercih edilmeyebilir.


Rüzgâr üzüm ağaçlarına zarar verebilecek kuvvette olabiliyor bu sebep ille asma ağaçlarının korunması büyük bir önem arz ediyor.


Tüketiciler tarafından sevilerek tüketilen siyah üzüm yetiştirilmesi kolaylığı sayesinde pek çok bölgede verimli olarak farklı türleri sayesinde her bölgenin kendine özgü farklı tatlarda ile yetiştirilebiliyor.