Sözleşmeli Besicilik Uygulama Esasları Belirlendi! Sözleşmeli Besicilik Kimler Yapabilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:30

Sözleşmeli Besicilik Uygulama Esasları Belirlendi! Sözleşmeli Besicilik Kimler Yapabilir?

Sözleşmeli Besicilik Uygulama Esasları Belirlendi! Sözleşmeli Besicilik Kimler Yapabilir?
Son Güncelleme :

01 Kasım 2022 - 10:25

35 views

Kırmızı et üreticiliğinde atıf kapasitelerin geri kazanımı ve kırmız et üretiminde verimin artırılmasına yönelik sözleşmeli besicilik uygulamaları devlet desteği ile hayata geçirildi. Son açıklamalara göre sözleşmeli besicilik yapacak kişilerin Et ve Süt Kurumlarının sitesinde bulunan başvuru formu ile başvurularını gerçekleştirebilecek. Sözleşmeli besicilik uygulamalarının esasları belirlendi. Peki, sözleşmeli besicilik yapmak isteyenlerin nasıl bir yol izlemesi gerekir? Hangi şartlar sözleşmeli besicilikte geçerli olacak? En önemlisi de başvuru süreci nasıl gelişecek? Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin açıklamaları ile sözleşmeli besicilik uygulamalarının esasları yazımızın devamında.

Sözleşmeli Besicilik Nedir?

Sözleşmeli besicilik kavramının hayata geçirilmesinin nihai hedefi âtıl kapasite konumunda olan kırmızı etlerin kazanım elde edilmesi ve kırmızı et üreticiliğinin devamlılığını sağlamaktır. Bir süredir sıklıkla altı çizilen kavramlardan olan sözleşmeli besicilik için son adımlar da atıldı. Sözleşmeli besicilik uygulamalarının esaslarının neler olduğunun açıklanması ile çalışmalar bir adım ileri taşınmış oldu. Sözleşmeli besicilikten beklentiler yüksek, çalışmalar beklenildiği gibi ilerleme gösterirse, kırsal alanlarda istihdam artırılması, var olan tedarik zincirinin güçlendirilmesi, hayvancılık alanında sürdürülebilirliği artırmak hedefleniyor.

Sözleşmeli Besicilik Uygulamalarının Esasları Nelerdir?

Sözleşmeli besiciliğin başvuruları Et ve Süt Kurumu’nun kendi sitesinden gerçekleşmektedir. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde yapılacak destekler şu şekilde;

Et ve Süt Kurumu ile beş yıllık sözleşme yapanlar için;

  • 201 -250 kg için 2,5 TL/kg
  • 251-300 kg için 3,5 TL/kg
  • 301 kg ve üstü için 5 TL/kg destek ödemesi gerçekleştirileceği belirtilmektedir.  

Sözleşme yapan kişilerin en fazla 200 baş sığır ile sınırlandırılmaktadır. 200 sığıra kadar destek verilirken bunun üstünde olanlar için destek yapılmayacağı da belirtilmektedir.

Sözleşmeli Besicilik Uygulamalarından Kimler Yararlanamayacak?

Sözleşmeli besicilik uygulamaları kapsamında yapılan desteklerden kamu kurum ve kuruluşlarının faydalanamayacağı belirtilmektedir. Destek ödemeleri kamu kaynağı özelliğine sahip olması sebebi ile desteği hak eden kişilerin hesaplarına aktarılmadan önce, haciz ve icra konularına dahil olmayacak. Destek almaya uygun görülen kişilere aktarılacak ödemeler Tarım ve Orman Bakanlığının tarımsal destekleme bütçesinden yapılacak.

Sözleşmeli Besicilik Yapacaklar İçin Önemli Ayrıntılar

  • Sözleşmeli besicilik için ön başvurular Et ve Süt Kurumları sitesinden yapılacak. ESK üzerinden başvuru formu aracılığı ile kombina müdürlüğüne başvuru yapılacak.
  • Sözleşmeli besicilik yapacak kişilerin sahip olacağı hayvan adedi en az 5 en fazla 200 olacak şekilde sınırlandırmaya tabi tutulmuştur.
  • Yapılan başvuruların sonuçları bir aylık süre içerisinde sonuçlandırılacak.
  • Sözleşmeler her yıl yenilenecek şekilde yıllık olarak geçerli olacak.
  • Yıllık yapılan taahhüdün yüzde 90’ı bitmeden yeni bir sözleşme yapılamayacak.
  • Sözleşmeli besicilikte öncelik atıl kapasiteye sahip olanların olacak.
  • Ödemeler bakanlık tarafından kişilerin Ziraat Bankası hesabını aktarılacak.
  • Sözleşme imzalayacak olan besicilerden hayvan başına hizmet bedeli olarak 100 lira alınacak.
  • Bu ödeme sözleşmenin başında ya da sözleşme sonunda peşin olarak alınabilecek. Hizmet bedelini dönem sonunda verecek olanlarla taahhüt imzalanacak.

Sözleşmeye göre besicilere ait hükümler;

  • Besicilik için hayvan tedarikini besiciler sağlayacak. Hayvanların bakımı, beslenmesi ve güvenlik şartları besici tarafından karşılanacak.
  • Hayvanlar üzerinden bakanlık tarafından onaylanmamış, aşı, ilaç, hormon kullanılmayacak.
  • Kesimhane ve kombina nakilleri besici tarafından sağlanacak.

Sözleşmeye göre kurumlara düşen hükümler;

  • Sözleşme kapsamında kesim işlemleri belirtilen tarihlerde anlaşmalı kesimhanelerde gerçekleştirilecek.
  • Kurum tarafından kayıt sistemi oluşturulacak en az bir defa işletme raporu hazırlanacak.
  • Ödemeler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılacak ve ödemelerde birim fiyatları üzerinde bakanlık değişiklik yapma hakkına sahip olacak.