Su Kaynaklarının Korumada Akıllı Sulama Sistemlerinin ÖnemiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:47

Su Kaynaklarının Korumada Akıllı Sulama Sistemlerinin Önemi

Su Kaynaklarının Korumada Akıllı Sulama Sistemlerinin Önemi
Son Güncelleme :

13 Ekim 2022 - 17:24

40 views

Canlı yaşamında suyun önemi herkes tarafından bilinmektedir. Su kaynakları aynı zamanda gıdaların ve bitkilerin gelişimi için de hayati öneme sahiptir. Özellikle ülkemiz geneline baktığımızda yaz için ayrı, kış için ayrı tarımsal faaliyetlerin sürdürüldüğü görülür. Yaz aylarında pamuk yetiştiriciliğinde, kış aylarında turunçgil yetiştiriciliğinde öncelikli olan adım sulama adımıdır. Tohumdan meyve vermeye kadar bir ürünün her aşamasında sulama çalışmalarına gereksinim vardır.

Uzmanlar tarafından pek çok projede adı geçen, toplum bilinci kazanımı adına en çok dile getirilen konulardan birisidir, su tüketimi. Yakın gelecekte su kaynaklarının azalacağı ve kuraklığın artacağı artık toplumlar tarafından bilinmektedir. Bu konu üzerinden devletler de üstlerine düşeni yapmak ve daha geç olmadan su kaynaklarına sahip çıkmak adına çalışmalara devam etmektedir.

Tarımda Su Tasarrufu Adına Nasıl Yol İzlemeli?

Bireysel tüketim kadar sektörel bazlı da su tüketimi yapılmaktadır. Su tüketimi yapmak konusunda ise en çok ihtiyaç tarım alanınadır. Ekinlerin tohumken verilen ilk can suyu ile bitkilerin serüveni başlar. Belirli aralıklarla sulama işlemlerinin sürdürülmediği durumlarda hasat döneminde beklentilerin altıda sonuçlar açığa çıkabilmektedir. Günümüzde dahi su sorunu pek çok toplumsal problemden daha fazla önemlidir. Peki yıl içerinde her dönem ekinlerin ihtiyaç duyduğu su faktörünün gelecekteki sorununa nasıl çözüm üretilebilir? Tarım alanında nasıl önlemler alınabilir? Bu anlamda yapılacak tüm çalışmaların etkisini ileriki süreçlerde daha net görebiliriz.

Tarım ile uğraşanlar için suyun önemi ve değeri elbette bilinmektedir. Buna ek olarak daha dikkatli bir yol izlemek için neler yapılabilir? Akıllı sulamanın su tasarrufunda önemli avantaj sağladığı bilinir.

  • Akıllı sulama sistemleri kullanıldığında doğru zamanda doğru miktarda sulama işlemi gerçekleşir. Bu da bitkilerin ihtiyaç duyduğundan fazlasının getireceği zararları ortadan kaldırır.
  • Akıllı sulama ile bitkilerin direkt topraktan su ihtiyacı karşılanır. Bu sayede sulama esnasında oluşabilecek su kayıpları önlenmiş olur.  
  • Bu sistemler sayesinde en az enerji ile en fazla çalışma gerçekleşir bu da su kaynaklarını korumasının dışında da fayda sağladığının temel noktalarından biridir.
  • Akıllı sulama sistemleri sayesinde kullanım dışı alanlarda düzensiz sulamadan kaynaklı alanda oluşabilecek hasarları da önlemek mümkün. Bu sistemler gerekli olan alanlarda sulama faaliyeti gerçekleştirir.

Modern sulama yöntemleri olan bu sistemler sayesinde gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak mümkün. Yakın gelecekte yaşanacak kaynak problemlerine karşı alınabilecek en temel adımlardan birisi akıllı sulama sistemleri geleceğe yatırım niteliğindedir.