Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi Nereden Alınır? Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:34

Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi Nereden Alınır? 

Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi Nereden Alınır? 
Son Güncelleme :

28 Mart 2022 - 12:02

2.416 views

Ülkemizde yapılan üretim faaliyetlerinden biri olarak su ürünleri yetiştiriciliğini söyleyebilir. Su ürünleri yetiştiriciliği konusunda ülkemizin 3 tarafı denizle çevrili olmasının büyük bir etkisi bulunuyor. Denize kıyısı olan bölgelerimizde su ürünleri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak bunun izin ve kontrolü T.C Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Eğer siz de su ürünleri yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız aşağıda bahsedeceğimiz konulara dikkat ederek yapabilirsiniz. 

Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi Nedir? 

Üretimi yapılacak su ürünlerinin kontrollü bir şekilde gerçekleşmesi için üretim yapmak isteyenlerin alması gereken ticari belgeye su ürünleri ruhsat tezkeresi denilmektedir. Bu ruhsat tezkeresini alan kişiler resmi ve izinli olarak su ürünleri avcılığı yapabilirler. Ayrıca yine su ürünleri üreten gerçek ya da tüzel kişiler de yine üretimden önce bu belgeyi almalıdır. Yine su ürünleri üretiminde kullanılan gemiler için de ruhsat alınması gerekiyor. 

Kimlerin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi Almasına Gerek Yoktur? 

Öncelikle şunu belirtelim ki, su ürünlerinin üretimi ile ilgilenen ve gemiye sahip olan kişi ya da işletme sahiplerinin ruhsat alması gerekir. Bunun yanı sıra ticari amaç gütmeyen avcılar, avlanmanın yasak olmadığı bölgelerde ruhsata ihtiyaç duymadan avlanabilir. Ayrıca spor amaçlı su ürünleri avcılığı yapan vatandaşlarımızın da yine bu ruhsatı almasına gerek yoktur. Yabancı uyruklu avcılar, avlanmanın yasak olmadığı bölgelerde ruhsatsız bir şekilde avlanma eylemini gerçekleştirebilir. Yine de avlanırken bazı esaslara dikkat ederek avlanmalıdır. 

Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi Nereden Alınır? 

Su ürünleri üretiminde bulunmak isteyen vatandaşlarımızın arama motorları üzerinde sıkça araştırdığı konulardan bir tanesi de su ürünleri ruhsatının nereden alınacağı konusudur. Denizlerde zamansız yapılan av faaliyetleri, bir sonraki av hasadını düşürürken aynı zamanda bazı balık türlerinin nesillerinin yok olmasına da sebep oluyor. Bu gibi olumsuz sonuçların önüne geçmek için su ürünleri avcılığı yapmak isteyen kişi ya da tüzeller devlet kontrolüne alınmıştır. Bu nedenle su ürünleri üretiminde ya da avlanma faaliyetinde bulunan kişilerin ruhsat alması gerekir.  

Su ürünleri ruhsatı almak isteyen vatandaşlarımız, bulunduğu ilin İl Müdürlüğü’ne giderek yazılı bir şekilde müracaatta bulunabilir. Gerekli niteliklere sahip olması durumunda müracaatı kabul edilir ve ruhsatı almaya hak kazanır. Ek olarak Türk vatandaşı olmayan kişi ya da tüzellerin bu ruhsatı alma yetkileri bulunmaz. Eğer ki kurulan tüzel Yabancı Sermaye Mevzuatına uygun bir şekilde kurulmuşsa Bakanlık kararı ile ruhsat tezkeresi alabilir.  

Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi Başvuruları İçin Gerekli Belgeler Hangileridir? 

Su ürünleri üretiminde bulunmak isteyen vatandaşlarımızın sahip olması gereken hususlar şunlardır; 

  • 18 yaşını doldurmuş olmak (Reşit olmak) 
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi (1 adet) 
  • Dalgıç ve balıkadam belgesi 

Bu belgelerle birlikte hazırlamış olduğunuz dilekçeyi İl Müdürlükleri’ne götürebilirsiniz. Gerekli kontrol ve inceleme yapıldıktan sonra gerekli vasıflara sahip iseniz ruhsat tezkeresini almaya hak kazanırsınız. Ruhsat tezkeresinin geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yıl sonra ruhsatınız yenilemeniz gerekiyor. Yenileme işlemini su ürünleri kooperatifi ya da birliği üzerinden yapabilirsiniz. 

Önemli Not: Ruhsat tezkeresinin geçerliliği biten ve 3 yıl boyunca yenileme işlemi yapmayan ruhsat sahiplerinin tezkereleri iptal edilir. İptal işleminden sonra ruhsat almak isteyen kişi ya da işletmelerin başvuru işlemlerini tekrar yapması gerekir. Son olarak su ürünleri ruhsat tezkeresi alacaklar için şunu söyleyebiliriz. Aldığınız ruhsat tezkeresi geçerli olan istihsal alanında üretim ya da avlanama yapabilmek için kullanılır. Yani almış olduğunuz ruhsat hangi alanı kapsıyorsa, o alanın sınırları içerisinde faaliyette bulunabilirsiniz. Başka bir bölgeden faaliyet göstermeniz durumunda hukuki bir yaptırımla karşılaşabilirsiniz.