Sürdürülebilir Tarım Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:24

Sürdürülebilir Tarım Nedir?

Sürdürülebilir Tarım Nedir?
Son Güncelleme :

17 Ekim 2022 - 9:43

67 views

Dünya nüfus artışı kaygı uyandıracak kadar hızlı bir yol izliyor. Nüfus oranlarının milyarları aşan ülkelere her geçen gün yenileri ekleniyor. Kontrolsüz nüfus artışından en çok etkilenecek konulardan birisi de gıda temin etme sorunudur. Yakın gelecekte su ve gıda sorunu ortaya çıkabilecek olması öngörüsü uzmanların ciddi manada uyarılarda bulunduğu iki önemli konudur. Uzmanlara göre nüfus artışının önüne geçilemediği ve aynı zamanda tarım alanında yeniliklere ve devamlılığa yön verilmediği durumda kişi başına düşecek gıda oranı daha da fazla düşüş gösterebilir. Tarım faaliyetlerinin bu konuda önemi büyüktür. Sürdürülebilir tarım kavramı da bu noktada değerli olmaktadır. Sürdürülebilir tarım kavramının daha fazla önem arz etmesi ve çalışmalarda bu kavramın ilkelerine uygun olacak şekilde üretimler yapılması kaygıların biraz olsun dağılmasına neden olabilecek güçtedir. Peki nedir bu sürdürülebilir tarım? Sürdürülebilir tarım uygulamaları hangileridir? Sürdürülebilir tarımın ne gibi faydaları vardır? Sorularına cevapları yazımızın devamında.

Sürdürülebilir Tarım Nedir?

Sürdürülebilir tarım, gıda ihtiyacını karşılayabilecek oranda ve yeterlilikte, doğal dengeyi bozmadan verimli mahsuller elde etmeye yönelik yapılan uygulamalardır. Sürdürülebilir tarımın temel amacı, tarımda verimi artırmak ve aynı zamanda çevreye zarar vermeden çalışmaları yürütmektedir. Doğal dengenin bozulmaması kaydı ile teknolojik gelişmeleri aktif kullanmak sürdürülebilirlik kavramının kullandığı yöntemlerdir.

Organik tarımın sürdürülebilir tarım olarak bilinmesi yapılan yanlışlıklardan biridir. Sürdürülebilir tarım kavramı organik tarım, iyi tarım gibi kavramların tümünü içerisine alan daha geniş ve ayrıntılı bir kavramdır. Bu doğrultuda her organik tarım sürdürülebilirlik ilkesini karşılayamayacağı gibi, sürdürülebilir tarımın yalnız organik tarımla sınırlandırılması da yanlış algılar arasında yer alır. Sürdürülebilir tarımın amacının en verimli sonuçlar elde etmek öncelikli olurken aynı zamanda çevre faktörleri de dikkate alınır. Bu sayede daha fazla gıda elde ederken doğal popülasyon etkilenmeden çalışmalar yürütülür. Bir nevi gelişen teknoloji kullanılarak var olan düzeni de korumak nihai amaçtır.

Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları Neden Önemlidir?

Dünya genelinde etkili olan hastalıklar, gıda sorunu ve su kaynaklarının tüketilmesi en büyük sorunlardır. Buna ek olarak bu denli kaynak sorunu ile karşı karşıya kalmışken bir de var olanların kontrolsüzce tüketilmesinin önlenmemesi sorunların derecesini daha da büyütüyor. Var olan kaynakların hızla tükenmesinin yanı sıra çevreye verilen zararların boyutlarındaki artış da tehlike oluşturmaktadır. Elimizde var olan düzeni bozmak yerine daha duyarlı ve kontrollü çalışmalar yürütmek önceliğimiz olduğunda daha olumlu sonuçlar almak mümkün. Sürdürülebilir tarım kavramının önemi burada ortaya çıkar. Sürdürülebilirlik kavramının ilkelerine uygun yürütülen çalışmalar sayesinde tarımda verim elde edilirken aynı zamanda canlı yaşamını etkileyen çevresel sorunları da engellemek mümkün. Geleceği tehdit eden sorunların ortak paydada çözümü bir anlamda sürdürülebilir tarımla daha olası. Dolayısıyla daha geniş alanlarda bu çalışmalara yer verebilir ve daha etkili sonuçlar elde edilebilir.

Sürdürülebilir Tarımın Faydaları Nelerdir?

  • Zararsız ve içerdiği besin değeri açısından zengin ürünler üretilmesi,
  • Sürdürülebilir tarım çalışmaları esnasında toprağın verimli hale getirilmesi ve bu sayede toprağın tekrar tekrar kullanılmasına olanak sunulması,
  • Öncelikli olan doğayı korumak olmakla birlikte gelecek yıllarda yaşanacak gıda sorununa önlemler alınması
  • Üretim çalışmalarında karşılaşılan maliyetlerin düşürülmesine yönelik çalışmalar yürütülmesi
  • Kimyasal ilaçların besinler üzerinden canlı yaşamını olumsuz etkilerde bulunmasını önlemeye yönelik çalışmalar yürütülmesi
  • Tarım sektöründe çalışma şartlarını düzenlemeye yönelik çalışmalar yürütülmesi

Sürdürülebilir tarımın en temel faydalarıdır. Dikkatinizi çekebileceği gibi kimyasal ilaç kullanımı karşısındaki tutumu ile organik tarımla ortak payda oluştururken, çevresel faktörleri gözetmesi ile de iyi tarımla aynı amacı benimser. Dolayısıyla sürdürülebilir tarım tek bir kavram ve çalışma ile özdeşleştirmek doğru olmaz. Sürdürülebilirlik çalışmaları geleceği düşünürken bugünün şartlarını da korumayı zorunlu kılar. Yani her çalışması ile günümüz şartlarında iyileştirmeler yaparak gelecek nesillere daha uygun bir dünya bırakmak amaçlanır.

Sürdürülebilir tarım çalışmaları yalnız belirli bölgelerle sınırlandırılmaz, dünya genelinde pek çok ülkenin gündeminde yer alan ve çalışmalarda ağırlıklı olarak sürdürülebilirlik kavramına öncelik verilmesi bu konunun hassasiyetini daha iyi vurgular niteliktedir.