Tarım Alanında Kullanılan Pestisit Çeşitleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:29

Tarım Alanında Kullanılan Pestisit Çeşitleri Nelerdir?

Tarım Alanında Kullanılan Pestisit Çeşitleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

22 Haziran 2021 - 8:59

72 views

Üretim yapılırken, bakım uygulamalarının üretim ve verimlilik açısından değeri yüksektir. Üreticimiz yetiştiriciliğini yaptığı bitkinin bakımını yaparken farklı bakım uygulamaları ile üretim sürecini yönetir. Özellikle modern tarım uygulamaları, tarım sektöründe yeni devrimlerin yaşanmasına yol açmıştır. Özellikle tarımda makineleşme dönemine geçilmesi ile birlikte üretme süreci daha seri bir almaya başlamıştır.
Üretimin yanı sıra ürüne zarar veren durumlarla mücadele durumu daha pratik hale gelmiştir. Özellikle tarımsal üretimde ürünlerin maruz kaldığı hayvan istilaları, hastalıklar ve yabancı otların çıkması, ürünlerin direncini zayıflatan ve verim oranını düşüren nedenler arasında sayılabilir.
Üreticimiz, bu gibi problemler mücadele ederken pestisit maddesi kullanmaktadır. Pestisit kimyasal içerikli bir maddedir. Tarımsal alandaki temel amacı ise, üretim sürecini olumsuz etkileyen, ürünlere zarar veren hayvanları, hastalıkları ve yabancı otları yok etmek için kullanılmaktadır.
Bu açıdan bakıldığında pestisit, tarımsal alanda ne için kullanılacaksa içeriği de ona göre hazırlanır. Bu durum farklı pestisit çeşitlerinin oluşmasına neden olmuştur. Üretim sürecinde farklı durumlar için pestisit kullanımı gerçekleştirilebilir. Örneğin, yabancı ot ile mücadele için kullanılan pestisit, ekin üzerinde oluşan hastalıkların giderilmesine etki etmeyebilir. Bu gibi nedenlerden dolayı, tarım sektöründe amaca uygun pestisit çeşitleri üretilmiştir.
Tarım sektöründe kullanılan pestisit çeşitlerinin ne olduğu ile ilgili şu çeşitleri sayabiliriz. Pestisit çeşitleri; antimikrobiyaller, fungisitler, herbisitler, insektisitler, mollusitler, akarisitler, rodentisitler, bakterisidler, ahicideler, defoliantlar ve nematisitler olarak sayılabilir.
Sayılan bu pestisit çeşitleri ne ile mücadelede kullanılıyormuş, gelin inceleyelim.
Pestisit çeşitlerinden biri olan antimikrobiyaller, bakteri ve virüs ile mücadelede kullanılan bir çeşittir.
Diğer bir pestisit çeşidi olan fungisitlerin kullanım alanı ise mantarlardır. Mantar ile mücadele ederken fungisit maddesi kullanılır.
Herbisitlerin kullanım amacı, yabancı otlar ile mücadelede kullanılır.
Başka bir pestisit çeşidi olan insektisitler, zararlı böcek ve haşere türlerine karşı kullanılır.
Mollusitler, yumuşakçalar için kullanılan pestisit çeşididir.
Akarisitler ise, adından da anlaşılacağı gibi akarlarla mücadelede kullanılır.
Rodentisitler, kemirgenler için tercih edilmelidir.
Bakterisidler, bakteriler ile mücadelede kullanılmalıdır.
Ahicideler ise zarar veren kuşları engellemek için kullanılır.
Defoliantlar, yaprak dökücüleri ifade etmek için kullanılan pestisittir.
Nematisitler, nematotları yok etmek için kullanılır.