Tarım Emtiası Nedir, Nasıl Alınır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:31

Tarım Emtiası Nedir, Nasıl Alınır?

Tarım Emtiası Nedir, Nasıl Alınır?
Son Güncelleme :

12 Şubat 2022 - 9:31

103 views

Tarım sektöründe son zamanlarda duymaya başlamadığımız ve git gide ilgi gören tarım emtiası, yatırımcıların yeni odağı olmuş durumdadır. Peki tarım emtiası nedir, nereden alınır? Tarım emtiası ile ilgili bu tür sorular, son zamanlarda sıkça aranan sorular arasında yer alıyor. Ancak tarım emtiasının ne olduğunu anlatmadan önce, emtia kavramını açıklamak, konuyu sizin için daha anlaşılır kılacaktır.

Emtia Nedir?

Ticaret yapmaya yarayan ürünlerin her biri emtia olarak isimlendirebilir. Bu nedenle emtia kavramı ile ilgili sadece tarım sektöründe kullanılan bir kavram olduğunu söylemek yanlış olur. Tarımın yanı sıra maden ve enerji kaynakları ürünleri için de emtia kavramını kullanabiliriz. Yani ticaret yapılmasını sağlayan ürünleri emtia olarak ifade edebiliriz. Örneğin maden sektöründe emtia olarak nitelendirebileceğimiz ürünler, bakır, altın, gümüş vs. iken enerji kaynaklarından doğalgaz, petrol gibi maddeleri de emtia olarak sayabiliriz.

Peki tarım emtiası neden bu kadar trend oldu?

Bunun temel sebebi ise şüphesiz tarımsal üretimde yaşanan gelişmelerdir. Bildiğiniz gibi ülkemiz, tarımsal üretimin yaygın olarak yapıldığı ve birçok vatandaşımızın tarımsal üretimle geçimini sağladığı bir ülke statüsündedir. Ancak yaşanan bazı olumsuz gelişmeler, tarımsal alandaki üretimin aksamasına ve besin maddelerinin yetersiz miktarda üretilmesine neden olmuştur. Tarım ürünleri, insanlığın temel ihtiyacı olan beslenme ihtiyacının giderilmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Hem bitki hem de hayvancılık faaliyetlerini tarımsal üretimin içerisinde sayabiliriz.

Tarımsal üretim alanında kriz yaşanmasının hem doğal hem de beşeri boyutu bulunuyor. Doğal faktörlerin başında şüphesiz ki kuraklık geliyor. Yıllık yağış miktarının yetersiz kalması ve sulama yapacak kaynağın bulunmamasından dolayı tarımsal üretim faaliyetlerinde zayıflamalar meydana geliyor. Bunun yanı sıra sel baskınları da üretimi tehdit etmeye devam ediyor. Beşeri faktör olarak ise insan nüfusunda yaşanan artış ve bunu karşılayacak besin kaynağının olmamasından dolayı bugün tarım sektöründe büyük kriz durumlarının yaşandığını söyleyebiliriz. Peki tarım emtiası nedir, neden tarım emtiası bu kadar ilgi görür hale geldi?

Tarım Emtiası Nedir, Tarım Emtiası Olan Ürünler Hangileridir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi üretim anlamında yaşanan krizler, ülkelerin vatandaşları için gıda stoku yapmaya yönlendirmiş durumdadır. Aynı zamanda ülkemizden diğer ülkelere ihraç edilen tarım ürünleri de oldukça fazladır. Ülkemizde üretimi yapılan buğday, mısır, pirinç, şeker pancarı gibi ticareti yoğun olarak yapılan ürünleri tarım emtiası olarak nitelendirebiliriz. Tarım emtiası genellikle ihraç gücü yüksek bu ürünler üzerinden gerçekleştiriliyor. Temel besin maddeleri olan bu arım ürünleri beslenme ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığı için ticari değeri yüksektir.

İklim krizine bağlı olarak kuraklığın her geçen gün artmasından dolayı gıda stoklayanların sayısı artıyor. Besin maddelerinin değer kazanması, yatırımcıları tarım emtialarına yönlendirmiş durumdadır. Emtia piyasası, sanal olarak alım satımın yapıldığı bir piyasa modelidir. Gıda sektörüne olan bu ihtiyaç durumu sanal piyasada yatırım yapmak isteyen yatırımcıların ilgisini çekti. Peki tarım emtialarına nasıl yatırım yapabilirsiniz?

Tarım emtiasına yatırım yapmak için fiziksel olarak bir yatırım yapmanıza gerek yoktur. İnternet üzerinden istediğiniz tarım emtiasına yatırımda bulunabilirisiniz. Son dönemlerde tarım emtiasına olan talep, finansal piyasaların canlanmasını da sağlıyor. Yapmak istediğiniz yatırım türüne göre yatırım yapma imkanınız var. Peki nelere yatırım yapabilirsiniz?

  • Borsa yatırım fonları
  • Banka fonları
  • Emtia endeksleri
  • Vadeli işlem piyasası

Not olarak şunu da ekleyelim, emtiaların fiyat değerini borsa belirlemez, ürüne bağlı olan arz- talep ilişkisi belirler. Yani tarım ürününün ne kadar talep gördüğü ve arz durumu borsayı belirleyen asıl faktördür. Ancak üretimi etkileyen doğal faktörlerin (iklim krizi, kuraklık, doğal afetler) de emtia piyasasını etkilediğini söyleyebiliriz.