Tarım Kredisi Nedir? Kimler Tarım Kredisinden Faydalanabilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:12

Tarım Kredisi Nedir? Kimler Tarım Kredisinden Faydalanabilir?

Tarım Kredisi Nedir? Kimler Tarım Kredisinden Faydalanabilir?
Son Güncelleme :

28 Ekim 2022 - 9:32

90 views

Tarım kredisi bilinen diğer adı ile çiftçi kredisi, bankalar tarafından yalnızca tarımla uğraşan kişiler için sunulan bir bankacılık ürünüdür. Elbette bu kredi her tarımla uğraşanların yararlanmasını mümkün kılmıyor. Öncelikle kredi kullanmak isteyen kişilerin yalnız tarımla uğraşması yeterli olmuyor bu durumu belgelendirmeleri de şart koşulmaktadır. Tarım kredisi ile nihai amaç tarım alanındaki verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmaktır. Bunun için de çiftçinin ihtiyaç duyduğu maddi desteği daha makul faiz oranlarıyla geri ödeme imkânı sunularak sağlanması hedeflenir. Peki, tarım kredisinden faydalanmak isteyen kişilerden hangi belgeler istenir? Tarım kredisi için uygulanan faiz oranları nedir? Tarım kredisi nasıl alınır? Bu sorular için yazımızın devamında cevaplar aramaya çalışalım.

Tarım Kredisi Nasıl Alınır?

Tarım kredisi kullanmak isteyen kişilerin çiftçi olduklarını kanıtlamaları gerektiğinden bahsetmiştik. Buna ek olarak tarımla 5 yıl ve üzeri gibi uzun süredir uğraşan kişilerin kredi başvurularında olumlu dönüş alma olasılıkları daha yüksektir. Tarım kredisinin en önemli noktası gerçek anlamda tamamen tarımla uğraşan kişilerin faydalanmalarına öncelikli görmeleridir.

Tarım kredisi kullanmak isteyenler için farklı bankalar bu hizmeti sunuyor. Kullanmak isteyenler kendilerine uygun gördüğü bankaya başvuru yapabilir. Başvuru sonuçlarının olumlu olması adına istenilen başlıca belgeleri doğru ve tam olarak bankaya sunulması önemlidir. Bu sayede olumlu dönüş almak imkânı kadar hızlı dönüş alma imkânı da elde edilir. Buna ek olarak her bankanın kendisine göre farklı belgeler istediği durumlar olabilir. Ancak genel olarak başvuru esnasında istenilen belgeler şu şekilde;

  • T.C Kimlik Kartı
  • Çiftçi kayıt sistemi belgesi
  • Tarımla bir fiil uğraştığını kanıtlar nitelikte bir belge
  • Gelir tablosu

Belirttiğimiz gibi bu saydıklarımız genel olarak her bankanın talep ettiği başlıca belgeler. Bunlara ek olarak başvuru yapılacak bankaya göre ek belgeler istendiği durumlar da oluşabilir.

Tarım Kredisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Tarım kredisi tutarı ve geri ödeme planında kredi miktarı, faiz oranları ve kaç aylık vade uygulanacağı gibi kriter olarak görülür ve buna uygun olacak şekilde hesaplama yapılır. Tarım kredisinin en önemli avantajları faiz oranlarının düşük olması ve geri ödemelerin gelir durumuna göre ayarlanabilir olmasıdır. Başvuran kişilerin ilk etap için istenilen belgeler arasında yer alan gelir tablosu ya da eşdeğer bir belge kredi hesaplamasında ve geri ödeme planında önemli rol oynar. Talep edilecek kredi tutarının uygunluğu da bu belgeye göre şekillenebilir.

Tarım Kredisi İçin Uygulanan Faiz Oranları Nedir?

Tarım kredisinin bankalar tarafından sağlanıyor olması, bankanın uygulamalarına göre faiz oranlarını belirlemesine olanak sunar. Her ne kadar her banka kendi faiz oranını belirleme imkanına sahip olsa da elbette yasal sınırlar dahilinde olması da gerekir. Farklı banka alternatiflerinin bulunması da faiz oranlarında farklılıkları açığa çıkarmaktadır. Dolayısıyla belirli bir standart düzene tabi olmadan hizmeti sunan bankaya göre faiz oranları değişkenlik gösterir. Bankaların belirli aralıklarla bu oranlarda kampanyalar yapması da takip edildiğinde avantajlı durumları açığa çıkarabilir. Bu durumda kredi kullanmak isteyen kişilerin kendilerine en uygun şartları sunan bankaya yönelim göstermeleri daha fazla avantaj elde etmek konusunda etkili olabilir.