Tarım Sektöründe Kullanılan Sulama Teknikleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:36

Tarım Sektöründe Kullanılan Sulama Teknikleri Nelerdir?

Tarım Sektöründe Kullanılan Sulama Teknikleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:57

103 views

İnsan hayatının sürdürebilirliği açısından tarım sektörü önemli bir yere bir yere sahiptir. Tarımdan elde eline ürünün miktarını ve kalitesini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Toprak uygunluğu, ürünü yabancı maddelerden kurtarmak ve toprağı havalandırmak için kazma işlevi, gübreleme, ilaçlama ve sulama gibi işlemler bu faktörlerin arasında yer almaktadır. Üretimin devamlılığı için tarım sektöründe sulama işleminin önemi büyüktür. Tohum ya da fide toprağa ekilip dikildikten sonra suya ihtiyaç duyar. Yağış vasıtasıyla ürünün sulanma işlemi gerçekleşse de yağış her zaman ihtiyaç duyulan zamanda yağmayabilir. Bu sebeple üretimin devamlılığı açısından sulama işlemi tarımda hayati bir değere sahiptir. Sulamaya duyulan ihtiyaç, sulama yöntemleri üzerinde güncellemeler yapılarak en iyi sulama yöntemi bulunmasını sağlamıştır. Şu an mevcut olan pek çok sulama yöntemi bulunmaktadır. Bölgeden bölgeye sulamaya duyulan ihtiyaç ve kullanılan yöntemler değişmektedir. Bunun yanı sıra mevcut olan sulama yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları da bulunmaktadır.
Tarımda kullanılan sulama yöntemleri; yüzey sulama yöntemleri, yağmurlama sulama yöntemi, mini-spring yöntemi, toprak altı sulama yöntemi ve damlama sulama yöntemidir. İlk olarak sulama yöntemlerinden biri olan yüzey sulama yöntemlerini inceleyelim. Yüzey sulama yöntemleri kendi içerisinde 4 gruba ayrılır. Bunlar, salma sulama yöntemi, uzun tava yöntemi, adi tava (göllendirme) sulama yöntemi, karık sulama yöntemidir.
Salma sulama yöntemi, sulama işlemi yapılırken su tarlanın başından rastgele bırakılarak yapılan sulama işlemidir. Dezavantajlı bir yöntemdir. Uzun tava yöntemi, sık ekilen bitkiler (yonca, hububat, ot vs.) için kullanılan sulama yöntemidir. Adi tava (göllendirme) yöntemi, çeltik ve meyve bahçeleri sulanırken kullanılan yöntemlerdendir. Karık sulama yöntemi ise suyun açılan karıklardan verilmesi gerçekleştirilen sulama yöntemidir. Mısır, ayçiçeği, pamuk gibi ürünler için uygundur.
Tarımda sulama yöntemlerinden yağmurlama sulama yöntemleri, suyun toprağa yağış şekilde gelmesini sağlamaktadır. Engebeli araziler için tercih edilen sulama yöntemidir.
Mini-spring yöntemi ise, ince botular yardımı ile yapılan sulama tekniğidir. İnce borulara takılan başlıklar sayesinde su yağmurlama şekilde toprağa gelir. Kullanışlı bir yöntemdir, gerektiği durumlarda toplanabilir.
Toprak altı sulama yöntemi ile toprak altına su eklenmesi ile gerçekleştirilen sulama yöntemidir.
Damla sulama yönteminde ise sulama borularının toprak yüzeyinde ya da toprağın hemen altında olacak şekilde yerleştirilmesiyle gerçekleşen sulama sistemidir.