Tarımda Drone Kullanım Alanları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:45

Tarımda Drone Kullanım Alanları Nelerdir?

Tarımda Drone Kullanım Alanları Nelerdir?
Son Güncelleme :

13 Aralık 2021 - 10:25

192 views

Teknolojik gelişmelerin, her alanda olduğu gibi tarım alanında da yeni gelişmelerin yaşanmasına katkı sağladığını söyleyebiliriz. Geleneksel tarım aletleri olarak adlandırabileceğimiz insan gücüne dayalı aletler, önce yerini traktör ve traktöre uygun tarımsal makinelere, daha sonra da tarımsal dronelara bırakmış durumdadır. Önceki zamanlarda tarımsal üretimin sadece insan gücüne bağlı olarak gerçekleşmesi, zaman ve emek açısından üreticiyi yıprattığını söyleyebiliriz. Makineleşmenin tarımsal üretime dahil olması, tarımsal üretimin ivme kazanmasına yardımcı olmuştur. 

Bugün teknolojinin de gelişmesi ile tarımsal üretime son katılan teknoloji harikası dronelar olduğunu söyleyebiliriz. Tarım sektöründe kullanılan dronelar, zirai drone olarak isimlendiriliyor. Tarımsal üretim sürecine dahil olan zirai dronelar ile üretim daha profesyonel bir şekilde yürütülmeye başlamıştır. Ülkemizde şuan için tarımsal üretim sürecinde zirai drone kullanımı yaygın bir hale gelmese de üreticiye sunduğu avantajlı durumdan dolayı ilerleyen süreçlerde daha yaygın bir kullanımı olacağını söyleyebiliriz. Peki tarımsal üretimde kullanılan zirai drone nedir, ne işe yarar? Hangi tarımsal üretim işlemlerinde drone kullanımına yer verilir? Bu soruların cevabını vererek tarımsal dronenun kullanım alanları hakkında bilgi verelim. 

Zirai Drone Nedir? 

Tarım sektöründe kullanılan, tarımsal üretimini daha planlı ve kontrollü sürdürmeye yarayan insansız hava aracı olarak zirai droneu tanımlayabiliriz. Zirai drone aracı ile, tarımsal işlemleri optimize edebilirsiniz. Bunun yanı sıra aracın sahip olduğu kamera ve sensörler sayesinde üretimi gerçekleştirdiğiniz araziye gitmeden araziyi görme fırsatına erişebilirsiniz. Genel olarak baktığımızda, zirai drone kullanımı, tarımsal verimlilik açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle akın gelecekte ülkemizde zirai drone kullanımının daha da yaygınlaşacağını söyleyebiliriz.

Tarımsal üretimde drone kullanımının, üretici ve üretim süreci oldukça avantaj sağlayan bir uygulama olsa da, bazı durumlardan dolayı tarımsal üretimde kullanılmasını çeşitli sorunlara sebep olabilir. Dronelar, havadan müdahale ettikleri için etik olarak başka birinin mülkiyeti üzerinden geçerek gideceği noktaya varır. Bu durum izin alınmasını gerektirir. Ayrıca dronenun yapısında bulunan mikrofon ve kamera sistemlerinin gizliliği tehdit ettiği gerekçesi ile drone kullanımı uygun görülmüyor. Ancak temel olarak baktığımızda, ürün kontrolü ve üretim sürecine üreticimizin kolayca hakim olmasına katkı sağlayacak araçlar olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Gelişen teknoloji, tarımsal üretimde kullanılma amacı ile üretilen dronelar üzerinde de etkisini göstererek droneların büyümesine yardımcı olmaktadır. Kamera sistemi ile üreticilerimiz, ekinleri hakkında kolayca bilgi edinebilir ve analizlerini de sağlayabilir. Peki zirai dronelar, tarımsal üretimde hangi işlemler için kullanılıyor?

Tarımsal Üretimde Droneların Kullanım Alanları 

Insana duyulan ihtiyacın gün geçtikçe daha da azaldığı tarımsal üretim sürecinde, zirai drone kullanarak pek çok işlem uzaktan kontrol edilerek gerçekleştirilebilir hale geliyor. Tarımsal üretimde drone kullanımı, üretimde verimliliği artırırken aynı zamanda üreticilerimizin de daha az emek harcamasının önüne geçiyor. Peki zirai dronelar ile neler yapılabilir? 

  • Toprak Analizi  
  • Tohum Ekim İşlemleri 
  • İlaçlama 
  • Gübreleme 
  • Sulama 
  • Mahsul İzleme 

Tarımsal üretim sürecinde yukarıda sayılan işlemler, zirai dronler yardımı ile kolayca gerçekleştiriliyor. Böylece emek harcamadan kolayca, üretim sürecini zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Drone yapısında bulunan sistem sayesinde toprak ve saha analizi yapılabilir. Böylece toprağın kalite ve verimliliği sayesinde bilgi sahibi olabilirsiniz. Sulama, gübreleme, ilaçlama gibi bakım işlemlerini de yine zirai dronelar ile kolayca yapabilirsiniz. Böylece işçilik maliyetini düşürebilir, bakım işlemlerini istediğiniz zaman kontrollü bir şekilde yapabilirsiniz. Püskürtme özelliği sayesinde verimli bir şekilde gübreleme ve ilaçlama işlemlerini zahmetsizce yerine getirebilirsiniz.