Tarımda Kullanılan Kalsiyum Nitrat Gübresi Ne İşe Yarar?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:35

Tarımda Kullanılan Kalsiyum Nitrat Gübresi Ne İşe Yarar?

Tarımda Kullanılan Kalsiyum Nitrat Gübresi Ne İşe Yarar?
Son Güncelleme :

03 Ağustos 2021 - 9:14

385 views

Kalsiyum nitrat gübresi, tarımsal üretimde kullanılan bir gübre çeşididir. İçerisinde bulunan azot maddesi sayesinde üretimi arttırmak için kullanılan bir gübredir. Tarımsal üretimde verimi arttırmak için uygulanan pek çok işlem bulunmaktadır. Gübreleme, sulama, toprağı havalandırma, ilaçlama bu işlemlerden bir kaçıdır. Ancak u var ki her birinin etkisi ve faydası farklı farklıdır. Bu nedenle üretim sürecin bu uygulamalara ihtiyaç duyulur.
Kalsiyum nitrat gübresi üretimde pek çok işe yarar. Özellikle bileşeninde bulunan kalsiyum maddesi, üretim sürecinde oluşabilecek çürüklük, yanık ve lekelenme gibi durumların ortaya çıkmasını engeller. Kalsiyum eksikliği yaşayan bazı ürünlerde bu saydığımız reaksiyonlar görülebilir. Bu nedenle kalsiyum eksikliği yaşanması durumunda, kalsiyum nitrat gübresi takviye edebilirsiniz.
Kalsiyum nitrat, toprağın havalanmasını sağlayan bir uygulamadır. Kalsiyum nitrat gübresi, toprakta gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Bu gözenekler sıkılaşan toprağın nefes almasını sağlar. Havalandırma işlemi tarımsal üretimde önemli bir uygulamadır. Bu nedenle toprağın hava ihtiyacının karşılanması, Kalsiyum nitrat gübresi ile gerçekleştirilebilir. Ayrıca bu durum toprakta bulunan bitkinin köklerinin daha kolay toprak içinde ilerlemesini sağlayabilir.
Kalsiyum maddesi bitkide hücre duvarı oluşturmada yardımcı bir maddedir. Özellikle ekinlerin hücre duvarının oluşmasında kalsiyum maddesinin etkisi büyüktür. Kalsiyum nitrat gübresi desteği ile ekinlerde hücre duvarını sağlamlaştırabilir ve hastalıklara karşı dayanıklılığını ve direncini arttırabilirsiniz.
Kalsiyum nitrat gübresi içerisinde bulunan azot maddesi, toprağın ve besinin besin madde ihtiyacının karşılanmasında önemli bir etkiye sahiptir. Kalsiyum nitrat gübresi desteği verilen ekinler, protein ihtiyacını karşılar ve büyüme süreci hızlanır.
Toprakta bulunan pH değeri, Kalsiyum nitrat gübresi kullanıldığında değişmiyor. Bazı gübre çeşitleri kullanıldığında toprağın pH değerinde artış ya da azalma şeklinde dalgalanmalar meydana geliyor. Ancak Kalsiyum nitrat gübresi kullanıldığında pH değerinde farklılık olmayabilir.
Üretimde kalsiyum nitrat gübresi kullanılması, hasat süresinin de verimli ve kaliteli bir şekilde sonuçlandırılmasına katkı sağlar. Özellikle suda çözünebilen bir gübre çeşidi olmasının etkisi, bitkilerin kök gelişimi üzerinde kendini gösterir. Köke çok çabuk ulaşabildiği için kökün gelişimini en ideal seviyeye getirir.