Tarımda Pestisit Kullanımı Nasıl Olmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:39

Tarımda Pestisit Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Tarımda Pestisit Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Son Güncelleme :

22 Haziran 2021 - 9:00

26 views

Pestisit maddesi sadece tarımda kullanılan bir madde değildir. Gün içerisinde farkında olmadan pestisit kullanımını gerçekleştiririz. Pestisit, bize zararı dokunduğunu düşündüğümüz organizmaları engellemek ya da yok etmek için kullanılan maddelerin genel adıdır. Evimizdeki sineği öldürmek için kullandığımız sinek ilaçlarının ya da fare ilaçlarını genel olarak pestisit olarak anılmaktadır.
Pestisit, kimyasal maddelerin oluşturduğu ve belli bir amaca hizmet eden ürünün adıdır. Günlük yaşantımızda olduğu gibi tarımsal üretim sürecinde de yine pestisit kullanımına ihtiyaç duyulur. Pestisit maddesi, tarımsal üretimde kullanılan tarım ilaçlarına karşılık gelmektedir. Dünyada tarımsal alanda kullanılması için üretilen tarım ilacı miktarı, 3 milyon tondur.
Üretilen tarım ilaçlarının %47’si yabancı otlarla mücadele için kullanılmaktadır. Geriye kalan %29’luk kısım ise böcek ve haşereler için kullanılmaktadır. Böcek ve haşereler için kullanılan pestisit çeşidi, inektisitlerdir. Mantarlar ile mücadelede kullanılan fungisit pestisit oranı %19’dur.
Dünyada pestisit kullanımı yaygın bir hal almıştır. Ülkemizde de yoğun olarak tarım ilaçları kullanılarak tarımsal üretim süreci tamamlanmaktadır. Ülkemizde tüketilen tarım ilacı neredeyse 33.000 ton olarak ölçülmektedir. Ülkemizde en çok kullanılan pestisit çeşitleri, böcekler için kullanılan insektisitler, yabancı otlar la mücadele de kullanılan herbisitler ve oluşan mantarı, mantar oluşumunu engellemek için kullanılan fungisitlerdir.
Peki tarım alanında çeşitli maddelerle mücadele kullanılan pestisit maddesi ne kadar ve nasıl uygulanmalıdır?
Bu sorunun cevabı, değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Örneğin kullanılan bitkinin çeşidi ya da pestisitin kullanılacağı mevsim, pestisit oranını ve uygulanma şeklini değiştirebilir. Bu nedenle kullanmayı düşündüğünüz pestisit çeşidini aldığınız yere danışarak uygulayınız. Pestisitin yanlış uygulanması sonucunda, üretilen bitki zarar görebilir ya da pestisitin etkisi oranında düşmeler meydana gelebilir. Bu nedenle uygulamadan önce danışılarak dozun ve uygulama şeklinin belirlenmesi gerekmektedir.
Pestisit maddesini uygulamadan önce iyice çalkalayarak hazırlanan karışım, iyice karıştırılır. Pestisitin uygulama yöntemleri de farklılaşabilir. Pestisiti, tohuma, bitkiye ya da toprağa uygulanabilir. Ayrıca pestisit uygulanmadan önce su ile karıştırılarak uygulanır. Ancak suya karıştırılacak pestisit miktarının yine yeteri kadar takviye edilmesi gerekir.