Tarımda Toprak İşlemenin Önemi Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:58

Tarımda Toprak İşlemenin Önemi Nedir?

Tarımda Toprak İşlemenin Önemi Nedir?
Son Güncelleme :

16 Aralık 2021 - 9:59

129 views

Toprak, tarımsal faaliyetlerin devamlılığını sağlamak için önemli bir faktörüdür. Her ne kadar günümüzde topraksız tarım uygulamaları ile ilgili çalışmalar devam etse de genel olarak tarımdan alınan verimin büyük bir kısmı yine topraktan yapılan tarım faaliyetleri üzerinden alınmaktadır. Bu açıdan baktığımızda toprağın önemi tarımsal üretim açısından oldukça önemlidir. Tarımsal üretimin yanı sıra tüm canlıların yaşamını idame ettirdiği alandır. 

Konu özelinde tarımsal üretimde toprağın ayrı bir önemi vardır. Tarımsal üretime başlamadan önce yapılan ilk işlem, toprağın işlenmesidir. Toprağın işlenmesi, pek çok açıdan gerekli ve önemlidir. Toprağın daha verimli hale gelmesi için her üretim sürecinin başında toprak işlenir ve ekim – dikim işlemlerine hazır hale getirilir. Toprağın işlenmesi, tohumun çimlenmesi ya da dikilen fidenin toprağa uyum sağlayarak kök salmasını kolaylaştıran bir işlemdir. Tarla sürme işlemi ile, toprağa tohum yatağı hazırlanır. İyi bir tohum yatağı hazırlamak için tarımsal üretimde farklı makine ve teknik araçlar kullanılıyor. Zamanında ve uygun araçla yapılan toprak işlemi, verimli bir üretim sürecinin ilk ve önemli bir adımı olduğunu söyleyebiliriz. Peki toprak neden işlenir?

Toprak İşlemenin Amaçları Nelerdir?

Yukarıdaki paragrafta da belirttiğimizi gibi toprak işleme farklı amaçlar için gerçekleştirilebilir. Farklı amaçlar için toprak işleme yapılsa da nihayetinde hepsi tarımsal üretimin daha verimli ve kaliteli olmasına katkı sağlar. Toprak işlemenin ilk amacı, tarım yapılacak arazinin tohum ekim işlemine hazırlanmasını sağlamaktır Toprak işlenirken oluşturulan tohum yatakları, ekim işlemini daha pratik bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olur. Bu nedenle ekim – dikim işlemi yapılmadan önce tohum yatağı hazırlanması açısından toprağın işlenmesi gerekir.

Bunun yanı sıra tarım yapılacak arazinin yabancı ot kontrolünü sağlamak amacıyla da toprak işlenir. Yabancı otla mücadele işlemi, tarımsal üretimde üreticimizin yaşadığı problemlerden bir tanesidir. Çünkü yabancı otlar, üretimin aksamasına, verimin düşmesine sebep olur. Topraktaki besin değerinin büyük bir kısmını kendi gelişimlerine kullandıkları için üretilen bitki topraktan yeterince faydalanamaz hale gelir. Ekim – dikim öncesi ve arası yapılan toprak işleme, yabancı otlarla mücadelede önemli bir yere sahiptir.

Bunun yanı sıra toprağın işlenmesinin en büyük amaçlarından biri toprağın havalanmasını sağlamaktır. İşlenmeyen toprak bir süre sonra ağırlaşmaya başlar. Bu topraklarda üretim zorlaşmaya başlar. Çünkü bitkinin kök kısmı toprağın içerisinde ilerlemesi zorlaşır. Toprak karışmadığı için, toprakta bulunan besin değerleri zenginleşmesi sağlanamaz. Toprağın işlenmesi, toprağın havalanmasını sağlarken aynı zamanda besin değerlerinin birbirine karışarak toprağın zenginleşmesine katkı sağlar. Ayrıca toprakta oluşabilecek su ve rüzgâr erozyonunun da engellenmesine yardımcı olur.  

Son olarak toprağın işlenmesinin amaçlarından biri de gübrenin toprağa karışmasını sağlamaktır. Gübreleme işlemi, tarımsal üretim sürecinde etki derecesi yüksel olan bir bakım işlemidir. Toprağın ihtiyaç duyduğu besin ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olurken, bitkinin de gelişimini de destekler. Bazı gübrelerin toprakla karışması için işlenmesine ihtiyacı vardır. Bu amaçla toprak işleme yapılarak uygulanan gübre ile toprağın iyice karışması sağlanır.

Toprak İşlemede Kullanılan Aletler Nelerdir? 

Toprağı işlenmesi için farklı araçlar kullanılarak toprağın karışması, havalandırılması ya da ekim – dikim işlemlerine hazır hale getirilmesi sağlanır. Ancak bu kullanılan aletlerin her birinin ayrı bir işlem için kullanıldığını belirtelim. Çünkü bazı aletler, derin sürüm için kullanılırken bazıları ise daha çok toprak yüzeyi üzerinde işlem yapar. Toprak işlemede kullanılan aletlerini;

  • Pulluklar 
  • Çizeller 
  • Dip kazanları 
  • Kültüvatör 
  • Tırmık 
  • Toprak frezeleri 
  • Merdane 

olarak sıralayabiliriz. Toprağınızda sürme derinliğine uygun alet seçimi yaparak toprağınızı işleyebilirsiniz.