Tarımsal Sulama Elektrik Fiyatı 2022 Ne Kadardır? Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:32

Tarımsal Sulama Elektrik Fiyatı 2022 Ne Kadardır? 

Tarımsal Sulama Elektrik Fiyatı 2022 Ne Kadardır? 
Son Güncelleme :

05 Mart 2022 - 11:10

228 views

Sulama işlemi, tarımsal üretim sürecinin devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Çünkü sulama işlemi, ekilen ya da dikilen bitkinin gelişmesi, büyümesi için temel ihtiyaçları arasındadır. Ülkemizde tarımsal üretim geniş alanlara yayıldığı için sulama işlemi de yaygın olarak yapılan bakım işlemleri arasındadır. Sulama yaparken kullanılan kaynakların kullanılması noktasında bazı ekipmanlar kullanılır. Bu ekipmanlar sayesinde üreticimiz sulama ihtiyacını giderir.

Çalışma şekli elektrik kaynağına bağlı olarak çalışan motor modelleri üreticilerimiz için hem sulama işleminin yapılmasını sağlar hem de benzinle çalışan motorlara göre daha ekonomik gelebilir. Ancak elektriğe gelen zamlar dolayısıyla tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında artış yaşanmasına neden olmuştur. 2022 yılı elektrik zammı yaşandı mı? Yaşanan zamlar elektrik faturalarına ne kadar yansıdı? Tarımsal sulama abone grubu için elektrik birim bedeline denk düşen fiyat nedir?

Tarımsal Sulama Elektrik Birim Fiyatı  

Elektrik enerjisinin verimli ve sürekli kullanılmasını sağlamak için elektik fiyatlarına getirilen güncel maliyet fiyatlandırması üreticilerimizin takipte kaldığı ve araştırdığı konular arasındadır. Yeni yıla girilmesi ile birlikte elektrik fiyatlandırmasına gelen düzenleme, faturaları nasıl etkiliyor? Elektrik aboneliği, kullanan kişinin kullanım nedenine göre farklı fiyatlandırılıyor. Örneğin mesken için biçilen fiyatlandırma ile tarımsal sulama için kullanılan elektriğin birim fiyatları arasında miktar farklılığı vardır.

Mesken için alınan abonelikler için kilowatt üzerinden hesaplama yapıldığında 150 kWh üzeri elektrik tüketimi için fiyatlandırma yapılıyor. 150 kwh sınırının altı elektrik tüketimi hesapkanırken 1,37 ile çarpma yapılırken, 150 kWh üzeri tüketimeniz durumunda çarpılacak birim oranı 2,06’dır. Ayrıca ilk harcadığınız 150 kWh lık kısım da bu fiyata eklenerek elektrik faturanız oluşturuluyor.

Tarımsal sulama için belirlenen birim değeri kilowattsaat başına 61,5 TL olarak belirlenmiştir. Benzin fiyatlarından dolayı elektrik kaynaklı sulama motorlarını tercih eden çiftçilerimiz, elektriğe gelen zamlar ile mali açıdan ayrı bir yükün altına girmiş durumdadır. Ancak yine de elektrik kaynağı olan yerlerde tarımsal sulamada elektrikli motorların kullanılması daha çok tavsiye edilir.

Tarımsal Sulama Aboneliği Nasıl Alınır? 

YEDAŞ tarafından yürütülen elektrik dağıtım hizmeti, hem vatandaşlarımızın elektrik ihtiyacının giderilmesini sağlıyor hem de farklı alanlarda elektrik enerjisinin kullanılmasını mümkün kılıyor. Ülkemizin her alanında çalışmaların yürütüldüğü şebeke sistemlerinin güçlendirilmesi, elektrik hizmetinden yararlanmak isteyen herkesin hizmetine sunuluyor. Elektrik enerjisinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan bir tanesi de tarımsal üretim alanıdır. Tarımsal üretim sürecinde sulama ihtiyacının elektrik gücü ile çalışan su motorları ile giderilmesi, elektrik şebeke sisteminin gelişmesini zorunlu kılıyor.

Peki tarımsal sulama aboneliğini nasıl alırsınız? 

Aboneliğe başvuru yapmadan önce gerekli olan belgelerin giderilmesi gerekiyor. Abonelik için gerekli olan koşullar şunlardır; 

  • Arazi tapu kaydı 
  • Onaylı elektrik projesi 
  • Yeraltı suyu kullanma izin belgesi (ilgili resmi kuruluşlardan alınmalı) 
  • Tarımsal amaçlı kullanılacağına dair belge 

Yukarıda saydığımız koşulları yerine getirmeniz durumunda tarımsal sulama aboneliğine başvurabilirsiniz. Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda can ve mal güvenliğinizi tehdit etmeyecek şekilde sulama tesisatı kurulur. Standartlara uygun şekilde sulama tesisatı kurulduktan sonra sulama işlemini elektrik enerjisini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.

Sulama tesisatının standartlara uygun kurulması hem kullanıcı olarak sizin hem de tesisatın çevresinde bulunan diğer canlıların hayatını riske atmadan kullanılmasını mümkün kılar. Her ne kadar elektrik faturalandırması yeni yılla birlikte yeniden ayarlanarak zamlı hale getirilse de benzin ile çalışan su motorlarına göre elektrikli su motorları size büyük avantajlar sunar. Böylece sulama işlemini hem kısa süre içerisinde pratik bir şekilde tamamlayabilirsiniz.