Tarımsal Üretimde Kullanılan Kalsiyum Nitrat Gübresinin Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:32

Tarımsal Üretimde Kullanılan Kalsiyum Nitrat Gübresinin Faydaları Nelerdir?

Tarımsal Üretimde Kullanılan Kalsiyum Nitrat Gübresinin Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 11:48

30 views

Tarımsal üretimi devam ettirmek için üreticilerimiz, belli başlı desteklerle bu üretim sürecini besleyerek daha verimli ürün elde etmeyi amaçlarlar. Bu destekler arasında, toprağı havalandırma, sulama, gübreleme, ilaçlama gibi unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurların her birinin tarımsal üretimdeki yeri ve etkisi farklı farklıdır. Bu nedenle tarımsal üretim sürecinin devam ettirilebilirliği için bu uygulamaların tarım uygulaması olarak işlevini tamamlaması gerekmektedir.
Özellikle gübreleme işini ele alacak olursak, tarımda gübreleme desteğinin verilmesinin altında yatan temel amaç verimli ve kaliteli ürün elde etme fikridir. Bu nedenle üretim sürecinde gübreleme desteğinin önemi büyüktür. Ülkemizde bitki yetiştiriciliği noktasında kullanılan pek çok gübre çeşidi bulunur. Bu gübre çeşitlerinden biri de kalsiyum nitrat gübresidir.


Kalsiyum nitrat gübresinin faydalarını saymakla bitiremeyiz. Ancak en genel faydalarını tamamlayarak sizi bilgilendirelim.


Öncelikle kalsiyum nitrat gübresi suda kolay çözülebilen bir gübredir. Bu özelliği sayesinde toprağa kolaylıkla nüfuz eder ve üretim sürecine kolaylıkla katılır. Aynı zamanda üretim sürecinde bitkinin büyümesini ve gelişimini de hızlandırarak tarımsal verimliliği arttırmaktadır.
Kalsiyum nitrat gübresinin bileşeninde 15.5 Azot (N), 14.2 Nitrat Azotu, 1.3 Amonyum Azotu bulunur ve 26 kalsiyum oksit bulunur. Kalsiyum nitrat gübresi, özellikle ekin türleri için tavsiye edilen bir gübre türüdür. Ekinlerde tohumun filizlenmesini kolaylaştırır ve olgunlaşma sürecini hızlandırır.


Ayrıca toprak üzerinde de iyileştirici etkileri bulunur. Örneğin kalsiyum nitrat gübresi kullanılan bir toprakta gözenek açılmasına yardımcı olur. Özellikle dağılmış topraklarda bu gözeneklerin açılmasını kolaylaştırır. Bu durum toprağın havalanmasına yardım eder. Havalanan topraktaki verimlilik artmaya başlar. Böylelikle bitkiler daha sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlarlar ve toprağın ihtiyaç duyduğu besin miktarı da bu şekilde tamamlanır.
Ancak kalsiyum nitrat gübresini uygulayabilmeniz için, toprağın kalsiyum değerinin düşük olması gerekmektedir. Toprağınızdaki kalsiyum değeri öğrenmek için toprak analizi yaptırarak daha doğru bir gübre seçimi yapabilirsiniz.
Kalsiyum nitrat gübresinin içinde bulunan azot maddesinin bulunması, ekinler için önemlilik arz eder. Çünkü azot maddesi, bitkinin ve toprağın ihtiyaç duyduğu besin maddesini gidermek için kullanılır.