Tatlı Patates YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:50

Tatlı Patates Yetiştiriciliği

Tatlı Patates Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 11:02

198 views

Tatlı patates lezzeti ve verimli ürünleri sayesinde üreticilerin gözde patates türleri arasında bulunuyor diyebiliriz.


Dünyadaki önemli besin türlerinden bir olarak görülen tatlı patatesin yetiştirmiş de oldukça kolaydır diyebiliriz. İklim şartları olarak yıl içerisinde 3 ile 6 ay arasında güneş alan bölgeler içerisinde kolaylıkla yetiştirimi sağlanan sebze türleri içerisinde bulunan tatlı patates türünün hem yaprakları hem de kökünde bulunan sebzesinin tüketilebilir bir halde olduğu söylenilebilir.


Neden tatlı patates? Şeker içeriği oldukça yüksek olan bir besin olduğu için bu patates türüne tatlı patates deniyor diyebiliriz. Doğal bir şeker içeriğine sahip olduğu için bu patates türünün sağlığa bir zararı bulunmuyor da olabilir.


Organik Tarımda Tatlı Patates


Tatlı patates türü organik tarım ile yetiştirilebilen bir patates türü olarak görülüyor demek mümkün hatta tatlı patates yetiştirilmesi sadece organik tarım sayesinde mümkün olabiliyor. Tatlı patates organik tarım dışındaki yetiştiricilik biçimleri tercih edilerek yetiştirildiği zaman kendine has olan tadın ve hoş aromasını kaybediyor ve istenilen verimde yetişemiyor. Tatlı patatesin her geçen gün değer kazanan sebze çeşitlerinden biri olduğunu da söyleyebiliriz.

Tatlı Patatesin Çeşitleri Nelerdir?


Kendi içerisinde farklı çeşitleri bulunan tatlı patatesi kabuk ve etli kısmının renklerine göre farklı çeşitlere ayrılmış bir halde bulabilmek mümkündür. Kabuk kısmı kahverengi mor sarı veya beyaz renklerde görülebilirken tatlı patatesin iç rengi ise mor turuncu sarı beyaz olabilir. Türkiye’de yetiştirilen tatlı patates türünün rengi ise iç renk olarak sarı veya beyaz renkte görülen türlerdir diyebiliriz.
Tatlı patates ister saksıda ister ev bahçesinde isterseniz ise tarlada yetiştirilebilir olan sebzeler arasında bulunuyor. Doğal bir türde yetiştirilme saklanılması gerektiği için zararlı böceklerden ve hastalıklardan uygun bir biçimde korunma sağlanmasının da önemli olduğunu ve k-kullanılan gübreler ile organik yapısına zarar verilmemesi gerektiğini söyleyebiliriz.


Tatlı patates Ne Kadar Sürede Olgunlaşır?


Tatlı patates çabuk olgunlaşan bir sebze türüdür bu patates türü 90 ile 170 gün Arasında olgunlaşma sağlar yetiştirilirken dikkat edilmesi gereken durumlar içerisinde don olaylarından uzak tutmak gerektiğini söylemek mümkün olabilir.