Taze kuzugöbeği Mantarı Ve kurutulmuş Kuzu Göbeği Mantarının Farkları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:19

Taze kuzugöbeği Mantarı Ve kurutulmuş Kuzu Göbeği Mantarının Farkları Nelerdir?

Taze kuzugöbeği Mantarı Ve kurutulmuş Kuzu Göbeği Mantarının Farkları Nelerdir?
Son Güncelleme :

09 Temmuz 2021 - 8:44

183 views

Kuzugöbeği mantarının iki farklı şekilde bulunabileceğini söylemek mümkün. İster kuru olarak ister taze olarak tüketebileceğiniz bu mantar türünün taze olarak saklanabilme süresi kuru saklanabilme süresinden kısa olduğu için genellikle kuru tüketimi tercih ediliyor demek mümkün. İkisi de birbirinden farklı lezzetler taşıyan kuru ve taze kuzugöbeği mantarından bazı kişiler tazesini tercih ederken bazı kişiler ise kurusunu tercih edebiliyor ve hatta kurusunu seven insanların tazesini seven insanlardan daha fazla olduğu söylenilebiliyor. Yetiştiriciler taze olaraksa topladıkları kuzugöbeği mantarlarınım özenle kurutup pazarlarda satışa sunabiliyorlar.


Taze kuzugöbeği kurutulmuş olan kuzugöbeği mantarından daha yumuşak bir içeriğe sahiptir bu nedenle pişirilirken dağılma ihtimali kurutulmuş olan kuzugöbeğine göre daha yüksektir diyebiliriz. Kuru kuzugöbeği ise soyularak kullanılır. Narin bir yapıda olmadığı için daha iyi temizlenilebilir. Su içerisinde kurutulmuş mantar üzerindeki pisliklerin kolaylıkla temizlenebileceğini söylememiz mümkün.

Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Kurutulur?

Kuzugöbeği mantarının nasıl kurutulduğun merak edilen sorular içerisinde yer alıyor aslında çiftçiler bu mantar türünü kurutarak satıyor ama dilerseniz taze bir kuzugöbeği mantarı satın alıp sız de evinizde kurutarak bu mantar türünü kullanabilirsiniz. Çamaşır ipine asarak mantarınızı kurutmanızın mümkün olduğunu söyleyebiliriz güneş gören bir alanda mantarınızı çamaşır ipine asarak güneş ısısı ile kuruması birkaç gün içerisinde sağlanabilir. Bunun dışında herhangi bir kurutmalıktan yardım alarak kurutmanız mümkün olabilir. Kurutucu içerisinde 10 saat gibi kısa bir sürede taze olan kuzugöbeği mantarlarınız kuruyacaktır. Kuruyan mantarın nem oranı yüzde onun altına düşer ve kurduğu için bakteri üretimi mantarda görülmez. Bu yüzden taze mantara görev daha temiz olduğu söylenilebilir ve belki de tüketicilerin daha çok bu mantar türüne yönelmelerinin sebeplerinden biri olarak görülebilir diyebilmek mümkün.


Tamamen kuru olan kuzugöbeği mantarını suda beklettikten sonra biraz yumuşamasını sağlayarak le3zzetli bir biçimde kullanmanız önerilir tamamen kuru olan mantar direkt olarak pişirmek için uygun olamayabilir fakat yarım saat kadar suda bekletildiğinde bir lezzet kazanacağı söylenilebilir.