TMO Mısır Fiyatı- TMO Mısır Satış Fiyatı Ne Kadardır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:27

TMO Mısır Fiyatı- TMO Mısır Satış Fiyatı Ne Kadardır?

TMO Mısır Fiyatı- TMO Mısır Satış Fiyatı Ne Kadardır?
Son Güncelleme :

17 Mayıs 2022 - 15:29

72 views

Çok eski zamanlardan bu yana üretimi yapılan tarım bitkilerimizden biri olarak mısır bitkisi bugün dünyada en geniş dikim alanına sahip bitkilerden biridir. Hem dünyada hem de ülkemizde kullanım amacı olarak çeşitli alanlarda hizmet veren mısır bitkisinin tarımının yapılması da oldukça önemlidir. Bugün Türkiye’nin de içinde bulunduğu ABD, Çin, Brezilya, Meksika, Hindistan gibi ülkelerde mısır üretimi verimli bir şekilde gerçekleşmektedir. 

Türkiye’de mısır üretimi, gıda, un ihtiyacının karşılanması için kullanılsa da bunun dışında kullanıldığı alanlarda mevcuttur. Başta gıda olmak üzere yem sanayide, kağıt ve mukavva yapımında, tekstil sanayide, kozmetik ve kişisel bakım alanında, ilaç sanayisinde ve daha pek çok alanda mısır ham madesi kullanılıyor. 

Ülkemiz, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin önemli ölçüde yapıldığı ülkelerden bir tanesidir. Bu anlamda mısır üretiminin hayvanlık faaliyetlerindeki rolüne bakabiliriz Yem sanayisinde kullanılan mısır, büyükbaş hayvanlar için süt ve besi içim yem olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra kümes hayvanları için de temel besin kaynağı olarak kullanılıyor. Mısır üretiminin elverişli olmadığı alanlarda hayvancılık faaliyetleri yürüten üreticilerimiz, hayvanların yem ihtiyaçlarını gidermek için hazır yem satın alıyorlar. TMO, bu anlamda hem mısır üreten hem de mısır ihtiyacı olanlar için mısır alım ve mısır satım hizmeti sunuyor. 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Mısır Satım Fiyatları

TMO resmi sayfasından 2022 yılı mısır satım fiyatını açıkladı. Oluşturduğu piyasa değeri ile ürünlere üreticiyi gözeterek fiyatlandırma oluşturan TMO’dan çıkacak mısır satın alım ve satış fiyatları üreticilerimiz tarafından merakla beklenen ve merak edilen sorulardan bir tanesidir. Pek çok üretici piyasadaki fiyatları karşılaştırarak uygun mısırı alarak hayvanlarının yem ihtiyacını gidermeye çalışıyor. 

Toprak Mahsulleri Ofisi, 2022 yılı için geçerli olacak mısır satış fiyatlarını açıkladı. Resmi siteden alınan bilgi dahilinde 26 Nisan 2022 tarihi itibari ile geçerli olacak mısır satış fiyatı 3.950 TL /Ton olarak belirlenmiştir. Oluşturulan fiyat içerisinde KDV ve maniplasyon oranı eklenmemiştir. Üreticilerimiz belirlenen fiyatlandırma üzerinden satın alım işlemini gerçekleştirebilir. 

TMO Üzerinden Satışa Açılan Mısır Stokları 

Mısır satışı için e-satış uygulaması üzerinden satışı yapılacak mısır stokları ve satış yapacak Başmüdürlüğü/ Şube Müdürlüğü’nü şu şekilde ifade edebiliriz. E-satış yapacak illerimiz sırası ile; 

  • Kocaeli 
  • Hatay 
  • Mersin 
  • İzmir 
  • Balıkesir 
  • Tekirdağ 
  • Samsun 
  • Adana illeridir. 

Stoku açılan mısırlar sektörüne göre farklı şekilde alımı gerçekleşiyor. Yem sektörü için açılan mısır stokları kanatlılar ve büyükbaş besicileri için iki grupta açılmış durumdadır. Yukarıdaki illerde satışa açılan stokların toplam oranı 221.027’dir. 

 Satışa Açılan Toplam Mısır Stok Oranı 
Kocaeli 26.000 
Hatay 52.000 
Mersin 43.000 
İzmir 36.000 
Balıkesir 29.000 
Tekirdağ 17.000 
Samsun 17.000 
Adana 27 

TMO Mısır Alım Esasları 

Okuyucularımızı bilgilendirmek amacı ile kısa TMO mısır alım esasları ile ilgili olarak kısaca bahsedelim. Öncelikle satışı yapacak kişinin ürünün sahibi olması gerekiyor. Sahibinin ürün teslimi yapamaması durumunda noter onaylı vekilin satış yapmasına müsaade ediliyor. 

Vekalet veremeyen üreticilerimiz içinse muhtar onaylı ürün teslimat belgesinde belirlediği kişi tarafından ürün satış işlemi gerçekleşebilir. Satışı yapılacak ürünün bu yılın hasadı olması gerekiyor. Bir önceki yılın hasadı satışa dahil edilemez.  

Satış için getirilen üründen numune alınarak analiz işlemi gerçekleşir. Analiz, mısır protein cihazı ile tek seferlik yapılmaktadır. Satış için getirilen mısırların dışında herhangi bir kimsenin mısırına protein cihazı uygulanamaz. 

Eğer mısırdaki rutubet oranı %14’ün üzerinde ise ürün peşin olarak ya da emanete alınmaz.