Tohum Islahının Tarım Sektöründeki Yeri ve ÖnemiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:08

Tohum Islahının Tarım Sektöründeki Yeri ve Önemi

Tohum Islahının Tarım Sektöründeki Yeri ve Önemi
Son Güncelleme :

31 Temmuz 2021 - 8:46

100 views

Tarım sektörünün tarihi çok eski zamanlara kadar dayanmaktadır. Tarımla uğraşan insanlar, daha fazla verim elde etmek için tarımsal faaliyetleri sürekli olarak güncelleyerek farklı desteklemelerde bulunmuşlardır. Bu desteklerden ilki tarım arazisinin sürülmesi ve üretime hazır hale getirilmesidir. Toprak tarımsal üretimde önemli bir yere sahiptir. Günümüzde topraksız tarım uygulamaları ve yöntemleri uygulanmaya başlansa da yine büyük ölçüde üretim tarım üzerinden gerçekleşmektedir. Toprak ürünün verimliliğini etkileyen faktörlerden biridir. Bu nedenle toprağın verimlilik oranı üretimin verimlilik oranına eşdeğerdir. Üreticimiz ekim işlemine başlamadan önce toprağını sürer, işler ve havalanmasını sağlar. Havalandırma ve gübreleme işlemlerinden sonra toprak üretim için hazır hale gelir.
Tarımsal üretime destek olarak gübreleme işlemini de gösterebiliriz. Gübreler sayesinde toprak kaybettiği besin değerini tekrar kazanır. Topraktaki besin değerinin düşmesi, üretimi yapılan bitkinin de verimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle üreticilerimiz üretim yaparken gübreleme işlemine sıkça başvururlar. Tarımsal üretimde kullanılan pekçok gübre çeşidi vardır. Bunlar genel olarak, organik ve kimyasal gübre diye nitelenebilir. Organik gübrenin içerisinde kimyasal madde bulunmaz. Hayvan ve bitki atıkları ile oluşturulan bir gübre çeşididir. Tarımsal verim üzerinde de etkisi çok yüksektir. Bu nedenle tercih edilir. Özellikle organik tarımla uğraşan üreticilerimizin tercih ettiği bir gübre çeşididir.
Kimyasal gübreler ise adından da anlaşılacağı gibi oluşumlarında kimyasal maddelerin bulunduğu gübre çeşididir. Doğada bulunan kimyasal maddelerin tek olarak ya da kompoze şeklinde oluşturulduğu gübrelerdir. Tarımsal üretimde verimliliği arttırmak için kullanılan bir diğer gübre çeşididir. Üreticimiz ürününün daha verimli ve kaliteli olmasını sağlamak amacıyla kimyasal gübre desteği vermektedir. Bu nedenle gübreleme uygulamasının hem tarım hem de üretici önemi büyüktür.
Bir diğer destek uygulaması olarak sulama işlemini söyleyebiliriz. Sulama işlemi, topraktaki mevcut nemin sağlanması amacıyla toprağa verilen su işlemidir. Ülkemizde ve dünyada farklı sulama teknikleri kullanılarak sulama işlemi yapılmaktadır. Sulamanın üretim üzerindeki etkisi çok büyük ve değerlidir. Hatta öyle ki tarımsal üretimin devamlılığı için sulama gerekli bir işlemdir. Özellikle yağış açısından kuraklık çeken bölgelerde yetişen ürünlerin nem ihtiyacını karşılamak için sulama işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle üreticimiz, ürünün daha iyi bir şekilde büyüyüp gelişimini tamamlaması için sulama işlemini gerçekleştirir. Ancak bilinçsiz sulama işlemleri yüzünden hem su kaybı yaşanır hem de ürün ya susuz kalır ya da fazla su nedeniyle çürüyebilir. Bu nedenle sulamayı da kontrollü ve gerektiği kadar yapılması gerekmektedir.
Tarım uygulamasında verimi arttırmak için yapılan uygulamalardan bir diğeri de tohum ıslahıdır. Peki tohum ıslahı nedir. Üreticimize kattığı fayda nedir? Tarımsal uygulamada tohum ıslahının önemi nedir? Neden ıslah edilmiş tohumları tercih etmeliyiz? Bu tür sorular üreticimizin merak ettiği ve cevaplanması gereken sorulardır. Çünkü üreticiler üretim yaparken güncel modern yöntemleri hayata geçirmekte biraz geç kalabiliyor. Genel olarak yapılan tarımsal üretimde, Türkiye bazında baktığımızda geleneksel tarım yöntemleri daha fazla yer kapsamaktadır. Bu nedenle üreticilerimizin yenilikler hakkında bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Özellikle üretim yapan insanlarımızın kırsal alanda yetişmesi ve yaşaması, atalarının yaptığı gibi üretim yapmasına sebep olabilir. Ancak dünya değiyor. Dünyada olan her şeyin değiştiği gibi tarımsal üretim de değişmektedir.
Tohum ıslahı hakkında üreticimizi bilgilendirmek ve doğru ve bilinçli tarım uygulamasına yönlendirmek gerekmektedir. Çünkü tohum ıslahı artık tarımda uygulanması gereken ve verimi arttırıcı bir unsur olarak tarımdaki yerini almaktadır. Bu nedenle üreticimizin yeniliğe karşı olan ön yargısının kırılması ve daha verimli ve kaliteli ürün elde etmesinin sağlanması gerekmektedir.
Üreticimizin merak ettiği bir sorudur bu. “ Tohum ıslahı nedir?” Tohum ıslahı deyince aklımıza gelecek olan ilk şey, melezlenme işidir. Tarımsal üretimi ve ürünün kalitesini arttırmak için tarımda kullanılan tohumlar melezleme çalışmalarını yapılmaktadır. Aslında tohum alanın da melezleme çalışması yeni bir yöntem değildir. Çok önceki zamanlarda da yine tarım sektöründe melezleme çalışmaları uygulanmıştır. Türkiye’de yapılan ilk tohum ıslahı çalışmalarının 1900’lerin başında yapılmaya başlandığı söylenebilir. Özellikle 1925 yılında ilk tohum ıslahı işlemi gerçekleştiği söylenmektedir. Islah çalışması ilk olarak buğday ürünü üzerinde yapılmıştır. Zamanla diğer tarım ürünleri üzerinde de etkili olan bir çalışma olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle tohum ıslahı çalışması çok da yabancı olduğumuz bir uygulama değildir. Bahçenizde yetiştirdiğiniz domates, salatalık gibi bitkilerin tohumlarında da ıslah çalışması yapılmaktadır.
Üreticimizin kafasındaki soru işaretlerinin temel sebebi, tohum ıslahı ile genetik çalışmaların aynı şey olduğundan kaynaklanır. Tohum ıslahı ile elde edilen tohuma aynı zamanda hibrit tohum da denir. Hibrit tohumun doğal tohumdan bir farkı yoktur. Sadece hibrit tohum, tohum ıslahı ile daha iyi hale getirilerek daha verimli bir üretim sürecinin gelişimine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle hibrit tohum kavramını uyduğunuzda tedirgin olmanıza gerek yok. Çünkü hibrit tohum, üründen elde edilen tohumdan tek farkı, verimi azaltacak tohumların elenerek, üretime katılmasını engellemektedir. Kendi imkanları ile tohum elde eden üreticimiz, gelecek dönem elindeki tohumu kullandığında, bazı tohumlar dayanıksız olabilir ve üretimin sürecinde belli bir olgunluğa ulaşamaz. Diğer bir olasılık durumu ise tohumda çimlenmenin bile olmaması durumudur. Bu durumda üreticimizi maddi ve emek açısından zarara uğrar. Bu gibi durumların yaşanmasını en aza indirgemek için tohum ıslahı tarım sektöründe gerekli bir uygulamadır.
Tohum ıslahı çalışmasında, tohumun genleriyle oynanmaz. Eldeki tohumun üstün özellikleri daha etkin hale getirilir ve verimsiz olma durumu ortadan kaybolur. Tohum daha verimli hale getirilir ve üretim süreci kaliteli bir şekilde tamamlanabilir. Bu nedenle tohum ıslahının tarım sektörü açısından pekçok avantajı bulunmaktadır. tohum ıslahında tohumlar uzmanlar tarafından melezlenirler. Ancak melezleme işleminin yapılabilmesi için tohumu anne ve babasının bilinmesi gerekir. Melezleme işlemi gerçekleştikten sonra tohum, hibrit tohum olarak tarımdaki yerini alır.
Burada açıklamamız gereken ve üzerinde şiddetle durduğumuz nokta, hibrit tohumun genleri ile oynanmaz. Yani GDO işlemi ile aynı değildir. Tohum ıslahı ile GDO işleminin aynıymış gibi algılanması, üretimde hibrit tohumun tercih edilme oranını düşürmektedir. Ancak bu noktada artık üreticimizin bilinçlenmesi gerekmektedir. Çünkü tohum ıslahı ile GDO aynı şey değildir. Tohum ıslahında, tohumların genleri değiştirilmez. Islah kelimesi anlam olarak da düzeltme, iyileştirme anlamına gelmektedir. Tohumun mevcut özellikleri, ıslah çalışması ile daha iyi hale getirilir ve zayıf yönlerden arındırılır.
Ülkemizde yapılan hibrit tohumun, tohum ıslahı çalışmasının yeri, tarım sektöründe önemli bir yere sahiptir. Tohum ıslahı yıllardır yapılan bir uygulamadır ve yapılmaya devam etmektedir. Üretimde elde edilen verim, tohum ıslahımın ve hibrit tohumun tarım sektörüne verdiği faydayı gözler önüne sermektedir. Tohum ıslahı ile tohumlar, daha kaliteli, özellikleri daha belirgin ve verimi daha yüksek tohumlar haline getirilir ve üreticimizin hizmetine sunulur.
Tohum ıslahı çalışmalarına karşı kulaktan dolma bilgilerle ön yargı beslemeyin. Hibrit tohum kullanmaya başladığınızda gerekli üretim faaliyetleri sağlandığı taktirde elde edeceğiniz verimin yüksek kalitede olduğunu fark edebilirsiniz.