Toprak Islahı Nedir? Neden Önemlidir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:10

Toprak Islahı Nedir? Neden Önemlidir?

Toprak Islahı Nedir? Neden Önemlidir?
Son Güncelleme :

15 Eylül 2022 - 9:32

135 views

Islah etmek, var olan durumun iyileştirilmesi çalışmaları için kullanılan bir kavramdır. Toprak ıslahı da toprakların mevcut durumundan daha verimli hale getirmek için yürütülen çalışmalardır. Toprak ıslahı yapmak özenli çalışmayı zorunlu kılar. Toprak geniş katmanlara sahip bir yapıdadır. İçeriğinde pek çok ayrı nitelikte bileşenlerin olduğu toprak türlerini bir arada bulabilirsiniz. Toprak ıslahı yapılırken de bu durumlarda oluşabilecek olumsuz etkenlere karşı tedbirli olmakta fayda vardır. Islah çalışmaları sırasında farklı türden toprakların birbirine karışması özellikle aynı niteliklere sahip olan toprak türlerinin bir araya gelmesi verimliliğin düşmesi ile sonuçlanabilir. Toprak ıslahındaki temel amaç farklı yapılarda toprakların etkin maddelerinin birbirini desteklemesi ve toprakta verimliliği artırmaktır.

Uzun süre kullanılan veya yanlış kullanıma maruz kalan topraklarda ıslah çalışmaları yapılması gerekir. Aynı toprakta çalışmalar gerçekleştirilmesi toprağın yapısını oluşturan iyi bileşenlerin etkisini azaltabilmektedir. Uzun süre kullanıma maruz kalmış topraklarda yapılacak hasatlar çok beklentileri karşılayamayacaktır. Toprak ıslahı özellikle bu gibi durumlarda zorunlu hale gelmektedir.

Toprak Islahı Nasıl Yapılır?

Toprak ıslahı yapılacak toprağın tipine göre farklılık göstermektedir. Toprak ıslahında fayda sağlayan başlıca işlemler;

  • Toprağın havalandırılması
  • Drenaj çalışmaları
  • Toprağın su tutma kapasitesinde iyileştirmeler
  • Toprağın işlenebilir hale getirilmesi olarak sıralanabilir.

Toprağın havalandırılması tüm saydığımız adımların ilk adımlarıdır. Havalandırma işlemi, uzun süreler toprağın kullanımında üst katmanların önemli içeriklerinin yitirilmesine sebep verebilir. Havalandırma yöntemi ile toprağına alt ve üst katmanlarını birbirine karıştırabilir ve toprağı ekine hazır hale getirebiliriz. Drenaj çalışmaları fazla su biriken alanlarda yürütülen çalışmalardır. Topraklarda yeterli su düzeyinin üstünde su bulunduğu durumlarda da verimlilik etkilenmektedir. Drenaj çalışmaları ile olması gerekenden fazla olan su üzerinde kontrolü elde tutabilirsiniz.

Toprağın su tutma kapasitesi bazı topraklarda düşük dozda olabilir. Bu durumda su ihtiyacı yeteri kadar karşılanmadığı anlarda alınacak verimlilik de düşecektir. Bunun için su tutma niteliği yüksek olan toprakları var olan topraklarla karıştırarak etkili sonuçlar alınabilir. Killi toprak türlerinin tutuculuk oranları çok düşüktür, bu durumlarda kumlu topraklarla desteklenmeleri gerekir. Toprağın işlenebilir hale getirilmesi işlemi için toprağın havalandırılmış olması önemli bir avantaj elde etmeye olanak verir. Zaten havalandırılan ve etkisi artırılan toprak birkaç işlemin ardında işlenmeye hazır hale gelecektir.

Ülkemiz önemli tarım ülkelerinden biridir. Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan çiftçilerin sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Bu durumda toprağın önemi bizim için çok fazladır. Pek çok besinin yaşam kaynağı olan toprakların bakımlarının düzenli olarak yapılması ve gelecek hasat dönemine hazır hale gelmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirmek gerekir.