Toprak Islahı Nedir? Toprak Islahı Nasıl Yapılır? Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:24

Toprak Islahı Nedir? Toprak Islahı Nasıl Yapılır? 

Toprak Islahı Nedir? Toprak Islahı Nasıl Yapılır? 
Son Güncelleme :

28 Mayıs 2022 - 9:53

294 views

Tüm canlıların yaşam kaynağının başlıca faktörlerinden biri olan toprakla ilgili bu zamana kadar pek çok bilimsel alanda çok farklı konular yazılmıştır. Toprak, üs kısmında ve içerisinde barındırdığı yaşamlarla tüm canlılara ev sahipliği ediyor. Ancak toprağın görevi bununla da sınırlı kalmıyor. Asırlar önce toprağın işlenmesinin keşfi ile bugün besin maddesi anlamında önemli bitkisel üretim türleri yetiştiriliyor.  

Üretim ve besin anlamında canlılara kattığı anlam anlamında önemli bir yere sahiptir. Bugün özellikle insan nüfusunun artması ile birlikte tarıma ve tabi ki toprağa her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Sadece biz insanlar için değil aynı zamanda bugünkü hayvancılık faaliyetlerinin yürütülmesinde de yine toprağın işlenmesi ve bitkisel üretim önemli noktalardan bir tanesidir. Toprağa duyulan ihtiyaç bu durumda iken toprağın işlenmesine bağlı olarak yanlış kullanımdan dolayı, toprak ıslah çalışmaları tarım sektörü için oldukça gündemde olan bir konudur. 

Tarımsal Üretim İçin Toprak Islahı Şart! 

Canlıların yaşamının devam etmesi için beslenme ihtiyacının giderilmesi gerekiyor. Toprağın sağladığı faydalar bununla da sınırlı değil. Aynı zamanda insanlar için istihdam alanı sağlayarak insanların iş sahibi olmasına da imkan sağlıyor.  

Ancak bugün farklı sebeplerden dolayı toprak ve verimliliği tehdit altında demek yanlış olmayacaktır. Bunun temel sebeplerinden biri toprağın yanlış kullanılması olsa da tek sebebi bu değildir. Bu faktörün yanı sıra doğal sebepler de bulunuyor. Örneğin rüzgar ve su erozyonu olayı da toprağın verimsizleşmesine sebep olan önemli faktörlerden bir tanesidir.  

Rüzgar erozyonu, toprağın rüzgarı etkisi ile aşınarak başka bir yere taşınmasına sebep olur. Bu durum mevcut olan toprağın verimliliğini doğrudan etkiler. Çünkü her toprağın yapısı ve tipi aynı değildir. Aynı ya da tamamlayıcı toprak tiplerinin bir araya gelmesi, toprakta verimli bir üretim yapılmasına engel olur. Aynı şekilde su erozyonu yaşanan yerlerde sadece tarımsal faaliyetler değil, yerleşim yerleri de tehdit altındadır.  

Bu faktörlerin yanı sıra yine toprağın ıslah edilmesini gerekli kılan bir diğer faktörler, toprağın tuzluluk oranının artması, çevresel faktörlerden kaynaklanan toprak kirliliği ve yapılaşma çalışmaları tarımsal üretime engel olan faktörlerdendir. 

Toprak Islahı Kavramı Ne Anlama Geliyor? 

Öncelikle ıslah kelimesini açıklayalım. Islah etmek eylemi, kısaca mevcut durumun düzeltilerek daha iyi hale getirilmesi anlamına geliyor. Toprak ıslahı, özellikle tarımsal üretim kullanılan topraklar üzerinde iyileştirmeler yapılarak tarıma uygun hale getirilmesi işlemidir. İyileştirme çalışması toprağın, fiziksel ve kimyasal yapısı üzerine gerçekleştirilebilir.  

Günümüzde tarımsal üretim için elverişli olan toprakların yanlış kullanılması ya da kullanıma kapanması, toprak ıslahı yapılmasını gerekli kılıyor. Özellikle ülkemizin bir tarım ülkesi olduğunu düşünürsek, toprağın değerinin bilinmesi ve bu yönde hareket edilmesi önemli bir sorumluluktur. 

Toprak Islahı Nasıl Yapılır? 

Her toprağın tipi ve özellikler farklılaşabilir. Bu nedenle her toprağa yapılan ıslah çalışmaları da değişkenlik gösterebiliyor. Ancak toprak için yapılan ıslah çalışmalarında temel alınan değişkenleri şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Havalandırma işlemi 
  • Drenaj çalışması 
  • Toprağın su tutma kapasitesi 
  • Toprağın ana rengi 
  • Torağın işlenebilirliği 

Yukarıdaki faktörler, mevcut toprağın bulunduğu verimlilik konumundan daha yukarı çıkarak daha verimli hale gelmesini sağlar. Havalandırma çalışması, her çiftçimizin üretim işlemine başlarken yapığı ilk bakım işlemlerinden biridir. Toprağı sürerek havalanması sağlanır, sabit toprak işlenir hale gelir ve karışır. Böylece bitkinin kök kısmının ihtiyaç duyduğu hava için toprak hazırlanmış olur. 

Ayrıca toprak içerisinde bitki köklerinin hızlı ilerlemesine de imkan tanınır. Havalandırma çalışması aynı zamanda tarımsal üretim için önemli bir konu olan drenaj çalışmasına da katkı sağlar. Su tutma durumu, özellikle killi topraklarda görünen problemlerden bir tanesidir. Killi toprağın su tutma kapasitesi oldukça düşüktür. Bu nedenle kumlu topraklarla killi toprakları karıştırarak toprak kombinasyonu yapılması tarımsal üretimi mümkün kılar. 

Son olarak torağın yapısının işlenebilir hale getirilmesi, havalandırma çalışmalarının kolaylıkla yapılmasını mümkün kılar. Ayrıca toprağın renginden bazı çıkarımlar yapabilirsiniz. Toprağa rengini veren şey, içerisindeki organik madde miktarı ve ana kayadır.