Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinin Avantajları Ve Dezavantajları Arasında Neler Bulunur?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 00:45

Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinin Avantajları Ve Dezavantajları Arasında Neler Bulunur?

Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinin Avantajları Ve Dezavantajları Arasında Neler Bulunur?
Son Güncelleme :

09 Temmuz 2021 - 8:41

199 views

Topraksız çilek yetiştiriciliğinin pek çok avantajı ve dezavantajı bulunabildiğini söylemek mümkün. Hal böyle olunca da topraksız çilek yetiştiriciliği yapmak isteyenler arasında en sık sorulan sorular arasında bu üretim çeşidinin avantajları ve dezavantajlarının neler olduğu bulunuyor demek mümkün.

Topraksız Çilek Yetiştiriciliği Avantajları Nelerdir?

İstediğiniz herhangi bire tohum türünü yetiştirmeniz mümkün olabilir. Sadece ticari olan tohumları değil hobi için de yetiştirilebilir fideler ile topraksız tarım sayesinde yetiştirebileceğinizi söylemek mümkün olabilir. Topraksız tarım çilek üretiminde tarlaya göre daha fazla fide ekimi gerçekleştirilebilir. Tarla içerisinde yapılan alına göre bu çilek türlerinde topraksız tarım sayesinde 10 aya kadar verim sağlanabiliyor. Meyve kalitesinin nasıl olacağı belirlenebiliyor. Topraksız tarım ile çilek yetiştiriciliğinde maliyetin daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Bu yöntemde bitkiye verilen kimyasal ilaçlama daha azdır çünkü böceklenme daha nadir görülebilir. Ayrıca bu yöntem sayesinde daha az su ve gübre kullanımı da sağlanır demek mümkün.


Tarla toprağından kaynaklı hastalıkların topraksız olarak uygulanan yetişme yönteminde görülme ihtimali çok daha azdır diyebiliriz. Hasat ediliş şekli tarlada yetişen türlere göre daha kolaydır denilebilir. Ekim sırasında toprak da kolaylıkla hazır hale getirilir.


Bu maddeler topraksız tarımın avantajları arasında yer alıyor demek mümkün. Bunun dışında topraksız tarım için oluşan dezavantajları olduğunu da söylemek mümkün.

Topraksız Tarımın Dezavantajları Nelerdir?

Maliyet diğer yetiştirme türlerine oran ile daha düşük görülse de ilk yatırım maliyeti olarak topraksız tarım maliyetinin yüksek olduğunun söylemek gerekir yani iyi bir bütçe ayrılmış olması gerekir. Topraksız tarım aşamaları kolay gözükse de bu konuda bilinçli olmayan bir kişi yetiştiricilikte başarılı olamayabilir. Bu neden ile topraksız tarıma baslarken uzman birinden yardım alınması gerekebilir. Çevresel şartlar oldukça önemlidir topraksız tarım için belirli bir düzenek sağlanması gerekiyor ve maliyetli bir düzenek olabildiği biliniyor yer seçimi bu yüzden önemlidir diyebiliriz. Şartlar el veriyorsa ve her şey uyumlu ise size de kolaylık ile çilek yetiştiriciliğini topraksız olarak gerçekleştirebilirsiniz.