Topraksız Tarımda Çilek YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:55

Topraksız Tarımda Çilek Yetiştiriciliği

Topraksız Tarımda Çilek Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

09 Temmuz 2021 - 8:43

193 views

Evde çilek yetiştiriciliğine merak saran insanlar lezzetli çilek türlerinden tercih ederek evde de çilek yetiştirmesi gerçekleştirebilirler.


Evde çilek yetiştirimi yapılır mı? Evde nasıl çilek yetiştirilir? Saksıda çilek yetiştirimi nasıl yapılır soruları sorularının cevapları çilek yetiştirmek isteyenler tarafından sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor diyebiliriz.


Evde çilek yetiştiriciliği yaparken toprak saksı seçimi ve çiçek fidanının düzgün bir biçimde ekilmesi oldukça büyük bir önem taşıyor peki çilek için nasıl bir saksı tercih edilmeli?
Uygun saksı derinliği bir çilek fidanı için 20 25 cm araladığındadır demek mümkün olabilir. Çilek yetiştiriciliğinde bu derinlikte saksılar tercih edilir. Saksı içerisinde yetiştirilen çilek meyvesi için meyvelerin toprağa değmemesi gerektiğini söylemek gerekir toprağa değen çilek gelişimini tamamlatamayabilir, bozuk tatlı olabilir. Bu mesafeye dikkat edilmesi gerekir.


Evde Çilek yetiştiriciliği için toprak seçimi: Torflu toprak adı verilen ve v yetiştiriciliğine uygun olan topraklar sakı için tercih edilebilir.


Evde yetiştireceğiniz bazı çilek türleri ise: Osmanlı çileği, dağ çileği ve yediveren adı verilen çilek türleri arasından tercih yaparak yetiştirme gerçekleştirebilirsiniz.
Saksı içerisinde çilek yetiştiriciliği her mevsim için uygun dönemde deneyebileceğinizi söyleyebiliriz. En uygun ver kolay yetiştirilebilir dönemler ise çilek ekimi için mart ve eylül ayları olarak söylenilebiliyor.

Evde çilek yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer noktanın ise çilek meyvenizin güneş alması diyebiliriz. Çileğinizi güneş alan bir bölgede yetiştirmelisiniz ve toprağını sürekli nemli tutmalısınız bu se4ilkde saksı içerisindeki çileklerinizi daha lezzetli olabileceğini söylemek mümkün gibi görünüyor. Bahar ayları sırasında yaklaşık olarak hafta bir sulamanız yeterli olacakken yaz aylarında ise çileklerinizi 4-5 günde bir sulamanız önerilebilir demek mümkün.


Ayrıca çilek bitkiniz fazla sulanırsa zarar görebilir tpr5ak yapısını kaybedebilir ve meyve verimsiz bir hal salabilir diyebiliriz. Bu sebep ile saksıdaki çileğinize sulama yaparken saksı kenarlarında bitkiye fazla gelebilecek suyun toprak içerisinde tutulmamasına yardımcı olacak delikler olması çilek dikimi için uygun saksı tercihi olacaktır diyebiliriz.