Topraktan Gelen Sağlık Kaynağı Yaş İncir Çiftçinin de Yüzünü güldürüyor!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:56

Topraktan Gelen Sağlık Kaynağı Yaş İncir Çiftçinin de Yüzünü güldürüyor!

Topraktan Gelen Sağlık Kaynağı Yaş İncir Çiftçinin de Yüzünü güldürüyor!
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:36

50 views

Yaş incir mevsiminde hemen hemen herkesin severek tükettiği çeşit çeşit bulunan ister tatlısı ter şeker oranı düşük olarak ulaşabileceğiniz bir meyvedir. Kuru çeşitleri de yaş çeşitleri de birbirinden lezzetlidir. Kuru incir çeşidini her mevsim tüketirken yaş incir çeşitlerini mevsiminde tamamen sağlıklı olarak tüketebilirsiniz. Yaş incir çeşitliliği açısından oldukça verimli ürünlere sahip olan bitkiler arasında yer alıyor.

İster tatlılarda ister kahvaltıda ister reçel olarak bulunan incirin taze tüketiminde pek çok fayda sağlıyor.

Peki, Yaş İncirin Faydaları Nelerdir?

Kuru incire göre daha düşük miktarda kaloriye sahip olan yaş incir türlerinin 100 gr ağırlık içerisindeki kalori miktarı yaklaşık olarak 68 kaloriye denk geliyor. Bir porsiyon meyve tüketiminde 2 yaş incir yeterlidir. Yaş incirin 1 porsiyonunda 200 ml. Süt içerisindeki kalsiyum miktarına eşit olacak bir kalsiyum değeri vardır demek mümkün. Süt ürünlerine alerjisi olan kişiler de yaş incir tüketimini bir kalsiyum kaynağı olarak görebilir.

Yüksek lif oranına sahip olan incir meyvesindeki posa miktarı oldukça yüksektiler denilebilir. Bağırsak florasına o0ldukça faydalı olan yaş, incir kabızlığı önleyebilir ve sindirim sisteminde yaşay67yabileceğiniz problemi çözmenizde size yardımcı olabilir. Metabolizmanızın daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan incir günlük yağ yakım miktarınızı arttırmanıza da destek olabilir. Ayrıca içeriğinde bulunan yüksek antioksidan miktarı sayesinde solunum yolları rahatsızlıklarına ve grip gibi rahatsızlıkların tedavisi üzerinde de bir etkisi olduğu söylenilebilir.

Düzenli olarak meyvemsinde tüketilen günlük bir porsiyon incirin cildin genç kalmasına yardımcı olabileceğini de biliyor muydunuz?

İster kuru mevsiminde mutlaka taze olarak tüketilmesi önerilen incir meyvesinin aynı zamanda yaşlanma karşıtı olduğunu söylemek de mümkün. İncir içerisinde bulunan Luteğin ve Tannen yaşlanma karşıtı olan bileşenledir emek ile yanılmayız. Aynı zamanda C vitamini içermesi ve pek çok mineral içeriğine sahip olması incirin doğada yetişen bir sağlık deposu olduğunu Kanıtlar nitelikte diyerek pek de yanılmayız. İncir içerisinde bulunan omega3 omega6 gibi sağlıklı yağlar sayesinde nörolojik sağlığa da destek sağlıyor. Ayrıca tansiyonu düşürerek kalp damar sağlığı üzerinde de olumlu bir etki sağladığını da söylemek mümkün.

İncir meyvesi diğer meyvelere göre yüksek oranda mineral içeriği sayesinde bir insanın günlük olarak bir porsiyon incir tüketimi vücudun mineral ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 6 oranında karşılanmasına yardımcı oluyor.

Kilo vermek isteyenlerin de vazgeçilmez meyveleri arasında olan yaş incirin içerdiği vitaminler sayesinde yüksek enerji sağladığı ve gün içerisinde daha zinde hissetmenize yardımcı olabileceği de söyleniyor.

Diyabet hastaları için ise yaş incir tüketimi kontrollü bir biçimde olabilir. Yaş incir insülin seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olabilen meyveler arasında yer alır.

İncir vücudun temizlenmesine yardımcı olur buna bağlı olarak cilt sağlığı ve saçların sağlığı üzerinde büyük bir etkisi vardır.

İncir tüketimini kontrollü olarak yapıldığında pek çok fayda sağlasa da fazla tüketildiği durumlarda mide rahatsızlıklarına yol açabilir. İncir bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Taze İncir Yetiştiriciliği

Taze incirinizi ister evinizde ister bahçeleriniz de rahatlık ile yetiştirebilirsiniz. Kuru incir türlerinde tek çeşitlilik öne çıkıyor olsa da sofra incirlerinde pek çok farklı ürün çeşidi bulunuyor diyebiliriz. Sadece ege bölgesinde değil Marmara Karadeniz ve arklı bölgelerde de yetiştirilebilen pek çok farklı sofralık incir türü bulunuyor.

‘’Sofralık incir türleri nelerdir?’’ sorusu ise farklı lezzetler seven ve inciri de seven herkesin aklına gelen sorulardan biri olabiliyor. Pek çok farklı lezzette olan incir türleri ise denemeye fırsat bulanları etkiliyor diyebiliriz. Ayrıca incir yetiştiriciliği yapmak ist6ewyenler için ise uygun bölgede uygun bir incir türü yetiştirmek çiftçinin daha yüksek bir kar oranı sağlamasına destek olabiliyor. Uygun bir biçimde yetiştirilen incir hem daha yüksek verim sağlıyor hem de sağlık açısından daha faydalı oluyor demek mümkün.

Taze İncir Çeşitleri Nelerdir?

Bursa siyahı: adından da anlaşılabileceği üzere Bursa ilçelerinde yetiştirilen taze sofralık incir türleri arasında yer alıyor. Ege bölgesinde de yetiştirebilen bu incir türü meyveleri iri ve yuvarlak şekilli olan bir incir türüdür kabuk rengi iğse siyaha yakın koyu mor rengidir diyebilmek mümkün.

Yeşilgüz inciri: Ege bölgesinde yetişen yüksek kaliteli bir sofralık incir türüdür. Bu incirin tadı tatlı ve aromatiktir denilebilir. Kolay soyulabilen açık renkli kabuklara sahip bir incir türüdür.

Morgüz: yüne ege bölgesinde yetiştiriciliği yapılan sofralık incirler arasında yer alan incir bir türü olup hızlı bir şekilde olgunlaşma sakladığı için çiftçiler arasında tercih edilen bir incir türüdür.

Göklop: Döllenme gerektiren bir incir türüdür. Bu incir türünün yetişmesi için ilekleme gerekli olabilir. Kaliteli sofralı incirler arasında olduğu söylenebilir. Kalın kabuklara sahiptir ve yapı olarak iri bir meyve türüdür. Yetiştiriciliğinin diğer incir türlerine göre daha az olduğunu söylemek mümkün.

Bardakçı inciri: İzmir bölgesinde yetiştiricilik açısından tercih edilen incir türleri arasında yer alır. Bu incir türü soğuk havaya ve don olaylarına karşı oldukça dayanaklı olması sayesinde yetiştiricilik için sıklıkla tercih edilen incir türleri arasında bulunabilir. Havadaki nem oranına karşı dayanıklılığı diğer incir türlerine göre daha az olan bu incir türü kolay soyulabilir kabuğu, az çekirdeğe sahip olması ve tatlı bir meyve olması sayesinde sevilerek tüketilen yetiştirilmesi de kolay incir türleri arasında yer alıyor denilebilir.

Siyah Orak ve Beyaz orak İnciri: Siyah orak incirindeki verim oldukça yüksektir incir topladıktan kısa süre sonra tüketilmelidir. Ev içi koşullarında dayanıklı olduğu söylenemez siyah orak incir türü kolay yetişir. Ağaçları oldukça verimlidir, tat olarak tatlı değildir.

Beyaz Orak inciri: Beyaz orak incirinde 2 faklı tür bulunur birinci tür beyaz orak inciri için siyah orak incirinden daha kaliteli bir incir türü olduğu söylenilebildiğince kabuklu ve az çekirdekli bir meyve olmakla beraber renginin pembe rengine yakın bir renk olduğunu da söylemek mümkün. Döllenme ile olgunlaşan bir incir türüdür.

Beyaz orak inciri için yaz meyveleri ise daha az tatlıdır ve kalın kabuklara sahiptir demek mümkün. İlk tür meyveye göre lezzeti azdır. Siyah or4akj incirine göre daha düşük bir kaliteye sahip olabileceğini söylemek mümkündür.

Kuru incir ihracatı dışında yaş incir ihracat da gerçekleştiren ülkemize yaş incirden de döviz girdisi sağlanıyor.

İhracatta Yüksek Kalite Siyah İncir

Bursa siyahı olarak bilinen yaş incir türü ihracatta oldukça tercih edilen yüksek kaliteli bir taze incir türü olması sayesinde ege ve özellikle Bursa’da bulunan çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Çin pazarlarında yurt dışında son zamanlarda bir artı da gözlemlenebildiğini söyleyebilmek mümkün. Dünyada Çin pazarına kadar yayılması ile büyük bir beğeni toplayarak ülke için büyük bir kar yardımcısı olma niteliğini taşıyor diyebiliriz.