Trüf Mantarı nedir? Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 01:03

Trüf Mantarı nedir? Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Trüf Mantarı nedir? Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

08 Temmuz 2021 - 10:28

111 views

Trüf mantarı oldukça sağlıklı ürünler arasında yer alan lezzeti bol pek çok farklı çeşidi olan Türkiye sınırları içerisinde ve pek çok bölge içerisinde yetiştiriciliği sağlanabilen bir bitkidir. Hayvansal bir gıda olmaması ve besin değerlerinin yüksek olması sayesinde veganlar tarafından protein kaynağı olarak görülürken sağlığa olan faydaları sayesinde trüf mantarı tüketimi pek çok kişi tarafından farklı çeşitler halinde tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Son dönemde yetiştiriciliği Türkiye gündemine taşınmış olan Trüf mantarı aynı zamanda Türkiye’de çiftçiye en çok kazandıran karlı ürünlerin arasında da 2021 yılı içerisinde yer aldığı söylenebilir diyebiliriz.

Dünyada Trüf Mantarı Üretimi

Dünyanın pek çok yerinde trüf mantarı üretimi gittikçe popüler bir hal alıyor.
Peki, trüf mantarı en çok nerede üretiliyor? Trüf mantarının üretiminin gerçekleştirildiği ülkeler hangileridir?


Trüf mantarı farklı ülkelerde yetişiliyor ve yetiştirimi gittikçe yaygınlaşıyor. Bu mantar türü için en çok üretim yapılan ülkenin Fransa olduğunu söylemek mümkün. Fransa’da trüf mantarı üretiminin Dünya geneline oranla %45 oranında gerçekleştirildiği söylenilebilir. Bu değer tabi ki yaklaşık olarak verilmiş bir değer niteliğindedir diyebiliriz. Daha sonrasında Trüf Mantarı üreticiliğinde Fransa ülkesini üretimin yüzde 35’lik bir kısmını sağlayan ispanya takip ediyor ve daha sonrasında ise dünya genelinde trüf mantarı yetiştiriciliğinde bu ülkeleri yüzde 20 oranında bir üreticilik miktarı ile ispanya3. Sırada yer alıyor. Daha sonrasında trüf mantarı yetiştiriciliğinde dünyada önde gelen ülkeler ise Hırvatistan ve diğer Avrupa ülkeleri verilebilir. Avrupa’da pek çok çiftçi geçimini trüf mantarı yetiştiriciliği sayesinde. Üretimin yüzde yirmilik bir oranına sahip olan ispanya ülkesinde ise yaklaşık olarak 20b bin kişinin geçimini trüf mantarı sayesinde sağladığı düşünmüyorlar demek mümkün.


Bu ülkelerde pek çok farklı çeşidi bulunan trüf mantarı çeşitleri içeresinden siyah elmas adı ile anılan çeşidinin üretimine ağırlık verildiğinin söylemek mümkün. Siyah elmas olarak anılan trüf mantarı çeşidi oldukça lezzetli ve besin değerleri açısından fazlaca yüksek olan bir mantar çeşidi olarak görülüyor. Bu mantar çeşidinin yemeklerde de kullanımı tercih ediliyor ister tek başına isterseniz ise bir yan üstün olarak kara elmas addı verilen trüf mantarı türü oldukça faydalı lezzetli ve aynı zamanda İtalyan mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor diyebiliriz. Yetiştirilmesi oldukça zor olan az sulu bir mantar çeşidi olarak düşünebileceğiniz bu mantar çeşidinin yetiştirmenin zahmeti diğer mantar türlerine gren fazla olduğundan fiyat olarak da en pahalı olan çeşitler arasında bulunuyor.

Trüf Mantarının Kaç Çeşidi Var?

Trüf Mantarı pek çok farklı çeşitte bulunabiliyor ve pek çok ülkede yet6işiyor buna bağlı olarak bu mantar çeşidin 70e yakın bir sayıda farklı çeşidinin bulunabileceği söylenilebilir.

Trüf Mantarı Nasıl Bir Alanda Yetiştirilir?

Trüf mantarlılarının yetiştirilmesi için daha çok ağa diplerinin tercih edilebildiğini söyleyebiliriz. Patatese benzer bir özellik taşıyarak toprak altında yetişimi sağlanan trüf mantarını toplamak ise oldukça zordur. Yetiştiriciler trüf mantarı toplaması için uzman birinden yardım almaya ihtiyaç duyabilirler. Trüf mantarının iyi bir şekilde toplanmasının sağlanması için bazı bölgelerde domuzlardan veya köpeklerden yardım alınabildiğini söylemek bile mümkün. Bu hayvanların koku alma duyuları oldukça gelişmiştir ve trüf mantarını iyi bir biçimde bulabilme konusunda oldukça iyilerdir. Değerli bir tür olan trüf mantarının bu şekilde toplanması yetiştiriciye daha büyük kar oranı sağlayabilir hayvanlar yardımı ile toprak altından kolaylıkla mantar toplanması sağlanabilir. Trüf mantarı daha çok hangi ağaçlara yakın yetişir? Özellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine tutunarak iyi bir trüf mantarının yetişmesi sağlanması mümkün olabilir. Bu mantar türü ağaç köklerine tutunmaya ihtiyaç duyar ihtiyacı olan besini bu şekilde sağlayabilir. Özellikle büyümesi ve gelişimi için oldukça önemli olan şeker ve doğal farklı asit türlerini ağaç köklerini emerek kendine fayda sağlayacak şekilde kullanır diyebiliriz.

Trüf Mantarı Nerede Yetiştirilir?

Trüf mantarının yetiştiği alanların mutlaka yağış almasını söylememiz gerekiyor bu mantar türü yağışı seviyor ve sürekli nemli olan bölgeler içerisinde yetiştirme koşullarına uygunluk gösteriyor diyebilmek mümkünce. Trüf mantarı fazla sıcak ve yağış almayan bölgelerde yetişim sağlayamaz demek doğru olabilir. Doğal bir denge içerisinde sağlıklı bir gelişim göstermesi mümkün olan trüf mantarının gelişiminde doğal minerallere ve doğal asitlere ihtiyacı olduğu söylenilebilir, bu sebep ile yetiştirme sırasında kimyasal kullanımı tercih edilen bir şey değildir. Tamame3n doğal olması besin değerlerinin daha yüksek olmasına ve daha sağlıklı bir ürün olarak yetişmesine olanak sağlar ve bu yetişmesi açısından oldukça önemli olan bir durumdur demek mümkün. Sıcak ve kuru hava koşulları trüf mantarının kurumasına ve gelişememesine sebep olacağından bu bitki türünün yaz sağanaklarına ihtiyaç duyabileceğini söylemek mümkün olabilir.

Trüf Mantarı Büyüklüğü Ne Kadardır?

Ortalama bir trüf mantarı genel olarak bir ceviz büyüklüğüne sahiptir denilebilir. Fakat farklı pek çok türü bulunan trüf mantarının değişik boyutlarda olanları da görülebilir. Trüf mantarının ağırlığı ise bir tanesi için ortalama 100 gram civarında görülebilir deniliyor.

Trüf Mantarı Nasıl Tüketilmeli?

Tüm mantar türlerinde olduğu gibi trüf mantarı tüketimi de mantar taze iken yapılmalı diyebiliriz. Taze m olmayan mantar sağlık açısından da belirli zararlara sebep olabilir diyebilmek mümkün sayılabilir zamanda toplandığında yemeye hazır olarak taze bir biçimde hazırlandığında trüf mantarının yüksek bir oranda lezzete ve aroma değerine sahip olduğunu da belirtebiliriz. Trüf mantarı zaman içerisinde lezzetini kaybeder uygun görülen tüketim süresi ise bu mantar türü için 4 5 gün arasında olarak belirlenmiştir diyebiliriz. Daha sonrasında hem aromasını hem su içeriğini kaybeden trüf mantarı aynı zamanda sağlık sorunlarına da yol açabilir demek mümkün. Hava almayacak bir şekilde kapalı bir kavanoz da saklanılabilecek olan tüf mantarı aynı zamanda mümkünse buzdolabında korunmalı ve belirtilen süre içerisinde tüketimi gerçekleştirilmeli diyebiliriz.


Pahalı bir yiyecek türü olduğunu söyleyebileceğimiz tüf mantarı oldukça hoş kokulu bir ürün özelliği taşır. Trüf Mantarını sadece kokusu neden ile satın alanların bile olabildiği söyleniliyor.


Trüf Mantarının yemeklerde kullanımı oldukça geniş bir alanda sebze yemeklerinde pizzalarda ve makarnalarda etki yemeklerde salata çeşitlerinde omlet üzerinde veya ızgara halinde tek başına şiş ile kömür ateşinde kızartılarak da kullanılması yaygın olarak görülebilir. İtalyan restoranlarına ve kaliteli yerlerde sıklıkla tercih edilebilen bir mantar türü olan trüf mantarı özellikle evde rendelenerek kullanılması tercih ediliyor. Trüf mantarı aroması oldukça yoğun olarak biliniyor bu sebep ile bir yemeğin içerisinde az miktarda bulunduğunda dahi tadını hissedeceksinizdir.

Trüf Mantarı Çeşitleri Nelerdir?

Pek çok çeşidi bulunduğu bilinilen trüf mantarının yetiştirilmesi en yaygın olan 3 tür mantar çeşidi vardır diyebilmek mümkün Tuber aestivum, Tuber melanosporum ve Tuber magnatum. Bu çeşitler en çok yetiştirilen ve satımı yapılan mantar çeşitleridir.


Türkiye için ise son dönemlerde yetiştirilmesi yaygınlaşmaya başlamıştır ve bu ürünlerden yüksek gelir sağlayan yetiştiricilere hem yüksek kar sağlıyor hem de en çok kar sağlayan tarım ürünlerinden biri olarak 2021 yılı listelerinde görülebiliyor.