Trüf Mantarı TohumuTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:41

Trüf Mantarı Tohumu

Trüf Mantarı Tohumu
Son Güncelleme :

08 Temmuz 2021 - 10:29

78 views

Trüf mantarı tohumu var mı? Trüf mantarı yetiştiriciliği tohum ile mi yapılır?
Bu sorular ülkemizde yeni yeni gelişen trüf mantarı için merak edilen sorular arasında yer alıyor. Trüf mantarı üretimi oldukça zahmetliyken yetiştiriciler yüksek maddi değeri yüzünden bu konularda araştırma yapmaya ve bölgelerinde yetiştirme deneyimi yapmaya başladılar diyebiliriz.


Öncelikle trüf mantarı tohumundan bahsedelim. Trüf mantarı tohumdan yetişen bir bitki değildir. Meşe ağaçlarına fideleri aşılanarak üretilen bir besin türüdür diyebiliriz. Tohum olarak bulunması oldukça nadir ve zordur bu yüzden tohumdan üremesi yoktur da diyebiliriz. Fide yöntemi ile en yüksek randa meşe ağaçlarında tutunma gösterebildiği düşünülen bu mantar türüdür.

Trüf Mantarı Tohumu Nereden Satın Alınır?

Trüf Mantarı tohumu Satın alınabilir mi? Trüf mantarı tohumunu maalesef ülkemizde bulmak çok zordur bu yüzden yurtdışı kaynaklı olarak trüf mantarı tohumu sipariş verilebilir fakat bu da çok maliyetli bir yöntem olacağı için trüf mantarı tohumu almak tercih edilen bir yöntem değildir demek mümkün.


Trüf mantarı ne kadar sürede çimlenir? Uygun bir biçimde ağaca aşılandıktan sonra bir ay ile 6 hafta arasında trüf mantarı çimlenebilir daha sonra trüf mantarının olduğu ortamdan emin olabilmek adına çeşitli araştırmalar yapılır. 1 ay kadar bir sürede trüf mantarı çimleniyor olmada trüf mantarı yetişmesi 5 ila 12 yıl arasında bir süre bulabilir bu nedenle o süre içerisinde hem tarla bakımı hem tarla temizliği oldukça maliyetli olabilir. Dikkatli yapıldığında ve mantarlar uygun bir porsiyon olarak yetiştirildiğinde porsiyon ağırlığı 100 gram olarak görünür.

Trüf Mantarı Nasıl Sulanmalı?

Nem seven topraklarda yetişebilen trüf mantarı ilk aşılamadan sonra can duyu için ortalama olarak 3 litre suya ihtiyaç duyar. 3 B litre su verildikten sonra toprak sürekli nemli olacak oranda düzenli olarak sulanmalıdır. Kuru toprak içerisinde mantar da kuru ve gelişimini tamamlayamaz bu yüzden oldukça dikkatli bakılması gerekir diyebiliriz.

Trüf Mantarını Nereden Satın Alabilirim?

Trüf mantarını Güneydoğu Anadolu taraflarında ‘’Domalan’’ adı ile pazarlarda bulabilmeniz mümkün bunun dışında internet sitelerinde de satışları mevcuttur diyebiliriz.