Türkiye’de Ananas Yetiştiriciliği Yapılır Mı?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

5 Aralık 2024 - 23:44

Türkiye’de Ananas Yetiştiriciliği Yapılır Mı?

Türkiye’de Ananas Yetiştiriciliği Yapılır Mı?
Son Güncelleme :

22 Aralık 2021 - 9:59

302 views

Severek yediğimiz meyvelerden biri olan ananas, ananasgiller familyasının bir üyesidir. Ananas meyvesi, yetişmek için belli bir sıcaklık değerine sahip bölgelerde yetiştirilmeye müsait bir bitkidir. Bu bilgiden hareketle iklim tipi olarak seçici bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. İklim seçiciliği, ananas üretiminin geniş araziler üzerinde yayılmasına engel olan bir faktördür. Uygun iklimsel koşul sağlanmaması durumunda ananas yetiştiriciliği yapamazsınız. Getirisi yüksek olan bir bitki olsa da üretim alanı olarak geniş topraklara sahip değildir.

Ananas meyvesi, iri bir yapıya sahiptir. Ananas yerken de fark edebileceğiniz gibi güzel, hoş bir kokusu vardır. Ayrıca tadı da oldukça lezzetlidir. Ananas meyvesi, ananas bitkisi üzerinde yetişir. Ananas bitkisinin boyutu yaklaşık, 1 ila 1,5 metre üzerinde bir uzunluğa sahiptir. Üretilen bölgenin sıcaklık değerlerine göre ananas bitkisinin boyutu daha da uzayabilir. Ancak ananas bitkisinin kök yapısı, derin değildir. Oldukça yüzeysel ve kısa bir kök yapısı bulunur. Ağacın yapraklarının boyutu oldukça uzundur ve parlak bir görünümü vardır. Çiçeklenme zamanı yaklaşık 200 kadar çiçek açar ve u çiçekler bir araya gelerek ananas meyvesini meydana getirirler. Oluşum şekli bakımından bu yönüyle diğer meyvelerden ayrılır. 

Türkiye’de Ananas Yetiştiriciliği Yapılıyor Mu? 

Ülkemiz vatandaşları tarafından sevilerek tüketilen bir bitki olması, özellikle ananasa duyulan ilginin yoğunlaşmasına sebep olmaktadır. Genel olarak ithal edilerek ülkemizde tüketim hizmetine sunulan ananas meyvesi ülkemizde yetişir mi? Bu soru sıkça araştırılan ve merak edilen bir sorudur. Ülkemizde ananas meyvesinin yetiştirildiği konusuna geçmeden önce iklimsel özelliklerinden bahsederek konuyu açıklayalım.

Ananas meyvesi, iklim olarak seçici bir bitkidir. Uygun iklim koşulları sağlanmaması durunda verimi bırakın yetiştirilemez bile. Bu nedenle ananas yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız öncelikle ananas meyvesini tanımanız gerekir. Ananas, iklim olarak sıcak iklimleri tercih eden bir bitkidir. Sıcak bölgelerde yetiştirildiğinde oldukça verimli bir hasat elde edilebilir. Tropik bir bitki olduğu için, tropikal iklim kuşağında bulunan ülkelerde ananas yetiştiriciliği yapılabilir. Bunun yanı sıra sıcak ve ılıman iklimler de ananas yetiştiriciliği için oldukça idealdir.

Dünyada ananas yetiştiriciliği yapan ülkeler; Kosta Rika, Brezilya, Filipinler, Çin, Hindistan, Tayland, Nijerya, Endonezya ve Meksika’dır. Bu ülkeler arasında Türkiye’nin bulunmaması, Türkiye’de ananas yetiştirilmediği anlamına gelmemelidir. Ancak şuna da kısaca değinelim. Türkiye, farklı iklim tiplerinin bulunduğu bir ülkedir. Akdeniz, Karadeniz ve Karasal iklimler ülkemizde görülen iklim tipleridir. Sıcak ve ılıman özelliklere sahip bölgeler, ananas yetiştiriciliği için uygun sayılabilir. Yetiştirilen ananasın verim oranı, ülkenin tüketim ihtiyacını giderecek kadar olmasa da ülkemizde de ananas yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Türkiye’de Ananas Hangi Bölgelerde Yetiştirilir? 

Ananas meyvesi, ılık ve sıcak iklimleri seven ve bu iklim koşullarına hâkim bölgelerde verimli şekilde yetişen bir bitkidir. Ülkemizde bu iklim özelliklerine sahip bölgeler, ananas yetiştiriciliği için oldukça uygundur. Akdeniz ve Ege bölgeleri ananas yetiştiriciliği yapılabilecek bölgelerimiz arasında yerini alır. Ülkemizde özellikle Mersin ilimizde ananas yetiştiriciliği yapılır. Mersin’in Silifke, Erdemli, Tarsus ilçeleri ve Gümüşhane ananas yetiştiriciliğinde ön plana çıkar.

Bu bölgelerin yanı sıra Antalya ve Adana illerinde de ananas yetiştiriciliği yapılıyor. Ananas yetiştiriciliğinde sıcaklık kadar su ihtiyacının giderilmesi de önemlidir. Yağış miktarının yeterli olduğu bölgelerde verimli bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Yıllık yağış miktarının yetersiz kaldığı zamanlarda, yetiştirilen bölgelerin su kaynağının ananasın su ihtiyacını giderebilecek seviyede olması gerekir. Bu iklimsel özellikler göz önünde bulundurulduğunda ülkemizin her bölgesinde ananas yetiştiriciliği yapılması mümkün değildir.