Türkiye’de Avokado Yetiştiriciliği Mümkün mü?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:57

Türkiye’de Avokado Yetiştiriciliği Mümkün mü?

Türkiye’de Avokado Yetiştiriciliği Mümkün mü?
Son Güncelleme :

24 Haziran 2021 - 16:34

24 views

Son zamanların gözde meyvelerinden biri olan avokado ülkemizde yetişiyor mu* bu sorunun cevabını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin. Avokado ağacı olan bir meyvedir. Görüntü olarak bir armudu andırsa da dışı yeşil, içi krem beyaz renkleri arasında değişmektedir. İçerdiği besin değerleri yüksektir bu nedenle tüketilmesi insan sağlığı açısından önemidir. Avokadoyu farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Örneğin taze bir şekilde, çiğ olarak elinize alıp yiyebilir, salatanızı renklendirebilir ya da yemeğinize farklı tatlar katabilirsiniz.
Avokado, Orta Meksika’da yoğun olarak yetiştirilir hatta avokadonun anavatanı olarak Orta Meksika kabul edilmektedir. Yetişme koşulları göz önünde bulundurulduğunda avokadoyla ilgili olarak tropik bir meyve olduğunu söyleyebilir. Tropik bir meyve olduğundan dolayı, avokado için en uygun iklim koşulları tropikal iklim özelliklerinin görüldüğü bölgelerdir. Bu bilgiden hareketle avokadoyla ilgili olarak sıcak seven bir meyve olduğu çıkarımını yapabiliriz.
Avokado, son zamanların ünlenen meyvelerindendir. Üretimi uzun yıllara dayansa da ülkemizde avokado meyvesini bilen ve tadan çok az bir kesimden oluştuğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu dönemlerde popülerliğini sürdüren avokadoyla ilgili olarak akıllara şu soru gelmeye başlamıştır.
Avokado yetiştiriciliği Türkiye’de yapılıyor mu?
Bu sorunun cevabı olumludur. Ülkemizde avokado üretimi, Akdeniz bölgesinde özellikle Antalya – İskenderun illeri arası bölgede avokado üretimi gerçekleştirilir. Ek olarak Doğu Karadeniz bölümünde bulunan illerde özellikle Rize’de de avokado üretilmektedir. Avokado ağacı sıcağı ve nemi seven bir bitkidir. Bu nedenle olgunlaşabileceği sıcak iklimleri tercih etmektedir. Don olayına karşı direnci düşüktür. Donun görüldüğü bölgelerde avokado üretimi verimli bir şekilde yapılamaz.
Ülkemizde avokado üretimi ilk kez 1970’lerde yetiştirilmeye başlanmıştır. Ancak dünyada olduğu gibi Türkiye’de de avokado üretimi sınırlı şekildedir. Ülkemizde avokado üretimi sınırlı ve yetersiz şekilde devam ettirilmektedir. Bu durum ülkemiz insanları tarafından bilinmemesinin temel sebeplerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Şu bilgiyi de vermeden geçmeyelim. Turunçgillerin yetiştirildiği bölgeler, avokado üretimi için de uygundur. Ancak avokado ağacı dona karşı turunçgiller kadar dayanıklılık gösteremez. Don olayı, avokado üretim miktarını ve verimini düşüren bir faktördür.