Türkiye'de Büyük Baş Hayvancılık Nedir ? Nasıl Yapılır ? En Çok Nerelerde Yapılır ?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

6 Kasım 2024 - 20:53

Türkiye’de Büyük Baş Hayvancılık Nedir ? Nasıl Yapılır ? En Çok Nerelerde Yapılır ?

Türkiye’de Büyük Baş Hayvancılık Nedir ? Nasıl Yapılır ? En Çok Nerelerde Yapılır ?
Son Güncelleme :

10 Temmuz 2022 - 18:00

325 views

Türkiye’de büyükbaş hayvancılık, tarım ve sanayiye bağlı olarak gelişmiştir. 2020 yılı itibariyle ülke genelindeki büyükbaş hayvan sayısı 18 milyona yakındır. En fazla büyükbaş hayvanın olduğu şehir ise Erzurum’dur. İzmir, Balıkesir, Diyarbakır ve Manisa’da hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılığın geliştiği şehirler arasında yer alır. Büyükbaş hayvancılığı Nedir ? En çok hangi bölgelerde yapılır? Sizin için araştırdık.

Dipnot : Büyükbaş hayvancılığı Türkiye’nin ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Türkiye 2019 yılında, sınır komşuları Irak, İran ve Suriye’ye yaklaşık 40 ton et ve süt ihraç etti.

Büyükbaş Hayvancılık Nasıl Yapılır?

Devlet teşvik ve kredilerinin artması ile hayvancılık faaliyetleri gün geçtikçe önem kazanıyor.

  • Öncelikle hayvancılığı nerede yapmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Verdiğiniz karar doğrultusunda kendinize ait bir büyükbaş hayvancılık tesisi kurmalısınız.
  • Tesisinizi kurduktan sonra bu tesisi aktif hale getirmek için çalışmaya başlamanız gerekiyor. Tesisi aktif etmek için 3 farklı yol tercih edebilirsiniz.

1) Besi hayvancılığı yapmak isteyenler için ilk tercih edilebilecek yol kapalı sistem besi hayvancılığı projesidir. Bu sistem adından da anlaşılacağı üzere beslenme de dahil olmak üzere kapalı alanlarda yapılan hayvancılığa işaret etmektedir. Pek fazla önerilmeyen bir sistemdir.

2) Büyükbaş hayvancılık için tercih edilebilecek ikinci yol; yarı açık sistem besi hayvancılığı projesidir. Bu projede ise; hayvanların beslenme alanları dışardayken beslenme dışındaki aktiviteleri kapalı alanda devam ettirilmektedir. Yarı açık sistem en fazla önerilen ve tüketiciye sağlıklı et sunulmasına imkan sağlayan bir sistemdir.

3) Son olarak tercih edilebilecek yol ise; açık sistem besi hayvancılığı projesidir. Bu sistemde yaşamsal aktivitelerin tamamı ve beslenme açık alanda yapılmaktadır. Ülkemizde hayvancılıkla uğraşan girişimciler en çok bu sistemi tercih etmektedirler. Çünkü büyükbaş hayvancılık maliyeti daha düşük bedellere tekabül etmektedir.

  • Tesisinizi kurduktan sonra, daha da önemli olan bir kısım hayvanlarınızla nasıl ilgileneceğinizdir. Önemli olan bir yer tesis etmekten daha çok hayvanlarla ne kadar ilgilendiğinizdir.
  • Hayvanlarınızın veteriner ve aşı kontrollerini aksatmamalısınız. Çoğu insanın belki de önemsemediği bir konu fakat cana geleceğine birazcık maddiyata gelebilir.
  • Hayvanlarınızı tanımalı ve onlara uygun uygulamaları tercih etmelisiniz. Bu sayede hayvanlarınızın normalinden, daha üst düzeyde sütünden faydalanabilirsiniz.