Türkiye’de Kivi Üretiminin Durumu Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 09:01

Türkiye’de Kivi Üretiminin Durumu Nedir?

Türkiye’de Kivi Üretiminin Durumu Nedir?
Son Güncelleme :

07 Haziran 2021 - 14:31

49 views

Kivi bitkisi, Çin kökenli bir bitkidir. Zaman içerisinde ülkemizde olduğu gibi dünyanın farklı ülkelerinde üretilmeye başlanan bir meyvedir. Yetişme koşullarına bakıldığında kivinin pek çok ülkede yetiştiriciliği yapıldığı söylenebilir. Çin’den sonra Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika ülkelerinde kivi bitkisi yetiştirilmeye başlanmıştır.
Asmalı bir yapıya sahip olduğu için, yerden 1.8 ila 2 metre kadar yüksekte yetiştirilir. Yerden yüksekte yetiştirildiği için güçlü rüzgarların hâkim olduğu bölgelerde kivi üretimi yapılamaz. Ayrıca aşırı soğuk hava koşullarına karşı duyarlı bir bitkidir. Kivi ağacının yaşına göre soğuğa olan direnci güçlenebilir ancak yetişkin bir kivi ağacının dayanabileceği soğukluk -14 derecedir. Bu nedenle ılıman iklim koşullarının hâkim olduğu bölgeler kivi yetiştiriciliği için uygun yerlerdir.
Ülkemiz ılıman iklim kuşağında yer alan bir matematiksel konuma sahiptir. Türkiye’de görülen iklim tipleri bölgelere göre değişse de genel olarak ılıman iklim koşullarının etkin olduğu söylenebilir. Bu durum, Türkiye’de kivi yetiştiriciliğini mümkün kılmaktadır.
Türkiye2de kivi yetiştiriciliği özellikle 2000’li yıllardan sonra büyük bir ivme kazanarak üretilmeye devam etmiştir. Her geçen gün üretime açılan yeni kivi üretim tesislerinin varlığı mevcuttur. Bu tesislerde şuan için verim zamanı başlamadığı için üretim sürecini pasif olarak etkilese de verime geçtikten sonra üretimde var olduğumuz noktadan daha ileriye gideceğimiz öngörülmektedir. Hazırlanan ve şuan için verimin olmadığı tesisler verim zamanına geçtiğinde Türkiye’nin sahip olduğu üretim potansiyelinde artış gözlemlenebilir.
Ayrıca 2017 verilerine göre ülkemizde bir kivi ağacına düşen kivi verimi 41 kg iken, üretimden elde edilen kivi miktarının 56.164 ton olduğu belirtildi.
Ayrıca kivi yetiştiriciliği, devlet tarafından desteklenen bir üretimdir. Ülkemizde tarımsal üretime yönelik yapılan teşvik edici ve destekleyici devlet planlamaları ve projeleri bulunmaktadır. Özellikle tarıma yönelik yapılan bu destekler ile hem üreticimizi üretime yönlendirmek hem de yükünü hafifletmek amaçlanmıştır.
Ülkemizde kivi yetiştiriciliğine yapılan desteklerden biri mazot ve gübre desteğidir. Ayrıca fidan desteği de yapılarak yeni başlamayı düşünen üreticimize bu şekilde destekte bulunulmaktadır. Bu bilgilerden hareketle ülkemizde kivi yetiştiriciliğinin daha iyi yerlere geleceği çıkarımını yapabiliriz.