Türkiye’de Kuzu Göbeği Mantarı ÜretimiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:04

Türkiye’de Kuzu Göbeği Mantarı Üretimi

Türkiye’de Kuzu Göbeği Mantarı Üretimi
Son Güncelleme :

08 Temmuz 2021 - 10:27

190 views

Kuzugöbeği mantarı yetiştirmek isteyenler ‘’En iyi nerelerde kuzugöbeği mantarı yetiştirilir?“ sorusunu sıklıkla araştırıyor. Ülkemiz sınırları içerisinde belirli bölgelerde yetiştirimi yapılabilen kuzugöbeği mantarının seralarda da yetiştirildiğini görmek oldukça kolay diyebiliriz.

Peki, hangi iklim koşulları kuzugöbeği mantarını yetiştirmek için uyumludur?

Konya içerisinde Beyşehir ilçesinde yetiştiriciliği yapılan bir mantar türüdür. Aynı zamanda Muğla, İzmir, Uşak, Aydın, Denizli, Çanakkale, Kars, Kastamonu illerinde de bu mantar türünün yetiştiriciliğine rastlanması mümkündür diyebiliriz. Yani en fazla kıyısal kesimde Akdeniz ve Ege bölgesi başta olmak üzere Karadeniz ve Marmara’nın bir kesiminde de yetiştiriciliğine rastlamanın mümkün olduğu biliniyor, uygun hava koşulları ve iklim tipi sayesinde yetiştirilebilir.


Kuzugöbeği mantarı fiyatları nelerdir? Pahalı ve besleyici bir ürün olan kuzugöbeği mantarının kansızlık gibi bazı hastalıkların üzerinde de oldukça etkili bir tedavi yöntemi olabileceği söyleniyor.


Sağlığa olan fayları dışında yetiştirilmesi için üreticiler buyu8k bir emek saf ediyor bu neden ile fiyatları pek çok mantar türüne göre pahalı olabiliyor. Bu mantar türünün pek çok ülkeye saplıya olan yararları sayesinde ülkemiz üzerinden ihraç edildiğini de biliniyor.

Peki, Kuzugöbeği mantarının fiyatı nedir?

Kuzugöbeği mantarının üretiminin yoğunluklu olarak söylenilebildiği Muğla ve çevre ilçelerinde yaklaşık olarak bir kilogram ağırlığındaki kuzu mantarı için söylenen fiyat değerleri 250 TL ile 300 TL arasında değişkenlik gösterebiliyor dersek pek de yanılmayız Kuzugöbeği mantarının kuru hali daha yüksek fiyatlara da alıcı bulabiliyor. 600 TL ile 800 TL fiyatları arasında kuru kuzugöbeği mantarı bulmak mümkün.

Türkiye Kuzugöbeği Mantarı İhracatı Yapıyor Mu?

Türkiye kuzugöbeği mantarı ihracatını pek çok ülkeye gerçekleştirirken bu mantar türü sayesinde ülkeye de döviz gidisi oluyor ve kuzugöbeği mantarının ekonomiye olan katkısı gün geçtikçe buyuyor diyebiliriz. Kilogramı ise ihracatta yaklaşık olarak 250 EURO değerinde. 2021 yılı içerisinde en çok kazandıran tarım ürünleri arasında yer alan bu mantar türü aynı zanda gelecekte daha çök kazandıracak olarak bilinen türler arasında yer alıyor diyebiliriz.