Türkiye’de Tarım Sektörünün Yeri Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:20

Türkiye’de Tarım Sektörünün Yeri 

Türkiye’de Tarım Sektörünün Yeri 
Son Güncelleme :

07 Haziran 2021 - 8:44

31 views

Tarım, geçmiş zamanlardan günümüze süregelen ve devam ettirilen bir faaliyettir. Özellikle insanın temel ihtiyaçlarından biri olan gıda ihtiyacının giderilmesi için tarım sektörüne büyük yatırımlar yapılmaktadır. İnsanların yerleşik hayata geçmesi ve doğada topladıkları bitkilerin azalmaya başlamasıyla birlikte, toprak işlenmeye başlayarak tohum üretimine geçilmiştir. Böylece üretimin ilk adımları atılmaya başlamıştır. Zaman içerisinde teknolojik aletlerin gelişmeye başlamasıyla birlikte insanın içinde bulunduğu her alan bu teknolojik gelişmelerden faydalanmıştır. Tarım sektörü de teknolojik gelişmeler dahilinde olumlu yönde etkilenmiş ve ilk ortaya çıktığı zamandan bu yana tarım sektöründe devrimler meydana gelmiştir. 

Tarım sektöründeki teknolojik gelişmeler, iş gücünü azaltan ve az emekle çok verim odaklı çalışan bir sistemler bütünü haline gelmiştir. Teknolojik gelişmelerin yaşanmadığı zamanlar, tüm tarımsal faaliyetler insan gücü ile tamamlanmaya çalışılırdır. Bu durum hem insanı sağlık açısından olumsuz etkilemekteydi hem de üretim süreci daha hızlı bir döneme yayılmaktaydı. Teknolojik gelişmeler, tarımda pratik şekilde faaliyetlerin yürütülmesini sağlamıştır. 
Türkiye hem iklim yapısı hem de toprak çeşitliliği açısında farklı tarım ürünlerinin üretilmesine olanak sağlamaktadır. Özellikle ülkemizde görülen iklim tipleri bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Bu durum yine tarımsal verimliliği ve çeşitliliği arttıran bir faktördür. Türkiye üretimin fazlalığı nedeniyle ve ekonomik gelirin tarımdan elde edilmesi sebebi ile tarım ülkesi olarak nitelendirilebilir. Türkiye’de gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler ülke içerisinde pek çok alt sektörleri beslemektedir. Bu alt sektörlerden ilki istihdam alanıdır. Tarım sektöründe çalışan insanlar geçim kaynağı olarak tarım alanında istihdamı sağlayabilirler. Bu şekilde insanlar geçimlerini sağlayabilirler. Üretilen tarım ürünleri farklı ülkelere ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. İhracat açısından tarım sektörü önemli bir yere sahiptir. 

Türkiye’nin sahip olduğu iklim şartları ve arazi yapısı, tarım faaliyetlerinin yapılmasını mümkün kılmaktadır. Türkiye’nin sahip olduğu kaliteli topraklar %24,5’lik bir orana sahiptir. Kaliteli toprakların %90’ı tarım arazisi olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca Türkiye’nin iklim özellikleri bölgelere göre çeşitlilik gösterdiği için, ürün çeşitliliği oranı ülkemizde yüksektir. Türkiye’de Karadeniz iklimi, Akdeniz iklimi ve Karasal iklim çeşitleri görülmektedir.