Türkiye’de Trüf Mantarı YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:25

Türkiye’de Trüf Mantarı Yetiştiriciliği

Türkiye’de Trüf Mantarı Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

08 Temmuz 2021 - 10:27

58 views

Lezzetiyle, kokusu ile ve aroması ile son dönelerin popüler ürünleri arasında farklı çeşitleri sayesinde yüksele gecen tüf mantarı yetiştirimi türeyende de yaygınlaşamaya başladı. Çiftçini birkaç yıl içerisinde yeni gözde ürünleri arasında yer alabileceği düşünülen trüf mantarının yetiştirilmesi hem doğal yöntemler ile sağlanıyor hem de kar payı oldukça yüksek olarak görülen bir ürün olarak çiftçiye kazandırıyor

Trüf Mantarı Türkiye’de Nerede Yetişir?

Yetişile konusu ise hem yeni bir alana atılım yapmak isteyen yetiştiriciler hem de trüf mantarının lezzetini merak edenler arasında sıklıkla araştırılan konuşlar arasında yer alıyor. trüf Mantarının yetiştirimesin için Türkiye üzerinde henüz belirli bölgeler tam olarak belirlenmemiştir diyebiliriz fakat yetiştirilme denemesi yapılan ve trüf mantarından gelir sağlayan yetiştiricilerin t5ürküye içerisinde bulunduğu bölgelerin yerleri sınırlı genel olarak Akdeniz iklimine sahip olan ülkemiz trüf mantarı için uygun yetiştirme koşulları bulunan bölgelerin sayısını azaltıyor demek mümkün. Nemli hava isteği ve yaz soğukluğuna ihtiyaç duyabileceğini söyleyebileceğimiz bu mantar türünün toprağının da su tutan bir özellik taşıması ve sürekli nemli kalması gerekiyor demek mümkün. Ticari olarak oldukça yüksek bir değer taşıyan trüf mantarının ülkemiz içerisinde farklı bölgelerde yetiştirilme denemesi yapılmaya devam edildiği için tam olarak bu soruya yanıt vermek mümkün olamayabilir.

Ülkemizde Trüf mantarı Yetiştirilen Bölgeler Nerelerdir?

Trüf mantarı yetiştiriciliğinde şuan için başarılı olan bölgeler arasında ise Güneydoğu Anadolu çevresi bulunuyor diyebiliriz. Özellikle bu bölgelerde köylerde toplanabiliyor. Kuzey Anadolu ve Trakya bölgelerinde de trüf mantarı yetiştirimi sağlanabiliyor. Bu bölgelerden ayrı olarak Elâzığ ili içerisinde de trüf mantarının yetiştirilebildiğinin görülmesi yetiştiriciyi mutlu eden durumlar arasında yer alıyor. Gelecekte ülkemiz ekonomisine ve çiftçiye büyük katkı sağlayabilmesi ilerleyen dönemlerde mümkün olabilir gibi görünüyor. Getiri potansiyelini fark eden çiftçiler yatırımlarını trüf mantarına yapabilmek için hazırlanıyor. Ekşim alanları geliştikçe genişleme gösteriyor bu sayede ilerleyen dönemlerde yetiştiriciler yüksek randa kar sağlarken biz de Trüf mantarı lezzetinden yararlanabileceğiz gibi görünüyor. Yüksek besin değerleri ve insana sağladığı sağlık açısından mümkün olabilecek katkıları sayesinde de trüf mantarı dikkat çekici ürünler listesinde çoktan yerini aldı diyebiliriz.