Türkiye’de Üzüm İhracatıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:31

Türkiye’de Üzüm İhracatı

Türkiye’de Üzüm İhracatı
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 12:30

306 views

Çekirdeksiz Kuru Üzümde büyük İhracat


Üzüm önemli bir ihracat kaynağıdır diyebilmek mümkün. Ülkemizde üzüm türleri hem ithal edilen hem de ihracatı gerçekleştirilen ürünler arasında yer alıyor dünyada üzüm üretiminde önemli bir sıraya sahip olduğu söylenilebilecek Türkiye. Özellikle çekirdeksiz üzüm ihracatında oldukça önemli bir yere sahip. İhracatta zirveye oynayan çekirdeksiz üzüm sevilerek tüketilen sağlıklı kuru yemişler arasında bulunuyor. Şeker orsanı yüksek olan çekirdeksiz kuru üzümün dikkatli tüketilmesinde fayda olduğunu da söylemek mümkün.

Dünya üzerindeki çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin neredeyse %25’lik bir kesimine Türkiye’nin sahip olduğunu söylemek mümkün. Türkiye üzerinden yapılan kuru üzüm ihracatının yüzde 70 çeşidin üzerinde bir oranı ise Avrupa ülkelerine yapılıyor diyebiliriz.

Türkiye sınırları içerisinde üretimi sağlanan çekirdeksiz kuru üzümün sadece %10 ila %15arasındaki bir oranın Türkiye içerisinde tüketildiği geri kalan ürünlerin ise ihraç edildiği söyleniyor.

Ülkeye yüksek bir döviz getirisi sağlayan kuru üzüm ihracatının en çok Manisa ve çevresinden sağlandığını söyleyebiliriz.

Ne Kadar Üzüm İhraç Ediyoruz?

Hem yaş hem kuru üzüm ihraç eden ülkeler arasında bulunan Türkiye’nin ortalama olarak son dönemde ihraç ettiği üzümlerin ülkeye getirisinin 672 milyon doların üzerinde olduğu düşünülüyor. Ortalama üzüm üretimi için diğer üzüm üreten ülkeler arasında 6. Sırada olduğu belirtilen ülkemizden sadece çekirdeksiz kuru üzüm değil başka üzüm çeşitlerinin de ihracatı sağlanıyor.

Dünyada çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yaklaşık olarak yüzde yirmi beşlik bir kısmını sağlayan ülkemizin yıllar içerisindeki üretim ortalamasının yaklaşık olarak 250300 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm ürettiğini söylemek mümkün olabilir.

En Çok İhraç Edilen Üzüm Türü Hangisi?

İhracat konu olunca en çok ihraç edilen üzüm türü de merak edilen durumlar arasında yer alıyor. En çok ihraç edilen üzüm ise Kurutulmuş Sultaniye Üzümü demek mümkün.

Kurutulmuş üzüm İhracatın %80 oranındaki kısmına sahip diyebiliriz. Oldukça yüksek olan bu oran silke ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor.

Kaç Ülkeye Üzüm İhracatı Yapıyoruz?

Dünya üzerinde 102 civarında ülkeye ihracat yapan Türkiye bu ihracat ağını geliştirmeye ve ihracat sağlanan ülkelere daha çok ihracat yapılması ile ilgili, gerekli planlamaların oluşturulma çalışmalarının yapıldığını belirtiyor.