Türkiye’de Yaban Mersini Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 05:19

Türkiye’de Yaban Mersini Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır?

Türkiye’de Yaban Mersini Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır?
Son Güncelleme :

30 Temmuz 2021 - 8:49

91 views

Ülkemiz meyve çeşitliliği açısından zengin bir ülkedir. Yaz mevsimini renklendiren meyveler ayrı, kış meyvesini renklendiren meyveler ayrıdır. Bu çeşitliliğin en önemli sebeplerinden biri kuşkusuz iklimdir. Ülkemizde farklı iklim tiplerinin görülmesi, hatta bu iklim tiplerinin aynı bölge içerisinde bile değişmesi mümkündür. Sıcaklık değerlerinin, yağış miktarlarının, toprak tiplerinin, su kaynaklarının mevsimlere göre bölgelerde farklılaşması, bu zenginliği besleyen etmenlerdendir.
Yaban mersini, ülkemizde yetiştiriciliği yapılan meyve türlerinden sadece bir tanesidir. Bazı yörelerde ayı üzümü, çalı çileği, maviyemiş olarak adlandırılmaktadır. Çeşit olarak, üzümü andıran bir görüntüye sahiptir, hatta üzümsü bir meyvedir. Yaban mersininin anavatanı olarak Kuzey Yarımküre’yi söyleyebiliriz. Özellikle serin ve dağlık bölgeler yaban mevsiminin sevdiği iklimsel özelliklerdendir. Yüksek rakımlı bölgelerde yetiştirilmek için uygun bir meyvedir.
Yaban mersini, dünyada ve özellikle de Türkiye’de geniş bir pazar alanına sahip bir meyvedir. Yaban mersini, kurutularak ya da dalından koparıldığı gibi taze olarak da tüketilebilen bir meyvedir. Özellikle ülkemizde çokça sevilen ve sevilerek tüketilen bir meyvedir. Yaban mersinini kuru ya da çiğ versiyonuyla tüketme olanağının yanı sıra farklı besin maddelerinin yapımında da yine yaban mersini kullanılmaktadır. Örneğin, marmelat yapımında ya da şurup için yaban mersini kullanılabilir. Ayrıca ülkemizde yaban mersininden reçel yapan vatandaşlarımız da bulunmaktadır.
Yaban mersininin fundagiller familyasının bir üyesi olduğu söylenebilir. Rakımı yüksek bölgelerde yetişmeyi seven bir meyve olsa da ılıman iklim kuşağına uyum sağlayabilmiştir.
Yaban mersini, yetişme koşulları açısından baktığımızda yetişme alanının kısıtlı olduğunu görürüz. Talep edilen bir meyve olduğu için meyve üzerinde ıslah çalışmaları uygulanmıştır ve ılıman iklimlere uyum sağlayabilecek forma getirilmiştir. Böylelikle yaban mersini üreticiliği dört tür üzerinden devam ettirilmektedir. Bu türlerin ilki yüksek boylu çalıda yetişen yaban mersini, ikinci olarak alçak boylu yaban mersini, alçak çatılı yaban mersini ve tavşan gözüdür.
Yaban mersininin yetişme koşulları göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde yaban mersini yetiştiriciliği için uygun bir ülkedir. Özellikle Karadeniz bölgesinin rakımı yüksek olan bölgelerinde yaban mersini yetiştiriciliği yapılır.