Türkiye’de Yetiştirilen Endüstri (Sanayi) Ürünleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 01:02

Türkiye’de Yetiştirilen Endüstri (Sanayi) Ürünleri Nelerdir?

Türkiye’de Yetiştirilen Endüstri (Sanayi) Ürünleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 9:00

2.510 views

Türkiye, arazi yapısı ve iklim koşulları faktörleri göze alındığında verimli üretimin ve ürün çeşitliliğinin yoğun olduğu bir ülkedir. Özellikle iklim geçişlerinin fazla olması ülkemizdeki tarımsal faaliyetleri doğrusal olarak etkilemektedir. Geçmişten günümüze kadar geçen süre içerisinde tarım faaliyetleri aktif bir şekilde varlığını sürdürmektedir. Tarım sektörü pek çok konuda ülke ekonomisini etkilemektedir. Özellikle tarımda makineleşme uygulamasının yoğun olmadığı bölgelerde insanlar için istihdam alanı olarak değerlendirilmektedir. Bunun yanı sıra kendi ürününü yetiştiren üreticilerimiz için de yine ekonomik olarak destek vermektedir. İstihdam sağlayan tarım sektörü üretimle birlikte aynı zamanda pazar kurulmasına ve üretilen ürünlerin pazarlanmasına yol açmaktadır. Bunun yanı sıra üretilen ürünler, diğer ülkelere ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ülkemizde yetiştirilen bitkileri kullanılış amacına göre kategorilere ayırabiliriz.
Ülkemizde yetiştirilen ürünler; tahıl ürünleri, endüstri ürünleri, yağ bitkileri, baklagiller ve meyveler olarak kategorize edilebilir. Ülkemizde yetiştirilen endüstri bitkilerine geçmeden önce, endüstri bitkisi terimini açıklamak gerekebilir. Üretilen ürünler, hasat edildiği gibi tüketiciyle buluşabilir ya da hasat edildikten sonra pazarlama yerine işletmelere gönderilir. Bu işletmelerde ya da fabrikalarda işlenen ürünler, işlendikten sonra tüketicinin hizmetine sunulur. Fabrikalarda ya da işletmelerde işlenen ürünler, sanayi ya da endüstri ürünleri olarak nitelendirilmektedir. Yani bir ürünün endüstri bitkisi olabilmesi için öncellikle hasat zamanından sonra ilgili fabrikada işlenerek, tüketiciye sunulması gerekmektedir.
Türkiye’de yetiştirilen endüstri ürünleri, tütün, pamuk, şeker pancarı, çay, haşhaş, keten ve kenevirdir. Ülkemizde en fazla üretimi yapılan endüstri ürünleri, şeker pancarı, ayçiçeği ve pamuktur.
Tütün ürünü, endüstri bitkisi olarak ülkemizde yetişen ürünlerden biridir. Tütün bitkisi kıraç toprakları tercih eden bir bitkidir. Olgunlaşma döneminde nem ve sıcaklık istediği için ülkemizin farklı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Hasat döneminden sonra kurutularak sigara, puro gibi işlemler için kullanılır.
Endüstri ürünlerimizden biri olan pamuk ürünü, ülkemizde en fazla Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretilmektedir. Diğer bir endüstri ürünümüz olan şeker pancarı, en fazla İç Anadolu bölgemizde yetiştirilmektedir. Çay üretiminde birinci sırayı Karadeniz bölgesi almaktadır.