Türkiye’de Yetiştirilen Meyveler Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:03

Türkiye’de Yetiştirilen Meyveler Nelerdir?

Türkiye’de Yetiştirilen Meyveler Nelerdir?
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 13:26

217 views

Tarımsal üretim ve üretimdeki verimliliği etkileyen en temel faktör iklimdir. İklim özellikleri, bir bölgede yetiştirilecek ürünün çeşidini belirlemektedir. Bu nedenle bir bölgede hâkim olan iklimsel özellik, tarım uygulamalarını doğrudan etkilemektedir. Ülkemizde çeşitli iklim tipleri görülmektedir. Bu çeşitlilik, üretilen ürünlerin çeşitliliğini de paralel olarak etkilemektedir. Yani iklim çeşitliliğinin yoğun olduğu bir bölgede üretilen tarım ürünleri de farklılık ve çeşitlilik göstermektedir. Ülkemizde üretimi yapılan pekçok tarım ürünü bulunmaktadır. Yetiştirilen ürünler, bölgede etkin olan iklimsel koşullara göre değişim göstermektedir.
Türkiye, meyve yetiştiriciliği konusunda diğer tarımsal üretim alt kollarında olduğu gibi geniş bir çeşit yelpazesine sahiptir. Özellikle ülkemizde çeşitli iklim geçişlerinin görülmesi, bölgelerde yetiştirilecek ürünlerin çeşidi ve verimini olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca meyve tüketimi insan sağlığı açısından önemli bir göreve sahiptir. Meyvenin içinde bulunan vitamin ve mineral oranından dolayı, sağlıklı yaşam için meyve tüketimi önerilmektedir. Ayrıca ülkemizde yetiştiriciliği yapılan pek çok meyvenin kökeni de yine ülkemize dayanmaktadır. Meyve üretimi konusunda bazı meyve ürünleri açısından dünyada diğer ülkelerden daha öndedir.
Ülkemizde yapılan meyve türlerine; fındık, turunçgil, incir, elma, üzüm, kayısı, ceviz, kivi, Antep fıstığı ve muz ürünleri örnek olarak verilebilir. Saydığımız meyvelerin her biri farklı ya da benzer iklim koşullarında yetişen ürünlerdendir. Örneğin fındık ürünü, su seven bir bitkidir. Bu nedenle, bol yağışlı bölgelerde yetiştirilmek için uygundur. Ülkemizde genellikle Karadeniz bölgesinde fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi meyveler Turunçgil olarak kategorilendirilmektedir. Narenciye olarakta adlandırılır. Ülkemizde turunçgil üretimi en fazla Akdeniz bölgesinde gerçekleştirilmektedir. Yetiştirilen turunçgiller dış ülkelere ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Ülkemizde yetişen diğer meyve türlerinden biri de incirdir. İncir meyvesi özellikle Ege bölgemizde yetiştirilmektedir. İncir, soğuğa karşı duyarlı bir meyvedir. Ülkemizde en fazla incir üretimi, İzmir ve Aydın illerimde yapılmaktadır.
Diğer bir meyve türümüz olan elma, en fazla İç Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir ve üzümden sonra en fazla üretilen ikinci meyvedir. En fazla üretilen meyve olan üzüm ise, genel olarak ülkemizin her bölgesinde yetiştirilmek için uygundur.